MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 července, 2022

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v srpnu. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 30 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi

Mučitelův stín
Životní dráha mučednického učně Severiána se zdá být jasně daná: v patřičném věku se stane tovaryšem a posléze mu jeho nadání možná vynese i pozici cechovního mistra. On však z lásky poruší pravidla cechu a je nucen odejít ze svého sídla v Citadele nad městem Gyoll do vyhnanství, vybaven pouze jedinečným popravčím mečem a mučednickým pláštěm, černějším než nejčernější čerň. Ovšem ještě než vůbec vyjde za hradby města, čeká jej duel se smrtícími květinami, setkání s obrem, vize vznášející se katedrály nebo návštěva botanické zahrady, jež může citlivější návštěvníky snadno uhranout tak, že už z ní nikdy neodejdou… Mučitelův stín započíná čtyřdílnou ságu Kniha nového Slunce, spletitý příběh z daleké budoucnosti, kdy lidstvo spolu s narudlým hasnoucím Sluncem zvolna dožívá a někdejší rozmach je jen vzdálenou vzpomínkou. Tetralogie proslula vysokou literární úrovní a představuje vrchol subžánru nazývaného „umírající Země“.

Plameny pomsty
Nezapomenutelná, nemilosrdná a napínavá fantasy série úspěšného kanadského spisovatele Evana Wintera pokračuje druhým svazkem, v němž musí svržená královna spojit síly s mladým válečníkem, aby vyrvala svůj trůn uchvatitelům a zachránila svůj lid. Tau a jeho královna se zoufale snaží oddálit útok domorodých obyvatel Xiddy, a tak vypracují nebezpečný plán. Pokud Tau uspěje, získá královně čas, aby mohla shromáždit své jednotky a zahájit mohutnou ofenzivu proti svému vlastnímu hlavnímu městu, kde mezitím zrádci vydávají její sestru za „pravou“ královnu Omehijců. Jestliže se Tsioře podaří město dobýt, znovu usednout na trůn a sjednotit svůj lid, pak budou mít Omehijci alespoň jistou šanci hrozící invazi přežít…

Rod draků
Vždy, když zemře císař, posílá pět královských rodů své zástupce, aby se ucházeli o uvolněný trůn. Odjakživa šlo o nejstarší potomky, kteří se odmala připravovali na úkol, který je čeká. Tentokrát je ale všechno jinak. Vyzváni byli outsideři: lhářka, voják, služebná, zloděj a vražedkyně. Kdo získá trůn a kdo zemře? Touží všichni vyhrát, nebo má někdo úplně jiný cíl?

Netvoři a krásky
Dvanáct nebezpečných příběhů plných záhad, magie a vzpurných srdcí. Každý se vine a klikatí jako řeka, aby odhalil pravdy plné varování i vítězství, pravdy, které osvobodí tak dlouho vězněná srdce, pravdy, které zkoumají život… a smrt. Princ dojde k překvapivému prozření. Kráska bojuje jako zvíře. Chlapec se odmítá stát kořistí. Cesta ke štěstí je ztracena… a pak znovu nalezena. Tyhle příběhy vás znají. Rozumí vám. Odrážejí vás. Jsou to pohádky pro naši dobu. Tak čtěte, pokud se odvážíte…



Bezvětrné město
Hyperborea padla do rukou nepřítele a ulicemi se šíří chlad. Arka se rozhodla uprchnout zpátky do svého domovského pralesa v Arkádii. Dcera Amazonek, vražedkyně, nositelka prokletí, ničitelka města: to je příliš mnoho břemen na někoho, komu ještě není ani čtrnáct let. Mezi Amazonkami se musí naučit čelit všem nepříjemným vzpomínkám na bezvětrné město, ale i tajemstvím, která les ukrývá. Po stopách své žákyně se na sever vydává i její mentor Lastyanax. Je odhodlaný ji najít, a tak opouští rodinu, přátele a nechává Hyperboreu za sebou. Nepřítel prozatím zůstává ukrytý ve stínu. Nikdo ale nevěří, že se s tím spokojí. Dokážou Lastyanax a Arka tajemného pána lemurů zastavit včas?

Říše zrady
Jed byl pouze začátek… Od povstání, které rozervalo Sjonu na kusy, uběhly dva roky, avšak tajemného nepřítele, který lid tehdy rozeštval, se nepodařilo nikdy vypátrat. Rada i občané doufají, že hrozba definitivně pominula, ale sourozenci Jovan a Kalina Oromaniovi, strážci kancléře i celé země, vědí své. Nepřítel jen čeká na další příležitost. Zatímco Jovan hledá stopy v sérii úmrtí a zdánlivě nesouvisejících událostí, Kalina se pouští do zrádných vod politiky, protože mstivý protivník by se mohl ukrývat i mezi princi, vévody a šlechtičnami, kteří se tváří jako spojenci. Jejich vyšetřování však odhalí spiknutí, jež představuje hrozbu nejen pro Silastu, ale především pro rod Oromaniových. Nepřítel má dlouhé prsty a je velmi trpělivý. Sourozenci tak stojí před nelehkým úkolem. Musejí rozplést nitky záhady sahající hluboko do minulosti, a to dřív, než město a všichni jejich blízcí zahynou v plamenech prastaré pomsty.

Slunce ve stínu
Gudžárej, město snů, kde byl jediným zákonem mír, nyní trpí pod nadvládou Kisujského protektorátu a zažívá násilí a útlak. A také noční můry: gudžárejské občany sužuje tajuplná a smrtící nákaza, jejíž oběti umírají s jekotem ve spánku. Lidé lapení mezi temnými sny a krutými pány touží po vzpouře — jenže Gudžárej žil v míru již příliš dlouho. Proto mu někdo musí ukázat cestu. Naději skýtají dva psanci: první žena, které kdy dovolili vstoupit mezi kněží Bohyně snů, a vyhoštěný princ, jenž chce získat zpátky, co mu patří. Společně musejí čelit kisujské okupaci a odhalit zdroj vražedných snů… než bude Gudžárej navždy ztracen.

Vládce džinů
Roku 1872 otevřel záhadný mystik al-Džáhiz v Káhiře portál, kudy se do světa vrátili džinové. Jejich magické schopnosti urychlily technologický pokrok lidstva a Egypt se stal světovou velmocí. O čtyřicet let později, v předvečer mírového sněmu, na němž egyptský král hodlá odvrátit hrozící válečný konflikt v Evropě, dojde v Gíze k masové vraždě. Oběti byly usmrceny s použitím magie a pachatel, záhadný muž se zlatou maskou, tvrdí, že je zmizelý al-Džáhiz a nyní se vrátil zpět. Vyšetřování se ujímá mladá, ale již proslulá agentka Fátima, zvláštní vyšetřovatelka Ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit…



Ostatní beletrie


Pět polibků
Když se slečna Sarah Meachamová hned na prvním plese přesvědčí o nevěře svého vyvoleného, neudrží se a ranou pěstí mu zlomí nos. Za to se jí dostane přezdívky slečna Saň a před odsouzením společnosti ji zachrání pouze přízeň prince z Walesu. Sarah si poté slíbí, že už nikdy nebude důvěřovat žádnému muži. Její slib je podroben zkoušce o pět let později, kdy otec odmítne její mladší sestře Bethii dát svolení k sňatku s milovaným mužem, dokud se Sarah přinejmenším nezasnoubí. Sarah hledá někoho, kdo by se jí alespoň zdánlivě dvořil, a zoufalý snoubenec Bethie přistoupí k zoufalému činu a sám od sebe sežene muže, který se má Sarah dvořit jen naoko. Podnikatel Ian Collum nevěří, že by ho aristokratka Sarah mohla brát vážně, ale odříkaného chleba největší krajíc… Jak vše dopadne, když se provalí původní záměr obou ctitelů sester Meachamových, se dočtete v půvabné a vtipné romanci spisovatelky Rachael Anderson.

Vyzvědačka
Marcus Logan, kterému se přezdívá Šťastlivec Logan, cestuje po světě a díky své neochvějné intuici dokáže nalézt, co ostatní přehlížejí – zlato, drahokamy a další cenné suroviny. Tato schopnost mu přinesla pohádkové bohatství. To Belinda Wyncombová má docela opačný problém – po smrti její matky přišel její nevlastní otec o všechny peníze. Aby ho zachránila před vězením pro dlužníky a sebe před životem v chudobě, rozhodne se Belinda přijmout práci u Loganovy matky a vyzvědět, kde lord Logan hodlá těžit příště, aby z jeho objevu mohla sama zbohatnout. Podaří se Belindě získat tolik potřebné peníze, nebo bude odhalena? A dokáže ochránit Šťastlivce Logana před nebezpečím, které hrozí jemu?

Pavučina snů
Kdysi dávno se v proklatém městě Derry (dějišti klasických románů To a Nespavost) spojili čtyři kluci a odhodlali se ke statečnému činu. K činu, jenž je všechny změnil způsobem, který nikdy nebudou schopní pochopit. Teď, o pětadvacet let později, jsou z kluků dospělí muži, každý se svým vlastním životem a starostmi. Ale vzájemné pouto přetrvalo. Každou loveckou sezónu se čtveřice schází v lesích severního Maine. Letos do jejich chaty zabloudí dezorientovaný cizinec, který mumlá cosi o světlech na obloze. Jeho nesrozumitelné blouznění se brzy ukáže až nepříjemně blízké pravdě. Zanedlouho jsou čtyři přátelé vtaženi do děsivého souboje se stvořením z jiného světa. Jejich jediná naděje na přežití leží ve společné minulosti – a pavučině snů.

Z buicku 8
Pennsylvánští státní policisté z fiktivního města Statler přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice. Vůz budí pozornost a záhy se ukáže, že jeho dveře a kufr mohou vést do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli auto nemůže i za zmizení několika lidí. Příběhy policistů, kteří se dostali do jiných dimenzí, a podivné chování automobilového veterána upoutá pozornost Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost...



Ničemnost
Když je pan Thomas Tapley, úctyhodný, ale poněkud sešlý džentlmen, nalezen ubitý k smrti ve svém obývacím pokoji, jeho soused, inspektor Scotland Yardu Benjamin Ross, okamžitě přispěchá na místo činu. Tapley se nedávno vrátil ze zahraničí, ale jinak se toho o tomto muži ví jenom málo. Jakmile se o Thomasově smrti dozví královský soudní rada Jonathan Tapley, přihlásí se jako svědek a na povrch začíná vyplouvat pravda o tragické minulosti muže, jenž byl jeho bratrancem. Benova manželka Lizzie je přesvědčená, že Tapley byl v den své smrti sledován, a po krátkém pátrání zjistí, že několik dní před smrtí přijal záhadnou návštěvu v překrásném kočáře. Seznam podezřelých začíná narůstat a Ben musí odhalit, kdo by mohl mít z Tapleyho nešťastného skonu největší prospěch.

Za italským snem
Lucia tvrdě pracuje jako právnička ve Walesu a usiluje o povýšení, které si nepochybně zaslouží. Nakonec si však dopřeje odpočinek v domě svých prarodičů v jižní Itálii, kde se díky slunci, citronovníkům a výtečné kuchyni své tety okamžitě cítí jako doma. Když se však dozví, že její dědeček odchází z milované rodinné pizzerie do důchodu a bude ji muset prodat, nedokáže snést pomyšlení, že podnik změní majitele – zvlášť když zjistí, kdo o pizzerii usiluje. Špatné zprávy z domova pak Lucii donutí přehodnotit, co vlastně od života chce. Podaří se jí navázat na rodinnou tradici a splnit si svůj sen?

Sídlo hrůzy
Sestry Sarah a Chloe společně zdědí dům, o jakém se jim v životě ani nesnilo. Zní to jako pohádka, má to však jeden háček... Krátce poté, co se ženy do monumentálního sídla nastěhují, se v domě začnou dít zvláštní věci. Na různých místech po domě se objevuje odporný zápach, prudce klesá teplota, ozývají se nevysvětlitelné zvuky a majitelky mají každou chvíli pocit, jako kdyby je někdo pozoroval. K tomu všemu najdou v horním poschodí tajnou studovnu plnou bizarních okultních artefaktů a záhadnou knihu psanou v latině. Podivné zážitky jsou čím dál častější a hrůzostrašnější. Postupně dospějí až k nervy drásajícímu vrcholu, kdy obyvatelé stanou tváří v tvář ďábelské moci ovládající dům Perronových. Podaří se jim toto setkání přežít a spasit vlastní duše?

Spálené mosty
V milostném románu Spálené mosty se studentka Ella Johnsová náhodou setká s tajemně přitažlivým Chesem. Zpočátku o něm nic neví a netuší, že se Ches skrývá v podsvětí univerzitního městečka Fletcher. Ella je jako kov a Ches jako magnet, takže se navzájem přitahují.O jeho minulosti však Ella nic netuší. Přestože Ches vyzařuje také temnotu a skrývá mnohá tajemství, chce mu Ella pomoct, i když se sama nachází v nepříjemné situaci krátce po rozchodu s přítelem. Ale pokaždé, když se s Chesem setkají, není to pouhé jiskření, ale vášnivé vzplanutí. Čím víc se Ella k Chesovi přibližuje, tím větší je nebezpečí, které jí samotné hrozí. Dokáže Ella nakonec Chesovi pomoci? Tento strhující román plný citů a překvapivých zvratů je prvním dílem série Tajemství univerzitního městečka, odehrávající se v malém městečku Fletcher v USA.



Šepot v mlze
Clare a Dorran navzdory všem předpokladům stále žijí, ale úleva, kterou získali záchranou z Helexis Tower, je pouze dočasná. Dorranovi je po Ezrově experimentální léčbě stále hůř a není jasné, jestli vůbec přežije. Clare tuší, že jeho jedinou šancí je experimentální ústav v Evandalu, v němž údajně přežívá skupina vědců, kteří by mohli přečíst Ezrův opravný kód na zničení thanitů. Clare však především doufá, že se jí podaří zachránit umírajícího Dorrana. Do ústavu jsou to tři dny cesty, ale Clare si není jistá, je-li v jejich silách k němu vůbec dorazit. Cesta je plná nástrah a nebezpečí, ale to největší na ně číhá přímo v jejich středu… Děsivý nový svět poznamenal všechny kolem a Clare musí bojovat, aby ochránila své nejbližší. S hrůzou si ale uvědomuje, že některým již není pomoci.

Návrat zmizelého
Je rok 1919. Na pustých bojištích severní Francie utichla děla první světové války. Zvláštní oddíly nyní čelí nebezpečnému úkolu: hledají mrtvé pro hromadné pohřby. Kapitán Mackenzie, který sám válku přežil, se dosud nedokáže přimět k návratu domů. Napřed se musí postarat, aby se těla jeho padlých spolubojovníků našla a byla uložena k odpočinku. Jeho úkol se však obrátí vzhůru nohama, když jeho muži učiní v troskách německého opevnění hrůzný nález. Mezi mnoha ztracenými vojáky je i snoubenec Amy Vanneckové, která se odmítá smířit s tím, že se jeho tělo možná nikdy nenajde. Vypraví se do Francie, odhodlaná zjistit, co se stalo s mužem, jehož milovala. Brzy není sporu o tom, že kapitán Mackenzie objevil válečný zločin vyznačující se nelidskou surovostí. Na povrch začíná prosakovat temná pravda a Mackenzie i Amy jsou zataženi do pátrání po psychopatovi, pro nějž zvěrstva v Two Storm Wood nejsou konec, nýbrž pouhý začátek.

Osiřelé sestry
Uprostřed válečné vřavy mají sestry jen jedna druhou… Srdceryvný a naprosto nezapomenutelný příběh dvou malých sester, které jejich matka nechá v sirotčinci. Kniha, kterou nedokážete odložit! 1929: Čtyřletou Etty a osmiletou Dorothy odveze matka do sirotčince Blakely Hall a ony už ji nikdy nespatří. Dívky nikoho jiného neměly takže svou matku hluboce milovaly a uctívaly. Její zmizení v době, kdy ji potřebují nejvíc, jim zlomí srdce a zanechá je zcela zmatené. 1940: Etty a Dorothy jsou konečně propuštěny z nuceného pobytu v Blakely Hall. Svobodu však získávají ve stejném roce, kdy jejich vlast vstupuje do období hrůz druhé světové války. Uprostřed děsivých následků bombardování, varovného jekotu sirén a chladných nocí strávených v bunkru se obě sestry zoufale snaží nechat vzpomínky na bolavé dětství za sebou. Problémy je však čekají i nyní. Dorothy musí dát sbohem svému milovanému manželovi, který je povolán do války, a Etty si léčí zlomené srdce, protože se zamiluje do muže, jehož nikdy nemůže mít. Etty a Dorothy společnými silami přežily sirotčinec a ani jedna z nich nedokáže zapomenout na ohavnou zradu, které se na nich matka dopustila, a která je neustále pronásleduje. Dokážou se však vypořádat s novou skutečností, když je konečně odhaleno šokující tajemství jejich strastiplného dětství?

Ozvěny run
Jejich láska byla zapovězená, ale její ozvěna zní až na věčnost. On se vrátí… runy jí to prozradily. Když Mia po milované babičce zdědí Birch Thorpe, letní chatu ve Švédsku, čeká ji nelehké rozhodnutí. Snoubenec Charles na ni naléhá, aby dům prodali a koupili si luxusní byt v Londýně. Mia váhá. Když se naskytne příležitost zapojit se do archeologického výzkumu, jehož cílem je objevit na jejím pozemku vikinské artefakty podobné zlatému prstenu, který je součástí dědictví po babičce, s radostí souhlasí. Získá tak čas a odstup, aby si všechno dobře promyslela. Vykopávky Miu zcela pohltí a pohledný archeolog Haakon Berger jí také není úplně lhostejný. Stejně jako ona totiž cítí jakousi spřízněnost s dávnými obyvateli těchto míst, jejichž životní osudy se každým dnem více odkrývají. Mie a Haakonovi se před očima začíná skládat dávný příběh velšské šlechtičny Ceri a záhadného vikinga známého jako Bílý sokol, který ji v roce 869 unesl. Do jejich života zasáhnou nejen ozvěny minulosti, ale i nepřátelé ohrožující Birch Thorpe a její obyvatele, a Mia a Haakon budou muset bojovat, aby ochránili to, co je jim nejdražší…


Sherlock Holmes a Ztracená závěť
Zbrusu nový příběh o Sherlocku Holmesovi z pera oceňovaného autora série Newbury & Hobbes. Na dveře bytu Sherlocka Holmese a Dr. Watsona na Baker Street zaklepe mladý muž jménem Peter Maugham. Maughamův strýc nedávno zemřel po nešťastném pádu ze schodů a jeho závěť se vytratila. Maugham se proto obává, že přijde o dědictví a v brzké době se ocitne zcela bez prostředků. Sherlock, jehož případ zaujme, souhlasí, že si ho vezme na starosti. Zatímco se Holmes a Watson noří hluboko do kalné minulosti rodiny Maughamových, dochází v Londýně k sérii vloupání tajuplných železných mužů, kteří násilím vnikají do domovů bohaté smetánky a odnášejí si jejich nejcennější majetek. Dokáže Holmes vyřešit oba případy dříve, než někdo zemře?

Měli štěstí
Berlín, rok 1941. Tiskařský učeň Felix Thalberg se musí vypořádat s těžkou situací. Jeho milované město se proměňuje pod nadvládou nacistů a doma to není o nic lepší – Felixův otec přestal vycházet z domu, protože odmítá nosit žlutou hvězdu, a jeho matka je každým dnem hubenější. Jednoho večera se v přeplněné tančírně potká se záhadnou mladou ženou, která mu změní život jednou provždy. Hana je pro jeho chmurný a stagnující život jako závan čerstvého vzduchu a Felix so do ní okamžitě zamiluje. Když se ji ale pokouší znovu najít, nenachází po ní ani stopy. Vězní Hanu gestapo? Nebo se jí stalo ještě něco horšího? Felix se následně ocitne v koncentračním táboře Sachsenhausen, ale myslí jen na to, aby Hana byla v bezpečí. Do tábora pak na prohlídku přijíždí dr. Max Eichel – nacistický lékař se sadistickými sklony – společně se svou krásnou manželkou. Felix opět nevěří svým očím. V okně ošetřovny, naprosto nepochopitelně, spatří tutéž dívku, se kterou se setkal té osudné noci… A její zápěstí se smrtelným klidem svírá právě důstojník SS Eichel. Napínavý a nádherný příběh o lásce dvou lidí, kteří během války čelí nepřízni osudu.

Všechno, co jsme měli
“Nesnáším to. Nesnáším tuhle nejistotu, ten skličující pocit na hrudníku, který mi říká, že jsem v nebezpečí. Ještě před rokem by mi sotva něco nahnalo strach. Přece jsem také byla ještě ta nebojácná Kate naivně běžící životem s rozpřaženýma rukama.” Otevřená, optimistická, veselá – to je Kate. Dokud ji nevykolejí hluboce traumatická událost. Jen jedno jediné ji drží nad vodou: její sen o vlastní kavárně. Když dostane šanci pronajmout si malý krámek v Londýně, vsadí vše na jednu kartu. Ale nepočítala při tom s Aidanem. Synovec majitelky chce prodejnu proměnit ve své knihkupectví. Aby si mohla splnit svůj sen, musí Kate s Aidanem spolupracovat. Během toho se k sobě dostávají nebezpečně blízko. Ale Kate si nemůže dovolit, aby někdo nahlédl pod její fasádu a objevil, že má duši roztříštěnou na tisíc kousků… Dojemný milostný román, který se vám dostane pod kůži.

Bridgertonovi: Poznáš to z polibků
Gareth St. Clair je v pěkné bryndě. Otec ho připravil o dědictví a jemu zbyl pouze starý rodinný deník, který může ukrývat tajemství z jeho minulosti a klíč k budoucnosti. Bohužel je psaný v italštině, z níž Gareth neumí ani slovo. Hyacinth Bridgertonová je dívka, které je podle Garetha lepší se vyhnout, umí ale italsky. Když se tihle dva náhodou setkají, Gareth Hyacint přiměje, aby mu slíbila, že deník přeloží. Jak se tak ponořují do tajemného textu, zjišťují, že odpovědi nenajdou v deníku, nýbrž jeden v druhém. A že nic není tak prosté – nebo tak složité – jako jediný, dokonalý polibek.


Svoboda
Sam Berger je na pokraji zhroucení. Jeho partnerka Molly Blomová zmizela beze stopy a on ji nemůže najít. Uprostřed zoufalství ho zastihne záhadná, ale lákavá nabídka: vypátrat unesenou Nadju, aniž by do celého případu zatáhl policii. Během pátrání Sam najde v lesní skrýši obrovskou částku a dojde mu, že Nadja možná není jediná, kdo je v nebezpečí... stopy totiž vedou až k ruské mafii. Je možné, že je do celé situace nějak zapletená i Molly?

Zvuk
U hory Mount Hood v Oregonu funguje komunita survivalistů, kteří se straní civilizace. Když oblast zasáhne podivná akustická anomálie, uniknou jí jen dvě dívky. Do zkoumání záhady se pouští tým vědců naverbovaných tajnými armádními složkami. A zatímco doktorka Martha Chanová k záležitosti přistupuje s otevřenou myslí, někteří kolegové její pohled na věc nesdílejí. Na rozpory ovšem není čas – jev se šíří a mohl by lidstvo dovést až k apokalyptickému konci…





Čeští / slovenští autoři

Bezejmenná: Cesta
V zemi zvané Aseytasia se čtyři Jednomyslně zvolení vydali hledat Poutníka, jenž vidí dál než obyčejní lidé a mohl by jim pomoci ochránit život na Zemi pustošené soubojem dvou nesmiřitelných draků. V ději plném dobrodružství spojuje družinu čistá láska a skutečné přátelství. A také láska k přírodě a tajemstvím života. Mohou být zkušenosti, prožitky a poznání těchto pěti přátel skutečné? Nebo jsou to jen krásné výplody světa fantasy?

Bohemian Royals: Korunovace
Druhorozený Albert se po tragické smrti bratra vrací na Pražský hrad, aby převzal dědičný úřad. Náhlým návratem se však otevírají staré rány. Jediný, kdo dokáže v těžkých chvílích vykouzlit úsměv na tváři Albertově sestře, je Jonáš. Může ale Leontýna důvěřovat někomu, koho sotva zná? Princi Felixovi stačí jeden pohled na nového osobního strážce a je mu jasné, že je v maléru. Co je pro jednoho přítěží, je pro druhého příležitostí. Jak se s nenadálou situací vypořádají obyvatelé Pražského hradu?

Bohatýr I – Ocelové žezlo
První díl velkolepé historické fantasy z dob Kyjevského knížectví, kdy na pozadí vojenských výprav knížete Svjatoslava vznikla legenda o udatných bohatýrech. Odlehlou vesnici na území kmene Muromců přepadnou lovci otroků. Unikne jim jen Ilja, místní mrzák. Díky setkání se třemi tajemnými poutníky však mladík zlomí kletbu a zázračně se vyléčí. Plný nepředstavitelné síly vyrazí na cestu za pomstou a osvobození svých soukmenovců. Stopa ho vede do povodí Volhy – Itylu, kde o moc soupeří bulharský chán a obávaní mágové z Dračí věže. Stejným směrem v tu chvíli postupuje vojsko knížete Svjatoslava. V žilách mladého vládce koluje dobyvačná krev vikinských předků. Osudy mladého bojovníka a ctižádostivého vojevůdce se zanedlouho protnou. Ilja, zvaný Muromec, se připojí k elitní družině knížecích bohatýrů a zúčastní se největší válečné výpravy, jakou tyto končiny zažily.

Trojice
Edra prošla Rituálem a stala se dospělou. Zvyká si na svůj nový život — ten, po jakém nikdy netoužila — a hledá cestu sama k sobě i k lidem, které znávala dřív. Tajemství prokletého amuletu však zůstalo nerozluštěno, Soudce mlčí a Edra a její kamarádky opět čelí mnoha otázkám, na něž se těžko shánějí odpovědi. Jisté je jen jedno — že před zlem stále nejsou v bezpečí a že se musejí začít spoléhat samy na sebe. A navíc za hranicemi jejich země propuká válka, která se Edry bude brzy týkat víc, než by si kdy pomyslela. Druhý díl příběhu o Edře, Ingerdě a Maleně, který se započal v knize Rituál, nás přenese hlouběji do pátrání po příčinách zla ohrožujícího jejich svět. Jak se dívky vyrovnají s dospělostí, kterou jim Soudce přichystal? Kdo se snaží jejich svět zničit? A co proti tomu můžou udělat?


Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Konečně i něco pro mě :-). Plameny pomsty mě hodně lákají a těším se na ně, jelikož Hněv draků mě příjemně překvapil. Takže jsem opravdu zvědavá, jak si povede pokračování. Říše zrady - to jsem ani nečekala, že se vůbec dočkám pokračování. Jedničku jsem četla před třemi lety a i když pro mě byla spíše průměrnější, tak bych stejně ráda věděla, co se bude dít dál, námět byl dost zajímavý. A nakonec další Sherlock do sbírky. U jednoho dílu jsem byla dost zklamaná, ale tohle je zase od nového člověka (celá serie není od jednoho autora), tak tomu dám ještě šanci...

Plameny pomsty
Nezapomenutelná, nemilosrdná a napínavá fantasy série úspěšného kanadského spisovatele Evana Wintera pokračuje druhým svazkem, v němž musí svržená královna spojit síly s mladým válečníkem, aby vyrvala svůj trůn uchvatitelům a zachránila svůj lid. Tau a jeho královna se zoufale snaží oddálit útok domorodých obyvatel Xiddy, a tak vypracují nebezpečný plán. Pokud Tau uspěje, získá královně čas, aby mohla shromáždit své jednotky a zahájit mohutnou ofenzivu proti svému vlastnímu hlavnímu městu, kde mezitím zrádci vydávají její sestru za „pravou“ královnu Omehijců. Jestliže se Tsioře podaří město dobýt, znovu usednout na trůn a sjednotit svůj lid, pak budou mít Omehijci alespoň jistou šanci hrozící invazi přežít…
 
Říše zrady
Jed byl pouze začátek… Od povstání, které rozervalo Sjonu na kusy, uběhly dva roky, avšak tajemného nepřítele, který lid tehdy rozeštval, se nepodařilo nikdy vypátrat. Rada i občané doufají, že hrozba definitivně pominula, ale sourozenci Jovan a Kalina Oromaniovi, strážci kancléře i celé země, vědí své. Nepřítel jen čeká na další příležitost. Zatímco Jovan hledá stopy v sérii úmrtí a zdánlivě nesouvisejících událostí, Kalina se pouští do zrádných vod politiky, protože mstivý protivník by se mohl ukrývat i mezi princi, vévody a šlechtičnami, kteří se tváří jako spojenci. Jejich vyšetřování však odhalí spiknutí, jež představuje hrozbu nejen pro Silastu, ale především pro rod Oromaniových. Nepřítel má dlouhé prsty a je velmi trpělivý. Sourozenci tak stojí před nelehkým úkolem. Musejí rozplést nitky záhady sahající hluboko do minulosti, a to dřív, než město a všichni jejich blízcí zahynou v plamenech prastaré pomsty. 
 
Sherlock Holmes a Ztracená závěť
Zbrusu nový příběh o Sherlocku Holmesovi z pera oceňovaného autora série Newbury & Hobbes. Na dveře bytu Sherlocka Holmese a Dr. Watsona na Baker Street zaklepe mladý muž jménem Peter Maugham. Maughamův strýc nedávno zemřel po nešťastném pádu ze schodů a jeho závěť se vytratila. Maugham se proto obává, že přijde o dědictví a v brzké době se ocitne zcela bez prostředků. Sherlock, jehož případ zaujme, souhlasí, že si ho vezme na starosti. Zatímco se Holmes a Watson noří hluboko do kalné minulosti rodiny Maughamových, dochází v Londýně k sérii vloupání tajuplných železných mužů, kteří násilím vnikají do domovů bohaté smetánky a odnášejí si jejich nejcennější majetek. Dokáže Holmes vyřešit oba případy dříve, než někdo zemře?

Zaujalo mě

Tentokrát nic...



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já se chystám na Vládce džinů, ale koukám, že tam toho je zajímavého více 🤔

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne