MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 září, 2020

Top výběr

Září (a skoro celý podzim) mám poněkud poklidné. Na seznam ke koupení, tedy do maximální důležitosti, se tentokrát nedostalo vůbec nic :-). Aspoň ušetřím kačky na ty dlouhoočekávané kousky...

Zaujalo mě

Zde mám kousky, co mi padly do oka. Například nějaké to sci-fi, thriller od Riley Sagera, od kterého jsem četla Poslední dívku a nakonec dva romány.


Flotila nožů (Jiskry války #2)
Bývalá válečná loď Vrtošivá fena a její nekonvenční posádka dostávají od Záchranného sboru příkaz ověřit nouzové volání lidské kosmické lodě Duch Lucy. Její posádka ji musela těžce poškozenou opustit a uchýlit se na opuštěnou loď vypuštěnou mimozemskou rasou Nymtoqů před deseti tisíci lety. Obrovská loď ale skrývá svá vlastní smrtící tajemství. Do popravy válečné zločinky Ony Sudakové zbývá jen několik minut. V posledním okamžiku ji však z cely smrti unáší neznámé komando. Mramorová flotila si ji vyžádala jako pozorovatele a prostředníka při nemilosrdném vynucování míru v celé lidské Většině. Lodě Flotily netolerují odpor a každá rebelie je rozdrcena mnohonásobnou přesilou. Když dospějí k závěru, že Vrtošivou fenu je nezbytné eliminovat, začíná boj o přežití.

Čaropisci (Zakladatelé #1)
První díl nové výpravné fantasy série Roberta Jacksona Bennetta, autora úspěšné trilogie Božská města. Ve městě poháněném industrializovanou magií vypukne válka, která změní realitu. Sancie Gradová je zlodějka, a setsakra dobrá. Vloupat se do přísně střeženého skladiště v docích města Tevanne je pro ni hračka. Sancie ovšem netuší, že artefakt, který má ukrást, v sobě skrývá nepředstavitelnou moc. Dokonce by mohl vyvolat revoluci v magické technice zvané skribování - tato metoda mění vlastnosti běžných předmětů pomocí kódovaných nápisů. Soupeřivé korporace, které tuto magii ovládají, už díky ní přeměnily Tevanne v ohromný nemilosrdný stroj na peníze. Pokud se však zmocní ukradeného artefaktu, přepíšou samotný svět tak, aby sloužil jejich záměrům. Korporace teď jdou Sancii po krku. A ve městě Tevanne není síly, která by je dokázala zastavit. Má-li Sancie přežít a má-li zastavit vražednou proměnu světa, k níž se schyluje, musí shromáždit nepravděpodobné spojence, ovládnout moc artefaktu a projít svou vlastní proměnou, která ji přetvoří v cosi, o čem se jí nikdy dřív ani nesnilo.

Zamkni poslední dveře
Román vypráví příběh osamělé a opuštěné dívky bez rodiny, práce i peněz. Hlavní hrdinka se chytá neuvěřitelné šance zvrátit svůj osud a dát si svůj život do pořádku. Snaží se stisknout tlačítko pro restart života tak silně, jak to jen dovede. Situace se však vyvíjí zcela opačným směrem. Okolnostmi je přinucena udělat věci, které nejen nechtěla, ale ani ve snu by ji nenapadly. Příběh z prostředí newyorského Manhattanu, bohaté smetánky, rodinného prokletí, věhlasné budovy a temné minulosti vás pohltí a nepustí.

Maják na útesech
Po autonehodě Susanne dočasně ztratila paměť. Trápí se, neví, kdo je. V této situaci najde v kapse svého kabátu pozvání do Bretaně, adresované Anne-Marie LeBarsové. Susanne v domnění, že je Anne-Marie, odjíždí do Bretaně do malebného místa nad strmými útesy, kde stojí pouze několik rybářských domků a maják. V domě strážce majáku Susanne poznává milou a srdečnou starou paní, která je přesvědčená, že se konečně setkává se svou vnučkou Anne-Marie. Obě ženy si padnou do oka a brzy si Susanne oblíbí celá osada. Dívka se také začíná sbližovat s Alanem, který po tragické ztrátě preferuje samotu, ale její nově nalezené štěstí začínají ohrožovat vzpomínky na minulý život, které se Susanne postupně vracejí… Autorka napsala tři tzv. bretaňské romány, Hortenziovou zahradu, Hlubokou modř moře a právě Maják na útesech je poslední z těchto knih, které spojuje láska ke krásné provincii západní Francie.

V bouřlivých časech (Vinařství #1)
Weissenburg v Alsasku v roce 1870: Mladá Irene, sirotek, přichází do sídla bohatého obchodníka s vínem Wilhelma Gerbana jako služebná. Jeho syn Franz věří v ideály francouzské revoluce, pro které jeho otec nemá pochopení. Když Irene potká Franze, oba se vášnivě zamilují. Brání jim však nejen třídní překážky, ale i rodinné intriky. V Evropě se také objevují černé mraky: vypukne válka. Dva mladí lidé bojují o své štěstí. Do jejich životů nemilosrdně zasahuje osud... První díl ságy o Gerbanově rodině, obchodující s vínem.


Zaujalo mě v YA

A nesmím samozřejmě zapomenout na ya. I když zy jsou prioritně úplně na spod pomyslného žebříčku. Tentokrát jsem objevila dokonce hned čtyři české autory.

Studie jedu
Vyber si: okamžitá smrt, nebo pomalá otrava? Začátek akční fantasy série. Jelena se vyhnula popravě za vraždu, ale nebylo to zadarmo: stala se ochutnavačkou pokrmů velitele Ixie. S každým soustem teď může dívka zemřít, a navíc už ji rádce Valek pro jistotu otrávil motýlím prachem. Přežít může jen tak, že si u něj každý den vyzvedne protijed. A tím katastrofy nekončí. Rebelové se chtějí zmocnit Ixie a u Jeleny se projeví neovladatelné kouzelné schopnosti. Existuje z téhle situace úniková cesta, na které nestojí smrt?

Futurum
Praha, rok 2120. Městem zní strašidelné historky o tom, jak temné postavy s rudýma očima sbírají z ulic a hrobů těla mrtvých a odnášejí je kamsi do podzemí. Damiáš těm povídačkám nikdy nevěřil. Když se ale objeví jeho Dany, která před rokem zmizela neznámo kam, začne měnit názor. Je jiná, mluví o tom, že ji unesli a udělali z ní něco nelidského. Dam udělá všechno proto, aby jí lidskost vrátil. Klidně se postaví i zrůdám pekelným...

Dcera ztracených bohů
Arisbé nikdy nepoznala jiné místo než maličký ostrůvek uprostřed Archájského moře, kde se narodila. Její touha vidět svět je tak silná, že se rozhodne porušit rodinné tabu a vstoupit do Labyrintu. Jen ti, kteří jím projdou a uniknou děsivé nestvůře v něm, mají možnost nastoupit na císařskou loď a ostrov opustit. Čeká na Arisbé úžasná budoucnost v císařském městě Solu, nebo smrt ve zdech Labyrintu, kde zemřela i její vlastní matka?

Andělský mág
Garth Nix píše první ligu fantasy. Přesvědčte se sami! Od okamžiku, kdy se Liliath ukryla ve starém sarkofágu, uběhlo více než sto let. Přesto se nyní probouzí krásná jako dřív a její touha setkat se se svojí láskou, archandělem Palenielem, je silnější, než kdy byla. Ví, že i když je jedním z nejsilnějších andělských mágů, stačit to nebude. Bude potřebovat pomoc těch čtyř: medika Simeona, lovce pokladů Henriho, kadetky Agnez a malířky ikon Dorotey. Stanou se nástrojem jejího plánu, ať chtějí, nebo ne!

Návrat (Síla tří #1)
Magie života i smrti, třeskot mečů a cesta za poznáním vlastního osudu – to vše a ještě více čeká na Dawn a Prescota na jejich výpravě do země Astarlynn. Obdařeni kouzelnou mocí se vydávají vstříc nebezpečí. Jakou silou to vládnou? Času je málo a střetnutí s nepřítelem se blíží. Podaří se jim porazit zrůdného čaroděje a osvobodit všechny zotročené duše?

Noci běsů
Před dvanácti lety v zapadlé vesnicí v pohraničí, kde platí vlastní pravidla a lidé stále věří ve staré bohy, zmizely beze stopy čtyři děti. S jejich ztrátou se rodiny vyrovnaly po svém, nikdo však nedoufal, že se po letech tři ze čtyř ztracených vrátí. Astrid Mahlerová je jedním z nich, její bratr však tolik štěstí neměl, doposud k němu nevedou žádné stopy a nikdo nedokáže odpovědět na otázku, co se Maxovi stalo. Během podivných zimních nocí na přelomu roku, kdy se podle pověr stírá hranice mezi světem skutečným a magickým, kdy vesnicí po setmění kráčí stvoření, která do jejich světa nepatří, Astrid při pátrání po bratrovi čelí pohřbeným rodinným tajemstvím i stále děsivějším nočním můrám, které se stávají opravdovými...

 
Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Mě nejvíce zaujaly Noci běsů. Od autorky jsem četla už jednu knihu, tak bych chtěla zkusit i tu další. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podzim je na nové knihy opravdu plodný a tenhle seznam to jen dokazuje. :) Hodně mě zaujaly hlavně tyto 4 knihy: Maják na útesech, Vinařství, Studie jedu a Dcera ztracených bohů.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne