MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 června, 2022

 

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v červenci. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 20 tipů na vycházející knihy.

Fantasy a sci-fi

Uchvatitelé říší
Allwardem se šíří podivná temnota. Cítí to dokonce i Corayne an-Amaratová, která žije až v zapadlém městečku na pobřeží. A brzy objeví pravdu: je posledním žijícím potomkem prastarého rodu a jedinou nadějí na záchranu světa. Ale nebude na to sama. I když tma houstne, hodlá se ke Corayne připojit banda nepravděpodobných hrdinů. Společně se postaví krutému nepříteli – a utkají se s armádou, kterou si nikdo neuměl představit ani v těch nejhorších snech.

Studie stínů
Když Jelena bývala pouhou ochutnavačkou, byl její život jednodušší. Přežila a stala se klíčovou součástí rovnováhy sil mezi Ixií a Sitií. Teď svou magii využívá k tomu, aby udržela mír a ochránila svůj vztah s Valekem. Najednou se však v obou zemích začíná ozývat odboj a Valekova práce i život jsou v nebezpečí. Jelena se snaží odhalit své nepřátele a zároveň čelí nové výzvě: její magii cosi blokuje. A ona musí najít způsob, jak udržet naživu nejen sebe, ale i všechny a všechno, co je jí drahé.

Říše trav - 2. svazek
Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…

 

Srdce času: Soví noc
Lena se jen těžko vrací do normálního života. Jak má po všem jen tak zapomenout na Danteho? Brzy na ni ale čekají daleko větší starosti: na školním výletě zjistí, že její pronásledovatel to zdaleka nevzdal. Na poslední chvíli podstrčí chronometr, se kterým může cestovat časem, kamarádce Bobbie. Ta však propadne do minulosti a netuší, jak se dostat zpět. Lena tak musí porušit svůj slib a vrátit se do Neviditelného města. Jen na ní závisí osud nejen Bobbie, ale celého světa cestovatelů časem.

Král bláznů
Oddejte se svým neřestem ve Městě hříchu, kde vře hrozivá pouliční válka a sláva je tím nejkrutějším vrahem ze všech... Při pátrání po své ztracené matce upjatá a pořádná Enne Salta uzavírá váhavé společenství s Levim Glaisyerem, nejslavnějším podvodníkem ve městě. Jeho záchrana ze spárů Stínové hry přinutí Enne přijmout identitu Séance, tajemné postavy z podsvětí. Nyní, když je Kancléř republiky po smrti a na hlavy obou jsou vypsané odměny, musí společně s Levim hrát nebezpečnou hru zločinu a politiky… v sázce je osud samotného New Reynes. Žíznivý po svobodě a příležitosti vybudovat si své vlastní impérium vstupuje Levi do nepravděpodobného partnerství s odcizeným synem Vianky Augustine. Mezitím Enne zůstává lapena v donině svazující přísaze a hraje jak okouzlující dámu, tak i mazaného lorda ulice, nejistá tím, která z těchto rolí odráží pravdu.


Ostatní beletrie

 
Vor utkaný z hvězd
V ruce se vám ocitá pozoruhodná kniha – mnohovrstevnatý dobrodružný román pro dospělé, jehož hlavními hrdiny jsou dva dospívající chlapci, kteří věří, že spáchali zločin, a tak před rukou zákona prchají do divočiny, a dále skupinky dospělých, kteří se vydávají na výpravu za jejich záchranou. Střet s krásnou, ale nemilosrdnou přírodou přináší všem určitou formu vnitřní katarze, aby z nich posléze vykřesal jejich lepší já. Jako velmi citlivý pozorovatel lidské duše dává autor čtenáři nahlédnout pod povrch věcí a místy nenásilně pracuje i s prvky nadpřirozena. Protáhne ho lesem plným nečekaných nástrah i divokou řekou a nezapomíná přitom příběh okořenit svým laskavým humorem.

Krutá pravda
Myslíte si, že svou drahou polovičku dobře znáte? Eleanor se s policistou Alexem neměla nikdy potkat. Když ale Američanka přijde na policii nahlásit stalkera, jejich životy se změní. On doufá, že ji dokáže ochránit od všeho zlého. Ona zase doufá, že je její temná minulost dávno za ní. Dvě stě mil od nich bydlí mladý pár s nepříliš jistou budoucností. Christie ví, že Paul je solidní chlap, ale nemůže zapomenout na varování věštkyně: Nikdy nevěř svému manželovi. Dokáže Christie Paulovi zase důvěřovat? Jak oba zkoušku vztahu přečkají? Napínavý román sleduje životy dvou párů a jejich radosti, strasti, obavy, a hlavně nevyslovená tajemství, která jsou naštěstí dobře skrytá. Prozatím.

Rytíř
Genevieve Daylee nečekala, že bude v den svých sedmadvacátých narozenin stát před soudcem. Ale v poslední době se toho stalo tolik neočekávaného, že to čekat mohla. Její matka, žena, kterou vždy obdivovala a zbožňovala, je pryč a zůstaly po ní tajemství a lži. Nevlastní bratr ji nenávidí a otec, s nímž se poprvé setkala až u matčina hrobu, je stejně cizí jako Isaiah Reynolds, který teď stojí před soudcem vedle ní. Isaiah je její zachránce. Ačkoli spíš než princ na bílém koni je to rozervaný rytíř v pomačkané zbroji. Ví o něm jen to, že pracuje jako automechanik, ale ode dneška s ním bude sdílet život. Právě se totiž stal jejím manželem.
 
 
 
Noc zázraků
Lucille Howardová je paní v letech, ale díky povzbuzování svého přítele Arthura Truluva si otevřela školu pečení. Se studenty se dělí o svá tajemství přípravy jižanského piškotového dortu, dokonalých vánočních větrníků a dalších sladkých dobrot. Vyučuje muže, ženy i děti a stala se tak oblíbenou, že si musí najít asistentku. Na tuto práci si najme Iris, novou obyvatelku městečka Mason. Iris péct neumí, ale potřebuje se zaměstnat, aby nemusela myslet na věci, kterých v životě tolik lituje. Do sousedství se přistěhuje mladý manželský pár, dojde k tragické události a Lucille se začne starat o jejich malého syna Lincolna. Jeho rodiče však nejsou jedinými obyvateli Masonu, kteří čelí nejisté budoucnosti. V těžkých časech se ale dokážou semknout a najít sílu skutečné sounáležitosti, a to ve chvíli, kdy ji nejvíc potřebují. Noc zázraků je román, který vás zahřeje u srdce a připomene vám, že lidé, které milujeme, nás mnohdy dokážou překvapit.

Čas třešní
Aurélie a André jsou šťastný milenecký pár a zdá se, že se jim právě daří i profesně. Na naléhání svého nakladatele uspořádá André s velkým úspěchem autorské čtení. Jeho publikum, především ženské, mu leží u nohou. André si užívá pozornosti, ve skutečnosti ho ale zaměstnává něco úplně jiného. Chtěl by požádat Aurélii, ženu svého života, v den svatého Valentýna o ruku. Právě toho dne ale dostane Auréliina restaurace nečekaně michelinskou hvězdu. Malá restaurace čelí nečekanému náporu hostů. Mladá kuchařka při vší radosti neví, kde jí hlava stojí. O to větší je její zklamání, když se následně zjistí, že existuje ještě další restaurace s názvem Le Temps des Cerises nedaleko Paříže, které to ocenění ve skutečnosti náleží. Když Aurélie zanedlouho s rozzářenýma očima a zrudlými tvářemi vypráví o svém setkání s hvězdným kuchařem Jeanem-Marie Marronnierem, zmocní se Andrého žárlivost…

Chtíč
Clara Bishopová má zlomené srdce. Pod vlivem tlaku královské rodiny a také proto, že se k ní princ z Cambridge nehodlá přihlásit veřejně, se s Alexanderem rozejde. V hloubi duše však ví, že bez něj nemůže plnohodnotně existovat, a tak žije jen prací a začne se stranit lidí a společnosti. Z této bezútěšné situace ji však vytrhne překvapivé zjištění: Její nejlepší kamarádka Belle a teta Jane před ní ukrývaly Alexanderovy dopisy ve snaze uchránit zlomenou Claru před dalším zklamáním. Obsah dopisů svědčí o tom, že Alexander Claru miluje a že v jeho životě není žádná jiná žena. Oba se nakonec usmíří a dokonce spolu po spletitých peripetiích začnou bydlet v Notting Hillu. Mohlo by se zdát, že pro oba teď konečně nastává šťastné období společného života a plánování, jenže žádná radost netrvá věčně. A lze vůbec mluvit o štěstí, když se do jejich vztahu opět začnou vkrádat přízraky minulosti? Nejen že zhrzená Pepper Lockwoodová rozehraje nebezpečnou hru, jejímž cílem je Alexandera zničit. Na scéně se objeví také Clařin psychopatický expřítel Daniel. A jako by to nestačilo, Clara zahlédne jednoho dne na ulici svého otce s milenkou. Královská rodina v čele s Alexanderovým otcem Albertem zatím vrší jednu intriku na druhou, aby se vyhnula dalším skandálům. Ustojí Clara s Alexanderem všechen ten nátlak a semknou se ještě silněji ve vzdoru proti okolnímu světu, nebo je situace donutí, aby se rozloučili definitivně?



 
Za časů odvahy
Cornwall, rok 1944.
Láskou zaslepená Vivienne Hamiltonová utekla do Paříže s nacistickým válečným zajatcem. Od té chvíle ji už nikdo nespatřil. Jelikož tím pošpinila dobré jméno celé rodiny, celých sedmdesát pět let se o Vivienne nikdo ani jediným slovem nezmínil. Londýn, současnost. Když Sophie Hamiltonová objeví fotku své pratety Vivienne z období druhé světové války, vyvede ji to z míry. Na fotografii je totiž budova, která souvisela s londýnskou špionskou organizací, a navíc byl tento snímek pořízen těsně předtím, než Vivienne zmizela. Sophie začíná postupně odhalovat příběh ženy, která riskovala všechno pro člověka, jehož milovala ze všech nejvíc…

Říkejte mi Win
Bohatou dědičku Patricii Lockwoodovou před lety záhadní únosci drželi na neznámém místě. Podařilo se jí uprchnout, ale věci ukradené její rodině se nikdy nenašly. Až teď se v bytě zavražděného samotáře najdou dva pozoruhodné předměty: Vermeerův obraz a kufr s iniciálami WHL3. Windsor Horne Lockwood III., zvaný Win, neví, jak se tam jeho kufr a rodinný obraz ocitly. Jeho zvědavost ještě vzroste, když se dozví, že muž, který unesl jeho sestřenici, byl zapletený do dávného zločinu. Oba případy jsou záhadou už celá desetiletí, ale Win je oproti FBI ve výhodě: má osobní vztah k případu, je nechutně bohatý a nebojí se vzít spravedlnost do vlastních rukou...

Návrhářka z Paříže
Rosse bylo teprve šestnáct, když ji znásilnil nacistický důstojník dohlížející na její rodnou jihotyrolskou vesničku. Za pomoci místního odboje utíká do švýcarského St. Gallennu a postupně začíná odhalovat talent pro střihy, návrhy a módu. Dokonce opustí svého novorozeného chlapečka, se slibem, že se pro něj jako už zavedená návrhářka vrátí. Jenže i když se v Paříži stane múzou samotného Diora, život málokdy dává druhé šance. Od Paříže přes Brazílii až po New York buduje Rosa své impérium, ale její srdce dostává jednu ránu za druhou. Podaří se jí nakonec najít mír a znovu se shledat se ztraceným synem? Strhující román o módě, nezdolné vůle a citech, které lze možná odložit, ale nikdy zapudit…

Panský dům: Bouře
Augsburg 1935. Nad Německem se stahují mračna k velké bouři a má to dalekosáhlé důsledky i pro rodinu Melzerových a jejich milovaný rodinný dům. Mariin úspěšný módní ateliér stojí krátce před zavřením poté, co vejde ve známost její židovský původ. Také její muž Paul má veliké starosti se zvládáním finanční situace v textilní továrně. Rostoucí tlak ze strany nacistické vlády mu způsobuje bezesné noci. A když se mu jednoho dne dostane naléhavé rady, aby se v zájmu uchování továrny s Marií rozvedl, musí jeho žena učinit závažné rozhodnutí, které jí změní život už navždy…



Tiché vody
Okamžiky. Naše životy jsou sbírkou okamžiků. Některé jsou bolestné a plné prožitého utrpení. Jiné jsou naplněny novou nadějí a příslibem lepších zítřků. Zažila jsem ve svém životě mnoho okamžiků, které pro mě byly výzvou a navždy mě změnily, okamžiky, které mě vyděsily a převálcovaly. Nicméně u těch největších – nejsrdceryvnějších a nejúchvatnějších – byl vždycky on. Bylo mi deset, když jsem přišla o hlas. Byla jsem o něj oloupena a jediný, kdo dokázal naslouchat mému mlčení, byl Brooks Griffin. Byl světlem mých temných dnů a příslibem zítřka, dokud si i jeho nenašla hrozná tragédie. Tragédie, jež ho nakonec málem utopila v moři vzpomínek. Toto je příběh chlapce a dívky, kteří se milovali navzájem, ale neměli rádi sami sebe. Příběh o životě a smrti. O lásce a nesplněných slibech. O okamžicích.

Anti-přítel
Nejdřív mě můj soused Deacon rozčiloval. Vypadal sice skvěle a byl přátelský, ale často jsem se kvůli němu nemohla vyspat. Bydleli jsme totiž vedle sebe a zdi byly dost tenké… takže jeho „hrátky“ s přítelkyněmi jsem slyšela skoro každou noc.  Ale jako svobodná matka jsem to neocenila. Brzy se však situace obrátila – když dcera jednou v noci nepřestala naříkat, pan Děvkař mi zaklepal na dveře. Jako zázrakem jeho hlas Sunny uklidnil a přestala plakat. A když ji objal… nakonec mu usnula v náručí. Navenek byl drsný, ale uvnitř? Můj soused byl zaříkávač dětí! Po té noci se z nás stali přátelé. Nosil mi latté, povídal si se mnou… prostě nejlepší kamarád, jakého jsem kdy měla. Ale časem jsme se sblížili, až jednoho večera jsme překročili hranici. Naše přátelství se změnilo v naprostý chaos. Zamilovala jsem se do kluka, který se zapřísahal, že nechce žádný vážný vztah a nikdy nebude mít děti. Věděla jsem, že i Deaconovi na mně záleží, přestože se Sunny nezapadáme do žádného plánu, který si kdy nalinkoval. Nebyl pro mě tím pravým mužem… jenže pro mě už nebyl ani kamarádem. Takže jsem mu začala říkat „anti-přítel“. Tak proč si ze všeho nejvíc přeju, abych byla tou jedinou ženou, která ho změní?

Tajemství letní noci
Londýn 1843
Společenská sezona se chýlí ke konci a čtyři mladé dámy, které se vydaly do Londýna, aby zde nalezly manžela, zatím marně čekají na někoho, kdo by jejich přání splnil. Jedna z nich, Annabelle Peytonová ví, že je to její poslední příležitost, kdy by mohla poznat a okouzlit bohatého šlechtice, který by ji požádal o ruku, a ona by tak zachránila rodinu před finanční katastrofou. Díky svému půvabu nemá o ctitele nouzi, žádný však není tak vytrvalý jako Simon Hunt, s nímž se náhodně seznámila před dvěma roky, bohatý muž, který však není šlechtického původu. Nabídne Annabelle, že ji rád zasvětí do umění lásky, zajistí ji finančně, ale o sňatku že nemůže být řeč. Pobouřená jeho nabídkou i neomaleným chováním odmítne. Na pomoc jí přispěchají přítelkyně. Vypracují podrobný plán, jak co nejrychleji nalézt pro Annabelle dostatečně bohatého ženicha z její společenské vrstvy. Netuší, že Simonovu vášnivému naléhání, objetí a polibkům Annabelle jedné letní noci nedokáže odolat.

Kateřina Parrová: Šestá manželka
Roku 1542 nechal král Jindřich VIII. popravit svou pátou manželku, mladičkou, vroucně milovanou, avšak prostoduchou a nevěrnou královnu Kateřinu Howardovou. Nedlouho nato, odhodlán se znovu oženit, upřel svůj zrak na dámu o poznání zralejší – dvakrát ovdovělou, vzdělanou a příjemnou Kateřinu Parrovou. Třicetiletá, bezdětná Kateřina, jíž právě zemřel druhý manžel, se svazku s Jindřichem děsí – vždyť nechal popravit dvě ze svých manželek a další dvě zapudil. Navíc je starý a tlustý. A ona miluje Toma, králova švagra, který je mladý a krásný a chce si ji vzít. Krále však nelze jen tak odmítnout, a tak se Kateřina stává proti své vůli královnou, odhodlána být Jindřichovi dobrou manželkou, milující matkou jeho dětem a laskavou paní všem poddaným. Je tu ovšem ještě něco, co ji přimělo říci králi ano: touha hájit novou, reformovanou víru před intrikami katolické dvorské kliky. To se jí málem stane osudným, avšak díky své inteligenci a diplomatickým schopnostem se jí podaří nebezpečnou situaci ustát a krále nakonec ve zdraví přežít. Poutavý a fascinující román je živým portrétem sympatické anglické královny, tajné protestantky, jejíž život se odehrává na pozadí dvorských intrik a náboženských svárů, jimž ji vystavovala bouřlivá doba probíhající reformace.


Čeští / slovenští autoři


Více než člověk
Dospívající student Jan Šimáček žije ve světě, kde smrt už dávno není na denním pořádku. Je plný naděje, že se stane jedním z vědců, kteří vytvářejí sérum nesmrtelnosti. Po jednom incidentu začne vidět anděly, kteří chrání své svěřence před strastmi osudu. Jedním z nich je Kathe, se kterou objeví andělské město. A právě ona mu také prozradí, že lidem hrozí nebezpečí. Jak dopadne budoucnost světa lidí poté, co se na scénu vrátí smrt?

Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Tentokrát nic...
 


Zaujalo mě

 

Říše trav - 2. svazek
Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Zaujala mě kniha Tajemství letní noci a Chtíč (u toho mám přečtený první díl, tak mě zajímá i druhý). :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tento měsíc je to takové slabší... uvidíme, podzim by měl být bohatší :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne