MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 září, 2022

 

Jako fanoušek Tolkiena, ale opravdu na nejnižší úrovni, jsem si tuto knihu užila tak napůl. Tyhle informace o něm a jeho světě běžně nevyhledávám, toto je v podstatě taková první návštěva. Kniha byla dost odborná a často zmiňovala věci, které si po mnohaleté pauze bez Středozemě prostě nevybavuji. Určitě tedy není nejvhodnější pro lidi jako já, co mají minimální přehled, a kteří nečetli všechny autorovy knihy. V textu je totiž mnoho odkazů na jeho díla. A pokud je někdo nezná, neví o čem nebo o kom je řeč.

Bylo to tedy takové náročnější čtení, díky právě obsahu, ale i stylu zpracování textu. Největší radost mi dělaly asi detaily autorova života a mnoho obrázků, kreseb a fotografií. Text však obsahuje i desítky odkazů, kterým stejně moc nerozumím. Nebo zachází do hloubky, což mi moc neříkalo.

Co se týče obsahu, bylo pro mě obrovským překvapením a možná ne vždy v dobrém slova smyslu, že Tolkien se nechal inspirovat tolika věcmi, historií, mytologií, jazyky a mnoha dalšími. Občas mi to vyznělo, jakoby si nasbíral desítky střípků a z toho slepil svůj svět. Měla jsem dojem, že vlastně do Středozemě vložil pár svých nápadů a celé je to jen fantazie tvořená z již existujících věcí, takže vymyšlené originality bylo pomálu.

Často totiž padají zmínky, jak čerpal z jiných děl a básní. Využil mnoho zdrojů, které přepracoval a vložil do Středozemě. Někdy lehce pozměněnné, jindy hodně upravené. Až mě zaráželo, kolik toho "okopíroval". Nicméně využil i stovky vlastních zkušeností ze života. Z cest, války, inspiroval se místy, kde žil, lidmi, které potkal. Působilo to, jakoby svůj život sepsal v deník, který zasadil do jiné paralely... 

Co mě dále zaráželo, tak fakt, že autor byl jazykový blázen. Spousta názvů a jmen vzniklo z různých jazyků, nářečí, díky přesmyčkám a odvozování. Neměla jsem ani představu, co všechno za tím stálo. Kolik jmen nebylo pouze "vymyšlených" jen tak. V podstatě snad žádné. Za každým názvem stojí nějaké spojitosti, díky kterým Tolkien odvodil konečný tvar slova. Využil mnohé své znalosti, historii, mytologii...

Kniha tedy není vhodná pro ty, kteří se nechtějí tomuto světu věnovat hlouběji, protože bude těžké se v tom orientovat a chápat ji. Ani pro lidi, kteří si idealizují Tolkiena v dojmu, že to byl génius, který stvořil nový svět. Protože jinak budou vyvedeni z omylu, až zjistí, co všechno za tím vlastně stálo. Ale pokud jste ochotní to risknout, dozvíte se mnoho zajímavých věcí. Stále však zůstává otázkou, kolik těchto faktů je pravdou a kolik domněnkami či jen obrovskými shodami náhod. Zda opravdu měl Tolkien všechno tak strašně detailně promyšlené a využíval bohaté představivosti, nebo se lidé, kteří ho zkoumají jen domnívají, že existuje tolik souvislostí (odvozené názvy, podobenství v krajině a v řekách s Anglií a tak podobně). Byla to náhoda nebo záměr?




 Četli jste knihu? Jak se vám líbila?




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne