MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 června, 2020

Paměť kostí • Diana Gabaldon

Na začátku měsíce vyšel nový knižní díl Cizinky a jak jistě tušíte, po tak dlouhém očekávání  jsem si pro knihu letěla ihned, jakmile ji naskladnili. Po dočtení předchozího dílu jsem zůstala natěšená na pokračování, protože autorka sepsala tak neskutečně useknutý závěr, že jsem několik měsíců musela netrpělivě čekat, než zjistím, co se stalo.

Kniha je na svůj objem opětovně nabitá akcí, možná bych řekla i více než dřív. Neustále se něco děje a tak si čtenář moc oddychu neužije. Sice se může zdát, že se problémy kolem Fraserů opakují, působí to mnohdy dost přehnaně. Člověk si musí říkat, že je to na jeden život až moc, ale daná doba nebyla rozhodně jednoduchá, život byl těžký, neustále se válčilo a pokud měl člověk nějakou minulost, táhla se s ním. A tak je jasné, že Jamie a Claire zažijí zase spoustu nevídaných věcí, které jim budou dělat ze života peklo. Ale nemusíte mít obavu, přijdou i veselé chvilky.

V tomto dílu se docela odhalují rodinné podrobnosti. Ať už v době Claire, ale i v těch jiných letech. Vzhledem k cestování časem, je spousta možností, o čem lze psát a tak je stále čím překvapovat. Líbí se mi, jak je vše vymyšleno do detailů, ale vzhledem k počtu stránek a počtu dílů, je těch informací někdy moc. Při znovučtení série si budu muset dělat poznámky, protože se mi do toho plete i seriál a tak mi sem tam něco z hlavy uteče.

Po celou dobu jsem si čtení užívala, i když mi to trošku trvalo. Hltala jsem každou situaci, každý moment, byla jsem ráda jak za to dobré, tak i za to špatné, protože tato kniha byla docela dost emotivní, co se týče vztahů postav. V závěrečné čtvrtině se už občas vyskytovala i hluchá místa, která mi nepřišla až tak důležitá. Jakoby bylo poznat, že autorka se snaží konec oddálit a nechce se s tím ještě loučit. Ale i tak to stálo za to. Občas si říkám, že je pomalu čas tento příběh ukončit a začít tomu pomalu chystat závěr, přece jen to nejde natahovat do nekonečna. Bylo by škoda to zničit neustálým protahováním, ale bude mi líto, až to opravdu přijde. Každopádně autorka píše devátou knihu, která může, ale nemusí, být poslední. Případnou možností je podle ní i díl desátý, který by ale byl koncem.

Závěr knihy byl opravdu pěkný, v některých věcech odhadnutelný a především už takový poklidný. Spíše jako loučení s jednou další kapitolou. Nepočítám ale poslední odstavce, kterými se autorka asi snaží všechny naštvat. Když knihu čtete, čekáte na určitý moment, který by se měl stát, čekáte stovky stran a ono k tomu dojde na té poslední... Zase to provedla, usekla to v tom nejzajímavějším. Ani by mi to tak nevadilo, kdybych měla po ruce další díl. Což je samozřejmě negativum toho, že nevydržím počkat a přečíst si to, až bude série kompletní.

Nebudu to zbytečně omílat. Cizinka je prostě moje srdcovka, mám tento příběh ráda, mám ráda Dianino vyprávění, zdlouhavé utváření této 'kroniky'. Cením si toho, jaký si dělá průzkum a vytváří scény do skutečných historických událostí. Jediné, co mě asi mrzí, tak český překlad. To, že každý díl překládá jiný člověk je dost znát (jiný slovosled a použitá slova apod.) a mnohdy díky tomu vznikají určité komplikace, které někomu mohou vadit a někomu ne. Mě určitě nesedí to, že slibují, jak bude postaráno o to, aby všechno sedělo, názvy, jména a nevznikaly tak rozkoly. Ale bohužel v jednom díle nechají název česky, aby v dalším byl anglicky. Prostě jim to nesedí a mám obavu, až budu celou sérii číst znovu, co všechno ještě objevím. Nemluvě o tom, že jim strašně dlouho trvalo, než přišli na to, že by měli sladit hřbety obálek, takže z počátku vypadají jinak, nebo že není nutné vyrábět pouze seriálové obálky. Ale co už... Stále je na čem pracovat.

Nikdy jsem nezažila, aby Jamiemu naprosto došla slova, a nestalo se to ani teď, i když moc nechybělo.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Vepsáno krví vlastního srdce
Written in My Own Heart's Blood
Cizinka
8
Diana Gabaldon
Kateřina Heřmanová
Román
2014 originál / 2020 překlad
1248
Omega
978-80-7390-275-9

Anotace:
Píše se rok 1778: Francie vyhlašuje válku Velké Británii, britská armáda opouští Philadelphii a jednotky George Washingtona opouštějí údolí Forge. Jamie Fraser se vrací z vodního hrobu, aby zjistil, že jeho nejlepší přítel se oženil, jeho nemanželský syn ke své hrůze zjistil, kdo je jeho pravý otec a jeho milovaný synovec Ian se chce oženit s Kvakerkou. A Jamieho manželka Claire s jeho sestrou, Jenny dávají věci do pořádku. Jamie s Claire jsou vděční, že jejich dcera Brianna s rodinou žije ve Skotsku dvacátého století a jsou relativně v bezpečí. Nebo ne? Ve skutečnosti Brianna hledá svého syna, který byl unesen mužem, jenž je odhodlán dozvědět se jejich rodinné tajemství za každou cenu. Její manžel Roger, se odvážil k cestě do minulosti ve snaze syna nalézt... I když syn přítomnost neopustil. Teď, když je Roger pryč, se únosce může zaměřit jen na jeden cíl: Briannu.

Vysočina měla vždy praktickou odpověď, ať to bylo problémem udržet přes noc oheň, fakt, že kráva přišla o mléko, nebo strašení.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Kdybych se na knihu sama tak moc netěšila, určitě bys mě nalákala. :)) Zatím jsem skončila u Hořícího kříže a jsem ráda, že i ostatní knihy si drží vysokou laťku. Mám se tak na co těšit.
    Pokud jde o různé překlady, také se mi to nelíbí. Jeden příklad za všechny je (tebou zmiňovaný) Fraser Ridge/Fraserův hřeben.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne