MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

11 ledna, 2022

 

Recenzní kniha


První stránky byly dost náročné. Úvod byl takový rozpačitý a těžký. Hlavně pro počáteční orientovaní ve jménech a místech, to mi dalo zabrat. Místy mi přišel i překlad lehce kostrbatý, věty zvláštně poskládané. Nicméně se to po nějaké době pěkně rozjelo a mě se podařilo přizpůsobit. Příběh mě začal bavit. Působil sice dost šablonově, tedy takové to typické téma v žánru fantasy, soupeřící strany, bitvy, magie, intriky, dobro a zlo, ale autor to svým způsobem dokázal dost přikrášlit.

Postavy byly sice průhledné jako sklo, takže vás nepřekvapí, ale na druhou stranu jste si nemohli být jistí jejich přežitím (což bylo dost napínavé ke sledování, jelikož do poslední chvíle čekáte, koho autor obětuje). Také byly v celku sympatické a uvěřitelné, i když jsem občas měla pocit, že si z té jejich blbosti budu rvát vlasy. Hlavně ve chvílích, kdy tak bezhlavě vlezly do léčky. A vztahy mezi nimi, nu i tady by se dalo najít trochu té ya inspirace nebo rychlého zaláskování jako z pohádky.

Autor se rád očividně vypisuje, takže je kniha poměrně dlouhá, má téměř 800 stran a takovou bitvu dokáže líčit na skoro 50 stran. Na první pohled vás tedy šířka knihy může lehce děsit. Já osobně se v bichlích až tak nevyžívám (pokud není příběh tak skvělý, že bych knihu nejraději celý den nedala z ruky), ale četla jsem po troškách, takže jsem příběh dávkovala. Čtení sice trvalo déle, ale zdolala jsem horu :-P.

Myslím, že můžu říct, že mě to docela bavilo. Beru samozřejmě ohled i na to, že je to prvotina, takže jisté mouchy na tom najdu. Jak ve způsobu psaní, tak i v samotném příběhu, kdy mě to v podstatě bavilo celou dobu, dokud na scénu nepřišla Malatriant. To už na mě bylo trošku moc. Rozhodně nejde o nějaké veledílo. Najde se na tom spousta ale. Přesto jsem shovívavá a řeknu, že to bylo fajn. Rozhodně jsem si to užila víc než třeba takového Ryana a Stín krkavce (tedy kromě prvního dílu, ten byl boží) a pokračování, pokud bude, si nenechám ujít.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Odkaz popela
Legacy of Ash
Trilogie Legacy
1
Daniela Orlando
Fantasy
2019 originál / 2021 překlad
791
Host
978-80-275-0634-7

Anotace:
Velkolepé vyprávění o intrikách a revoluci, vojácích a nájemných zabijácích, prastaré magii a věčném střetu říší
Na Trezijskou republiku padl stín. Vládnoucí rody, někdejší ochránci spravedlnosti a demokracie, proti sobě intrikují ostrými slovy a ještě ostřejšími noži. Jsou zaslepeni svými ambicemi a neberou ohled na hrozb
u ze strany invazních vojsk Chadárské říše.
Ale hrdinové povstávají, i když Trezie padá. Viktor Akadra je hrdinou republiky, válečníkem, který nemá sobě rovného. Zamlčuje však tajemství, kvůli němuž by ho upálili jako kacíře. Džosiri Trelan je Viktorův zapřisáhlý nepřítel, politický vězeň snící o znovuvzkříšení matčina neúspěšného povstání. A Džosiriho sestra Kalenna Trelan se jen snaží odpoutat od poskvrněného odkazu svého rodu a uniknout očekáváním a předsudkům spjatým s jeho jménem.
Zatímco republiku zachvacuje válka, všichni tři se musejí povznést nad vzájemné neshody a zachránit svou vlast. Avšak nechat za sebou celá desetiletí špatné krve není nic lehkého. A vítězství, pokud k němu vůbec dojde, si vyžádá strašlivější cenu, než si kdokoli z nich umí představit.

Kde koupit knihu

Knihu Odkaz popela zakoupíte v nakladatelství Host 

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Bell of Lost Souls

Databazeknih.cz:  Matthew Ward je britský autor fantasy. Žije v Nottinghamu. Dříve se živil psaním pro franšízu Warhammer a Warhammer 40,000. Díky tomu zjistil, že chce vyprávět vlastní příběhy, a rozhodl se napsat svůj debutový román Odkaz popela (2019). V současnosti připravuje jeho pokračování nazvané Odkaz oceli.


 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne