MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 ledna, 2021

 

Člověk by občas nevěřil, jaké poklady doma ukrývá. Už před mnoha lety jsem v Levné knize objevila tuto sérii a zbytek jsem postupně dokupovala. Po přečtení první knihy jsem čekala, že to celé bude takový průměr (první díl mi nesedl na sto procent), ale druhý díl mě neskutečně chytl. Je to jen důkaz toho, že na některé knihy prostě jen musí uzrát čas a správná nálada, protože po třech letech to najednou vidím jinak a nemohla jsem se odtrhnout... Nebo musí člověk sám dozrát, protože dřív jsem dávala přednost ya fantasy a nyní už je spíše nečtu...

Kniha má sice své popisné části a zabývá se nějakými detaily, ale naštěstí se tomu nevěnuje příliš mnoho prostoru. Řekla bych, že právě tak akorát. Je to akcí a dějem nabité od začátku do konce. Velikým plusem je i počet stránek, který je vyhovující, protože stihnete se začíst, seznámit s postavami a prostředím, zažijete cestování, boj a dobrodružství a v tom nejlepším skončíte a musíte se chystat na novou cestu.

Bylo to poutavé, zajímavé, zbytečně se tu autor nezabýval blbostmi, nesnažil se příběh uměle natahovat, aby z toho byla bichle, což je dneska moderní a naprosto to knihy zabijí, a mě taky. Nemůžu si pomoct, ale tohle mi sedlo. Opravdu hodně. Jsem tak moc ráda, že jsem si tuto sérii nasyslila...

Jelikož konec předchozí knihy byl ukončen uprostřed toho nejzajímavějšího, ihned jsem se pustila do toho následujícího. Po několika stranách jsem ale bohužel zjistila, že děj je najednou posunutý o rok později a nenavazuje přímo na poslední moment. To mě trošku zamrzelo. Autor se očividně nechtěl zdržovat detaily, protože mezi oběma knihami došlo k zásadnímu zvratu a posunu, například došlo k převratu a vzniklo císařství místo království, zjednodušeně řečeno a bez většího spoilerování. Asi prostě chtěl vtrhnout hlavou rovnou k tomu důležitému a nechtěl vypisovat desítky či stovky stránek něčím, co mu nepřišlo podstatné. Přece jen nejde o detailní kroniku každodenního života, že...

Z počátku mě to trošku tedy mrzelo, ale jak se děj začal vyvíjet, vadilo mi to míň a míň. Najednou na povrch vyplouvaly mnohem zajímavější věci, důležitá fakta a nejedno překvapení. Mnohdy jsem jen zírala, co najednou hrdinové zjistili. Takže jsem v podstatě četla jedním dechem, dokud opět nepřišel konec a já si neuvědomila, že moje původní plány, jak si dám chvíli pauzu a půjdu číst něco jiného, vzaly opět za své. Jsem nucena dočíst celou sérii pohromadě, protože bych čekat prostě nevydržela.


Diákon potřásl hlavou a stále se na Hadriana usmíval jako dospělý na dítě, které se právě zeptalo, proč na světě musí být chudí lidé. „Ne, to by opravdu nešlo. Jsem si jist, že příštího pána domu by nepotěšilo, kdyby se mu tam nastěhovala celá vesnice.“

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Avempartha | Vzestup Nyphronu
Avempartha | Nyphron Rising
Dobrodružství Riyria
2 | 3
Jana Rečková
Fantasy
2009 originál / 2011 překlad | 2009 originál / 2012 překlad
278 | 312
Argo
978-80-257-0478-3 | 978-80-257-0600-8

Anotace:
Mělo to být snadné. Jenže jak už to tak bývá, věci se začnou komplikovat. Ošklivě komplikovat… Když si zámožná mladá žena najme dvojici zlodějů, aby jí pomohli ochránit odlehlou vesnici před nočními útoky, zapletou se Royce a Hadrian do složité sítě intrik čaroděje Esrahaddona.
Zatímco se Royce snaží odkrýt tajemství prastar
é věže, Hadrian se pokouší sjednotit vesničany v zoufalém boji proti dosud nespatřeným vrahům. To, co se nejdříve zdálo být jednoduchou krádeží, zavleče oba zloděje přímo do středu ohnivé bouře, která by mohla navěky změnit budoucnost celého Elanu.

Anotace:
Závoj tajemství halící minulost dráždí a vyzývá, ovšem odkrýt ho může mít nevýslovné následky… Do Melengaru se blíží válka. Aby zachránil království, rozehraje princezna Arista zoufalou hru, když se vzepře svému bratrovi a najme Royce a Hadriana na velmi nebezpečnou misi. S tím, jak roste moc Nyphronské říše, sílí i Royceovo podezření, že čaroděj Esrahaddon využívá oba zloděje jako pouhé figurky ve své vlastní hře. Aby zjistil pravdu, musí odkrýt tajemství Hadrianovy minulosti, ovšem jeho snaha může změnit doslova vše, co doposud znal.
Třetí ze šestice relativně samostatných románů k nám opět přivádí oblíbenou dvojici svérázných hrdinů. Tentokrát před nimi ovšem není jen nějaký řadový šlechtic, jehož mají za úkol okrást, ale celá říše, s jejímž vzestupem přicházejí temné časy války a zmaru.

Starý muž pozadu couval, aby se dostal z Royceova dosahu. Hadrian nereagoval, dál okusoval jablko jako člověk, kterého netrápí žádné starosti.

Informace o autorovi

foto: Reddit

Databáze knih: Americký spisovatel fantasy Michael James Sullivan se narodil 17. září 1961 v Detroitu. Psaní se začal věnovat už v dětském věku, mimo jiné pod vlivem četby Pána prstenů. Ještě před nástupem na střední školu sepsal sedm románů, ale vážněji se literární tvorbě začal věnovat až od roku 1985. V násle­dujících deseti letech vytvořil dalších šest románů různých žánrů, ovšem ani jeden z nich se mu nepodařilo publikovat a psaní se na dlouhou dobu věnovat přestal. Místo toho se začal živit jako komerční grafik a ilustrátor, v roce 1996 založil vlastní reklamní agenturu a v této práci pokračoval až do roku 2005.

Ke spisovatelskému řemeslu se vrátil s novým odhodláním až poté, co díky předčítání své dyslektické dceři a jejich společné zálibě v sérii knih o Harry Potterovi dostal chuť vytvořit něco „čistě pro zábavu". Výsledkem je šestidílný cyklus Dobrodružství Riyria, jehož je román The Crown Conspiracy (2008, Královské spiknutí) úvodním svazkem. V těsném sledu následovala víceméně volná pokračování Avempartha (2009), Nyphron Rising (2009), The Emerald Storm (2010), Wintertide (2010) a Percepliquis (2012).

I když série původně vycházela pouze v malém nezávislém nakladatelství, získala si u čtenářů fantasy překvapivou popularitu. Po prodeji zahraničních práv do několika zemí uzavřel autor smlouvu s významným nakladatelstvím Orbit.
 




Knižní téma | Riyria (Dobrodružsví Riyria) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Zajímavý úlovek :) O knížce jsem neslyšela, ale proč nevyzkoušet něco nového :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihách slyším poprvé a doufám, že ne naposledy. Působí zajímavě a také mají skvělé obálky. :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, v série nebyla moc vidět. Ale dobře se čte...

      Vymazat
  3. To mi povídej, a pak si říká, proč si takový skvělý kousek nepřečetl už dříve. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne