MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 října, 2021

   

Vycházející novinky

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v listopadu. Knih tisknou opravdu hodně a to každý měsíc. Já jsem se rozhodla ukázat vám některé z nich a třeba vám i něco padne do oka.


» V tomto článku najdete 33 tipů na zajímavé knihy.

Fantasy a sci-fi

 
Bohové a monstra (Holubice a had 3)
Láska, která bude planout navěky! Třetí a závěrečný díl populární fantasy romance. Zlo si vždycky hledá cestu. My mu ji jen nesmíme ukázat. Lou strávila celý svůj život na útěku. A teď poté, co jí Morgane zasadila drtivý úder, přišel čas získat zpátky to, co jí právoplatně patří. Ale tohle už není Lou, kterou její přátelé znali. Tohle už není Lou, která si získala chasseurovo srdce. Temnota ji pohltila a tentokrát bude potřeba víc než jen láska, aby ji z jejích spárů získali zpět. A zatímco Lou bojuje se svými démony a čarodějnice, chasseuři a duchové země se připravují na závěrečnou bitvu, Reid čelí příšerné volbě: zničující oběť, nebo smrt všech, kteří jsou mu drazí? Milenci, kterým hvězdy nepřáli, svedeni k sobě osudem či prozřetelností, životem i smrtí, bohy nebo možná monstry. Tohle všechno skončí v plamenech.

Poslední hvězda (Arila 2)
Výprava do fantasy světa podruhé! Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít bouře, která je smete. A ač vždy chtěla být hrdinkou, Arila nyní musí dělat něco mnohem náročnějšího – postavit se čelem šílené bohyni, jejíž hněv otřásá samotnou realitou.

Cesta Argosanů (Divotvůrce)
Prequel k oblíbené sérii Divotvůrce. Ferius je ochotna dát v sázku vše, jen aby se pomstila fanatickému mladému mágovi, který ji pronásleduje každou bdělou hodinu. Ale pak se setká s neuvěřitelným Durralem Hnědým, potulným filozofem, který místo násilím zdolává své protivníky chytrostí a soucitem. Drží tento rozčilující muž klíč k porážce jejích nepřátel, nebo ji povede po cestě, která zničí její duši?

Záznamy nekonečna (Záznamy nekonečna 1)
Lze vesmír zachránit před sebezničením? Ash se touží stát pilotkou, aby se mohla účastnit boje v meziplanetární válce a pomstít svoji rodinu. Místo toho jí nabídnou práci Strážkyně Knihovny na Konci vesmíru. Dostane za úkol sbírat a chránit artefakty, informace a důležité záznamy o všech planetách tak, aby chod vesmíru zůstal v harmonii. Po vlně prvotního nadšení však následuje tvrdý náraz. V Ash totiž začne narůstat podezření, že Knihovna není až tak bezchybná a všemocná, jak působí…

Zrádcova dýka (Alchymistova šifra 5)
Christopher, Tom a Sally jsou zpátky v Londýně. Epidemie moru ustoupila a král, spokojený s jejich službami, jim nabídne překvapivou odměnu. Potíže je však sledují až domů... Neznámý vrah zaútočí na jejich starého přítele a nechá ho umírat. Pak se objeví anonymní dopis –záhadné varování ukryté v hádance a tajné šifře. Christopher a jeho přátelé zjišťují, že narazili na spiknutí hrozící smrtí králi... i každému, kdo se postaví zrádcům do cesty.

Válka (Hraju, abych žil 6)
Bitva o Velechrám jde do finále! 6. díl jedné z nejúspěšnějších sérií žánru LitRPG. Magické plameny běsní, ocelové čepele mečů se taví. Ohlušující akordy bitvy o Velechrám přecházejí do velkolepého finále. Dokonce i bohové se pustili do pranice jako nějací neotesaní plebejci. Látka, z níž je utkána realita, praská ve švech a příšery z Jiného světa začínají prolévat krev v ulicích měst na planetě Zemi. Co má v téhle situaci dělat Gleb? Zatvrdit se a zmasakrovat všechny nepřátele? Zabrat si pro sebe opuštěné hrady a nikomu nepatřící lokace? Vrhnout se na pomoc ženě, která za něj položila život? Nebo se pokusit rozbít jackpot a najít cestu domů, na Zemi?

Mýtonoši
Magie artušovských legend ožívá v urban fantasy hitu z americké univerzity! Šestnáctiletá Bree hledá po smrtelné autonehodě své matky únik před bolestí. Rezidenční program na Severokarolinské univerzitě vypadá jako skvělé útočiště – ale jen do chvíle, než se Bree stane svědkem útoku démona a dozví se o tajném studentském spolku mýtonošů. Neúspěšný pokus vymazat jí vzpomínky probudí její vlastní magické schopnosti... a tak se před ní otevírá nový svět, ve kterém není nic jisté. Dokonce ani to, jestli smrt její matky byla jen nehoda.

Východní království (World of WarCraft: Putování Azerothem 1)
Od blyštivých věží Silvermoonu přes sirnou horu Blackrock až k bílým kamenným zdím Stormwindu, Východní království jsou rozlehlá a plná divů. Každý kout majestátního kontinentu v sobě nese nespočet příběhů, pokladů a více než několik tajemství, která by si někteří přáli nechat spát. Sledujte, jak mistr špeh Mathias Shaw a kapitán Flynn Fairwind vyráží z pověření krále a jeho země na expedici po Východních královstvích, zaznamenávají tamní historii a katalogizují zbraně, brnění a nevýslovně mocné síly, kterými je tento širý kraj posetý. Putování Azerothem: Východní království pochází z pera autorky bestsellerů New York Times a spisovatelky Blizzard Entertainment, Christie Golden, a bude vaším prvním krokem na skutečně pozoruhodné cestě napříč oblíbenými zeměmi Azerothu.

Harrow Devátá (Devátá 2)
Vyslyšela císařovo volání do zbraně. Přijela se svým nadáním, bystrým mozkem a jedinou kamarádkou. Zvítězila, ale současně přišla o všechno. Na císařově vesmírné stanici není nic takové, jak se na první pohled zdá, a osud celé galaxie spočívá na ramenou jediné ženy. Harrowhark Nonagesima, poslední Devátá nekromantka, byla císařem povolána do války, kterou není možné vyhrát. Harrow a její nenáviděná rivalka musejí obě dokonale ovládnout umění nekromancie a stát se anděly nesmrti… jenže Harrow slábne, z vlastního meče se jí dělá zle a nemůže se spolehnout dokonce ani na svou jindy bystrou mysl. Je uvězněná v pochmurných chodbách císařovy vesmírné stanice a v patách jsou jí nejen tři nepříjemní učitelé, ale také šílený duch a zavražděná planeta. Nekromantce nezbývá než se postavit dvěma nevítaným otázkám: Snaží se ji někdo zabít? A nebyl by na tom vesmír náhodou líp, kdyby její atentátník uspěl?

Rok čarodějnic
Čarodějnický příběh o útlaku a vzpouře. V zemích Bethelu, kde je Prorokovo slovo zákonem, je samotná existence Immanuelle Mooreové hřích. Svazek její matky s mužem jiné rasy uvrhl dříve váženou rodinu v nemilost, a tak se Immanuelle snaží co nejlépe uctívat Otce, řídit se Svatým protokolem a žít pokorně, zbožně a v naprostém podrobení, stejně jako všechny ostatní ženy v Bethelu. Jenže jednoho dne ji nešťastná náhoda zavede do zapovězeného Černolesa obklopujícího Bethel, kam první prorok kdysi zahnal čtyři mocné čarodějnice a potom je tam zavraždil. Jejich duše lesem stále obcházejí, a když jim Immanuelle stane tváří v tvář, věnují jí dar — deník její mrtvé matky, která k Immanuellinu překvapení kdysi v lese hledala útočiště. Immanuelle je tajemstvími deníku fascinovaná, ale nedokáže pochopit, jak se její matka mohla s čarodějnicemi spolčit. Jenže když se začne dozvídat strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti, uvědomí si, že skutečná hrozba pro Bethel tkví v jeho vlastní temnotě. A pochopí, že pokud se Bethel má změnit, musí vše začít u ní.

Světatvůrci (Záhutí 2)
Magická revoluce přetváří město a dávné zlo se probouzí. Ještě před několika lety by Sancie Gradová s radostí nechala Tevanne lehnout popelem. Nyní doufá, že své město přemění v něco lepšího. Přichází ale děsivé varování: Krasedés Magnus, první z legendárních hierofantů, se chystá vstát z mrtvých. A pokud se vrátí, Tevanne bude prvním místem na světě, jež pocítí jeho hněv. Před tisíci lety byl Krasedés prostým mužem, který dokázal nemožné: pomocí skribování — magického umění propůjčujícího neživým předmětům vědomí — přesvědčil realitu, že je něčím víc než člověkem. Celá staletí kráčel po světě jako bůh, osobně rozhodoval o vině a trestu, bořil celá impéria, očišťoval svět ohněm a mečem — a dokonce porazil i samu smrt. Ať se to Sancii líbí, nebo ne, nyní je na ní, aby ho zastavila. Má-li mít v nadcházející bitvě alespoň nějakou šanci, musí otevřít dveře skribovací technologii, která může změnit lidskou podstatu. Nehledě na to, kdo zvítězí, nic už nebude jako dřív…

Černá píseň (Čepel krkavce 2)
Vyvrcholení příběhu Vélina Al Sorny. Ocelová horda, armáda fanatiků vedená válečníkem, který o sobě tvrdí, že je vtělený bůh, zpustošila Ctihodné království a valí se přes celý Dálný západ. Temného rytíře Kehlbranda nedokáže zastavit nikdo. Nikdo… jedině snad Vélin Al Sorna. Vélin opět získal svůj dar. Jeho nová píseň je však kupodivu černá, plná nenávisti a lačnící po krvi. I když mu pomáhá, v bitvách jej mění v neporazitelný vraždící stroj, který své nepřátele likviduje bez jakéhokoli slitování. Vélin se obává, že se z něj stává netvor, a hledá na svou píseň lék, zároveň však musí i s přáteli a s pomalu se formující armádou Kehlbrandových odpůrců prchat dál a dál na jih. Na konci spletitého děje plného překvapení a akce dochází k závěrečnému souboji mezi tygrem a vlkem…

 

Ostatní beletrie



Případ levoruké dámy (Enola Holmes 2)
Druhý díl napínavé série pro všechny mladé milovníky detektivek a viktoriánské Anglie. Enola se stále skrývá před svým bratrem – slavným detektivem Sherlockem Holmesem. Když ale objeví tajnou skrýš plnou brilantních kreseb, vyrazí po stopě jejich autorky, mladé lady Cecily, která beze stopy zmizela ze své ložnice. Enola se vydá do nočních ulic Londýna, kterými se potulují vrazi, aby rozluštila záhadu a zachránila talentovanou aristokratku před mocným padouchem. Riskuje však, že odhalí víc, než by měla...

Barvy noci (Fogg Lake 2)
North Chastain má paranormální talent, díky němuž dokáže vypátrat ty nejnebezpečnější kriminálníky. Když jeho otec náhle upadne do komatu, North je přesvědčen, že jeho stav byl způsoben smrtícím artefaktem z tajné vládní laboratoře známé jen jako projekt Bluestone. North ví, že jeho jedinou nadějí na záchranu otce je najít daný předmět. Když jde o vystopování vrahů, nikdo se mu nevyrovná, ovšem aby našel určitou relikvii, bude potřebovat pomoc osoby, která se vyzná v tajemném světě obsesivních sběratelů, podvodných obchodníků a nemilosrdných nájezdníků... S pověstí v troskách kvůli falešnému obvinění hledá odbornice na starožitnosti Sierra Rainesová nový začátek. Když ji North Chastain požádá o pomoc, Sierra souhlasí, ačkoliv má jisté pochybnosti. North reprezentuje záhadnou Nadaci, tajnůstkářskou organizaci zřízenou proto, aby dohlížela na zločince s nadpřirozenými schopnostmi a ty, jako Sierra, kteří si vydělávají v temném podsvětí. North a Sierra se ocitnou na scéně Incidentu, jenž se odehrál před mnoha desítkami let ve Fogg Laku. Městečko a jeho obyvatele katastrofa v blízkých laboratořích projektu Bluestone navždy změnila. Pár odkrývá šokující pravdy o tom, co se té osudné noci stalo, ovšem pohrávají si s ohněm – někdo v městečku ví, co objevili, a udělá cokoliv, aby zajistil, že dávná tajemství zůstanou pohřbená.

Pot a krev
Předloha stejnojmenného filmu režiséra Michaela Baye. Gang zločinců unesl podnikatele Marca Schillera, více než měsíc jej držel v zajetí, a nakonec si na něm vynutil výkupné v řádu milionů dolarů. Jaké to je trávit dlouhé týdny v zatuchlé místnosti ve společnosti vyšinutých únosců? Autor detailně popisuje své pocity, nekonečné utrpení plné ponižování, psychického i fyzického týrání, bolesti, tragikomických, ba absurdních situací, které by vypadaly takřka jako černá komedie, kdyby se nejednalo o krutou realitu. Děsivý příběh, na který jen tak nezapomenete.

Tajná kapitola (Neviditelná knihovna 6)
Svět, ve kterém Irene během dospívání studovala a na němž jí záleží, je v ohrožení. Opět bude potřeba sehnat jednu speciální knihu, aby se povedlo konflikt zažehnat. Tentokrát půjde o staroegyptskou Povídku o trosečníkovi, jenže tu má ve svém držení tajemný pan Nemo na ostrově neznámo kde. A protože platí smlouva mezi draky a fae, nepůjde knihu jen tak ukrást. Pan Nemo však bude mít pro výměnu knihy poněkud zvláštní podmínky, které zavedou Irene a Kchaje se skupinou dalších fae a dračicí Indigo do alternativní Vídně. Všechny události však nakonec spějí k poněkud třeskuté záhadě týkající se minulosti a historie všech draků.

Marie Terezie: Všichni věrní a nevěrní (Marie Terezie 2)
Pokračování úspěšné série o nejvýznamnější panovnici na českém trůnu. Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o její manželství s Františkem Štěpánem. Říši ohrožuje nejen pruský král Fridrich II., ale i Francouzi a Bavorové, kteří se dostanou až do Prahy. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se Marie i František uchýlí ke krajním řešením. Vypjatá situace spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí a nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého?

Marie Terezie: Tchyně Evropy (Marie Terezie 3)
Závěrečný díl populární série o významné panovnici. Marie Terezie zjišťuje, že válečná vítězství, jimž tolik obětovala, jí nepřinášejí potřebný klid. Proto zahajuje politiku, která jí vynese přízvisko Tchyně Evropy. Svou moc získává novou strategií – domluvenými sňatky svých dětí. Jen jediné dceři nakonec povolí to, co zažila sama: svazek z lásky. Fascinující příběh o střetu historie, politiky a lidských vášní představuje vrchol vlády jediné panovnice, která kdy seděla na českém trůnu.

Tátovy holky (DC Charlotte Stafford 5)
Původně neměl v úmyslu zabíjet a ohrožovat staré lidi. Vyhledával jen příležitosti si s nimi promluvit a zavzpomínat. Jenže to by se nesměl vkrádat do jejich ložnic uprostřed noci a kromě vzpomínek a památečních předmětů je zbavovat i toho nejcennějšího, co jim ještě zůstává – posledních pár let života mezi dětmi a vnoučaty. V pátém díle příběhů detektivky Charlotte Staffordové se do hledáčku jejího vyšetřovacího týmu dostávají nezvaní noční hosté, ze kterých životní okolnosti, zklamání a tragédie učinily zločince. Podle autorčiných vlastních slov ji k sepsání tohoto románu inspiroval skutečný osud pachatele, kterého během svojí dlouholeté kariéry u policie zadržela a jehož zločin nebyl v prvé řadě veden zlými pohnutkami, ale utkvělou představou o lásce až za hrob. Charlotte Staffordová čelí jednomu z nejtěžších případů vůbec. Nepůjde v něm pouze o dopadení podezřelého dřív, než se vydá za svojí další obětí, ale také o porozumění vlastní životní cestě. Tento nevšední detektivní román nabízí víc než napětí a vykreslení postupu policejního vyšetřování. Poodhaluje čtenáři, že trpké zklamání a smutek ze ztráty milované osoby může jedince změnit natolik, že se nezastaví před ničím, aby zmírnil svoje trápení, a to i za cenu nejvyšší.

Poslední, kdo zůstal
Jaké bylo žít v tom domě? Maggie Holtová je na takové otázky zvyklá. Před pětadvaceti lety se s rodiči Ewanem a Jess nastěhovala do Baneberry Hall, velkého viktoriánského sídla ukrytého v lesích amerického státu Vermont. Po pouhých třech týdnech však odtamtud uprostřed noci prchli. Ewan tuto traumatickou zkušenost později vylíčil v knize s názvem Dům hrůzy. Jeho popis strašidelných událostí a setkání se zlými duchy se stal celosvětovým fenoménem soupeřícím v popularitě se slavným Hororem v Amityville. Dnes se Maggie věnuje rekonstrukcím starých domů a na žádnou z věcí zmíněných v otcově knize si nevzpomíná. A ani jim nevěří. Duchové přece neexistují. Když Maggie po otcově smrti Baneberry Hall zdědí, vrátí se tam, aby dům zmodernizovala a připravila k prodeji. Návrat domů pro ni však není vůbec jednoduchý. Ve stínech číhají postavy z minulosti, které dobře zná z Domu hrůzy. Místní lidé navíc nejsou nadšení, že jejich malé město získalo kvůli Maggiinu otci nechvalnou slávu. Ještě znepokojivější je samotný dům – místo plné pozůstatků jiné doby, které jsou svědectvím temných skutků. Maggie zažívá zvláštní příhody jako vystřižené z otcovy knihy a postupně se začíná klonit k názoru, že si možná zase tolik nevymýšlel.

Nový začátek (Palác Heiligendamm 1)
Heiligendamm, rok 1912. Rodina berlínského hoteliéra Kuhlmanna má veliké plány: vytvořit konkurenci slavnému Grand Hotelu. Bohužel High Society i nadále raději navštěvuje podnik již známého, etablovaného podniku. V těchto těžkých časech projevuje zvláště hoteliérova dcera Elisabeth obchodní nadání, na rozdíl od syna Paula, jehož hlavní vášní je hudba. Když se situace nebezpečně vyhrotí, cítí Elisabetin otec nutnost požádat o pomoc zbohatlíka Julia Falkenhayna. Jeho velice nekonvenční názory ovšem zpočátku velice popuzují ctižádostivou Elisabeth… Úvod rodinné ságy o hoteliérské rodině v Heiligendammu

Nečekaná láska (Bridgertonovi 6)
Když nechvalně proslulý londýnský hejsek Michael Stirling spatří Francesku Bridgertonovou, okamžitě se do ní zamiluje. Jenže Francesce v té době zbývá pouhých pár hodin do svatby s Michaelovým bratrancem. Jenže to bylo tehdy, a teď je z Michaela hrabě a Franceska je volná. Ovšem jen až do jedné nebezpečné noci, kdy se mu ve vší nevinnosti vrhne do náruče...

9. listopad
Od autorky bestsellerů Pravda, nebo lež, Bez naděje, Odvrácená tvář lásky a dalších. Den před odjezdem z L. A. se Fallon seznamuje s aspirujícím spisovatelem Benem. Jejich nezastavitelná přitažlivost vede k tomu, že Fellonin poslední den ve městě stráví společně. Pro Bena je Fallonin život přesně tou inspirací, kterou pro své psaní hledal. Rozhodnou se proto zůstat v kontaktu. Vedou sice oddělené životy a prožívají vlastní vztahy, každý rok v ten samý den se však setkávají. Po nějakou dobu to funguje, až si jednoho dne Fallon není jistá, jestlí jí Ben říká pravdu, nebo si jen realitu vymýšlí tak, aby dosáhl své dokonalé zápletky. Zažijí jedinečnou love story, nebo oba skončí se zlomeným srdcem?

Zlatá léta (Čokoláda 2)
DOBA PLNÁ POKUŠENÍ. RODINA V BOJI O ZÁCHRANU SVÉHO SNU. Stuttgart, 1926. Mladá Serafina milující dobrodružství se stěhuje k svému nevlastnímu bratrovi Victorovi do jeho přepychového sídla, jemuž nikdo neřekne jinak než „Čokoládová vila“. Neboť Rothmannovi jsou daleko za hranice města známí svými exkluzivními čokoládovými kreacemi.Celou svou duší se vrhá do víru vzrušující nové doby, a když pozná pohledného Antona, vášnivě se zamiluje. Anton má ale před zásnubami. Mezitím je existence čokoládového impéria Rothmannových ohrožena zákeřným sabotážním činem – a Serafinu dostihne temná kapitola její minulosti…

Dobrodruh z Paříže
Paříž 1851. V továrně na romány Alexandra Dumase píše čtyřicet zaměstnanců oblíbená pokračování Tří mušketýrů a Hraběte Monte Christa. V nejnovějším díle je však mezi řádky něco shnilého, protože je prošpikované státním tajemstvím. Aby Dumas zachránil svou pověst, musí se spojit zrovna se svou největší kritičkou, německou učitelkou Annou Mollovou, která ho udala kvůli příliš nevázaným textům. A tak jejich dobrodružná cesta po Evropě začíná Tento román Dirka Husemanna získal v roce 2020 v Německu titul KNIHA ROKU.

Nejtemnější hodina
Láska je nejistá a nezkrotná jako válka... V létě roku 1940, se většina očí upírá na nebe nad jižní Anglií. Bitva o Británii právě začala. Ale mladá Evie Lucasová má oči jen pro temperamentního mladého pilota jménem Tony. Evie má před sebou zářnou uměleckou kariéru, ale zdá se, že marní čas nekonečným skicováním portrétů Tonyho. Chce, aby jeho rodiče měli něco na památku v případě, že padne ve válce... O sedmdesát let později, nedávno ovdovělá kunsthistorička Lucy se snaží dát kousky svého života zase dohromady. Aby to dokázala je třeba odhalit záhadu obklopující obraz v jejím domově. Ale když náhodou nedopatřením píchne do „vosího hnízda“ minulosti, které bylo úmyslně zahlazeno, Lucy se ocitá v nebezpečí jež jí hrozí od lidí z minulosti i současnosti, kteří nemají v úmyslu nechat nevyslovenou pravdu vyplavat na povrch.

Propast smrti (Kate Marshallová 3)
Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina matka stále po své dceři pátrá. Kate a Tristan vycházejí při svém vyšetřování z Joanniných složek a poznámek a jdou krok za krokem po jejích stopách. Mezi jejími osobními věcmi odhalí Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli. Když pospojuje poslední dny těchto tří pohřešovaných lidí, Kate si uvědomí, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem zlověstnějšího, než by kohokoliv napadlo: sériového vraha... Nový thriller Roberta Bryndzy vám ukáže, jak hluboká může být PROPAST SMRTI.

Přísaha královny Isabely
V dětství a dospívání Isabela prožila mnohé: náhlou smrt svého královského otce, život v odloučení spolu s milovaným bratrem Alfonsem a duševně labilní matkou, přesun ke dvoru, kde vládne nevlastní bratr Jindřich, sváry uvnitř královské rodiny i mezi dvořany, které vedou až k vnitrozemské válce, a kupodivu i pravou lásku a přátelství. Nikdy ji však nenapadlo, že jí osud chystá kastilský trůn… Přesto se právě z ní stává proslulá i kontroverzní královna Isabela Kastilská. Sňatkem s Ferdinandem Aragonským umožňuje vznik nového, silnějšího Španělska, osobně se účastní války s Maury, podporuje výpravy do zámoří (včetně těch vedených Kryštofem Kolumbem), pod vlivem „otce inkvizice“ Torquemady pronásleduje židy a kacíře. Zápasí s intrikami, složitými rodinnými vztahy i vlastním svědomím. Přísaha královny Isabely je jedním z prvních děl C. W. Gortnera, který si od doby vydání této knihy (2012) již získal mezinárodní uznání jako autor řady románů o významných ženských postavách světových dějin.

Ruta Sepetysová - Čtyři velké příběhy
„Přečtěte si všechny knihy od bestsellerové autorky Ruty Sepetysové!“ V šedých tónech 1941 – Patnáctiletou Linu Vilkasovou zatkne sovětská tajná policie a deportují ji na Sibiř. Musí se naučit bojovat o život, spolknout ponižování a bití, a hlavně se nenechat zlomit. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. Potrhaná křídla New Orleans, 1950 – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Sedmnáctiletá Josie Morainova má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se ji snaží stáhnout dolů? Sůl moře Východní Prusko, 1945 – Druhá světová válka je téměř u konce. Statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Osudy čtyř lidí se protnou na palubě lodi Wilhelm Gustloff, která je odsouzena k záhubě. Mlčící fontány Španělsko, 1957 – U moci je Francisco Franco. Texasan Daniel Matheson přijíždí do Madridu s rodiči. Skrze čočku fotoaparátu chce poznat rodnou zemi své matky. Zvládne ve slunném městě, jehož ulicemi se plíží stíny občanské války, ochránit své milované?

Pýcha a předsudek / Rozum a cit / Emma (BOX 3 knihy)
Anglie na počátku 19. století vypadá jako krásný rozlehlý park s rodinnými sídly, v nichžžijí šťastní a laskaví lidé. Ale všechno není tak idylické, jak se zprvu jeví. Příběhy láskya společenských konvencí. Příběhy z lepší společnosti, ve které city a vztahy ovlivňujevýše majetku. Příběhy krásných, vzdělaných a silných žen, které bojují za právo na pravoulásku. Klasické romány Jane Austenové v novém svěžím překladu Kateřiny Hilské.


Čeští / slovenští autoři

 
Kulatý svět
Jitka, takové běžně hezké, ale citlivé a vnímavé děvče kolem dvaceti, nevěří komunistům v socialistickém Československu snad ani to, že Země je kulatá. Kvůli bezvýznamné příhodě (policie ji přistihne na ilegálním koncertu v Praze) má zavřenou cestu ke studiu. Rozhodne se, že zkusí štěstí na Západě, a podaří se jí emigrovat. Teprve pak zjistí, že existují věci jako „azyl“, „pracovní povolení“ či „uprchlický tábor“. Stráví skoro rok v proslulém Traiskirchenu a za tu dobu se setká s panoptikem postaviček, vesměs české a slovenské národnosti, o jejichž existenci se jí doma v Čechách ani nesnilo. Jitka je dlouho jen zděšená pozorovatelka dění kolem sebe. Ale když se stane jednou z obětí nikdy nevyšetřovaného násilného činu, kupodivu ji to nezlomí. Najde v sobě pevné těžiště a sílu překonávat životní překážky.



Tak co, zaujalo vás něco?


 

Můj seznam přání


... aneb to, na co se chystám já. Co mi padlo do oka obálkou, dějem nebo díky oblíbenému autoru...

Top výběr

Jako fanoušek Kevina Hearna a především druida Attika, nemůžu pohrdnout příběhem z tohoto světa... Sice obálka moc neladí k sérii, ale snad bude mít aspoň stejný formát.


 

Inkoust a pečeť: Příběh ze světa Železného druida
Aloysius „Al“ MacBharrais má zvláštní talent. Je pečetníkem: pomocí magických inkoustů dokáže sesílat zaklínadla zvaná Pečeti, kterými chrání náš svět před vpády bytostí odjinud a vymáhá úmluvy s veškerými známými božstvy. Pouhých pět lidí na světě ovládá totéž umění jako on. Jenže Al má problém: rád by ve svém pokročilém věku vycvičil učně, jenže všichni jeho dosavadní učedníci zemřeli tou či onou nešťastnou náhodou. Když přijde o život jeho nejnovější učeň Gordie, Al přijde na to, že mladík za jeho zády tajně obchodoval s kouzelnými bytostmi, a chtě nechtě se musí pustit do nebezpečného pátrání po tom, komu je Gordie dodával. Pomáhá mu v tom manažerka tiskařství s čírem a nadáním jasnozřivosti v boji, hacker s nezvyklým koníčkem a uličnický šotek na útěku před pohůnky bohyně. Zjistí pravdu dřív, než je dostihnou nepřátelé nebo policie, které se nezdají množící se úmrtí v Alově okolí?


Zaujalo mě

A ještě jedno lákadlo. Jde o bichličku se skoro osmi stovkami stránek, k tomu nádherná obálka a snad i dobrý příběh...

Odkaz popela (Trilogie Legacy)
Velkolepé vyprávění o intrikách a revoluci, vojácích a nájemných zabijácích, prastaré magii a věčném střetu říší. Na Trezijskou republiku padl stín. Vládnoucí rody, někdejší ochránci spravedlnosti a demokracie, proti sobě intrikují ostrými slovy a ještě ostřejšími noži. Jsou zaslepeni svými ambicemi a neberou ohled na hrozbu ze strany invazních vojsk Chadárské říše. Ale hrdinové povstávají, i když Trezie padá. Viktor Akadra je hrdinou republiky, válečníkem, který nemá sobě rovného. Zamlčuje však tajemství, kvůli němuž by ho upálili jako kacíře. Džosiri Trelan je Viktorův zapřisáhlý nepřítel, politický vězeň snící o znovuvzkříšení matčina neúspěšného povstání. A Džosiriho sestra Kalenna Trelan se jen snaží odpoutat od poskvrněného odkazu svého rodu a uniknout očekáváním a předsudkům spjatým s jeho jménem. Zatímco republiku zachvacuje válka, všichni tři se musejí povznést nad vzájemné neshody a zachránit svou vlast. Avšak nechat za sebou celá desetiletí špatné krve není nic lehkého. A vítězství, pokud k němu vůbec dojde, si vyžádá strašlivější cenu, než si kdokoli z nich umí představit.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Aj, ono už vychází druhý díl Deváté? Měla bych se zavčasu pustit do toho prvního dílu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si to u spousty knih říkala, a zatím je spíš syslila :-D

      Vymazat
  2. Jej, to je zas tolik knih, které bych chtěla. :D (hlavně v sekci ostatní beletrie)

    OdpovědětVymazat
  3. No tak tentokrát je výběr opravud pestrý! Upříměn ani nevím, po které knížce bych záhla jako první, v knihkupectví se budu muset plácat přes prsty, abych se finančně nezruinovala xDD

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne