MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 května, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v červnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazicerven2020...

» V tomto článku najdete 9 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 70 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Zimní čarodějnice (Dcera čarodějnice #3)
Morgana žije v malém velšském městečku na počátku devatenáctého století a od zbytku tamních obyvatel se zásadně liší. Nepromluvila od doby, kdy byla ještě malá holčička, a díky své mlčenlivosti i magii, kterou však tak docela neovládá, je pro ostatní skutečnou záhadou. Její matka, ve snaze zajistit dceřino bezpečí, jí domluví svatbu z Caiem Jenkinsem, vdovcem ze vzdálené vysočiny, jenž o drbech, které kolem dívky panují, nic neví. Morgana je bez sebe zármutkem, protože nechce odejít z domova, ale brzy si zamiluje Caiovu farmu i okolní hory, a sám Cai si pomalu získává její srdce. Netrvá však dlouho a dívčiny zvláštnosti si začnou všímat i v její nové vesnici. Působí zde temné síla, která se nezastaví před ničím, a udělá všechno pro to, aby vesničany poštvala proti Morganě, i kdyby to znamenalo zkázu všech bližních. Morgana, nucená bránit svůj domov, svou lásku i sebe samotnou, se musí naučit ovládat své síly, pokud nechce ztratit úplně všechno. 
 
Letopisy dračích jezdců
Osud si Jaevidem nešťastně pohrál. Napůl elf a napůl člověk nezapadá do žádného světa, dokud mu náhodné setkání s drakem nezajistí místo v Blybrigu, akademii pro bohaté a urozené. Jaeův případ je totiž výjimečný – už několik desetiletí si žádný drak nevybral jezdce z vlastní vůle. Jaeova výcviku se ujme Sile, muž s nevypočitatelnou povahou a tajemnou minulostí.

Artemis Fowl (Artemis Fowl #1)
Artemis Fowl, dvanáctiletý kluk pocházející z kdysi zámožné zločinecké rodiny, působí díky své chytrosti jako zázračné dítě. Tátu unesli, s mámou, která to těžce nese, jsou problémy, ale on se tím nenechá zdeptat. Má totiž geniální plán! Udělá vše pro to, aby získal nezměrné bohatství na záchranu otce a obnovení majetku Fowlů. A jak jinak, když žije v Irsku v 21. století, než prostřednictvím skřítků leprikónů a té nejmodernější techniky?

Říše popela (Paměti draka #3)
Závěrečný díl epické fantasy trilogie Draconis Memoria. Kovolodní obchodní syndikát stovky let poháněla krev draggů — a chránili ho Krvožehnaní, hrstka lidí, kteří dokázali krev pít, a v důsledku toho disponovali děsivými schopnostmi. Nyní však hrozí, že právě to, co korporátní svět vyživovalo, způsobí jeho zkázu. Povstal dragg nepředstavitelné síly a teď stojí v čele armády zvířat a lidí. Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore operují v různých končinách světa, avšak nyní se spojili v touze porazit Bílého dragga a Zkažené, které vede. Samo lidstvo čelí smrtelnému ohrožení, protože ve válce s Bílým draggem se za svobodu platí krví a ohněm. Ale s pomocí starobylého vědění, revolučních technologií a neočekávaných spojenců má dosud jakousi naději. Záchrana světa si ale bude žádat oběti.
 
 

Ostatní beletrie


Vepsáno krví vlastního srdce (Cizinka #8)
Píše se rok 1778: Francie vyhlašuje válku Velké Británii, britská armáda opouští Philadelphii a jednotky George Washingtona opouštějí údolí Forge. Jamie Fraser se vrací z vodního hrobu, aby zjistil, že jeho nejlepší přítel se oženil, jeho nemanželský syn ke své hrůze zjistil, kdo je jeho pravý otec a jeho milovaný synovec Ian se chce oženit s Kvakerkou. A Jamieho manželka Claire s jeho sestrou, Jenny dávají věci do pořádku. Jamie s Claire jsou vděční, že jejich dcera Brianna s rodinou žije ve Skotsku dvacátého století a jsou relativně v bezpečí. Nebo ne? Ve skutečnosti Brianna hledá svého syna, který byl unesen mužem, jenž je odhodlán dozvědět se jejich rodinné tajemství za každou cenu. Její manžel Roger, se odvážil k cestě do minulosti ve snaze syna nalézt... I když syn přítomnost neopustil. Teď, když je Roger pryč, se únosce může zaměřit jen na jeden cíl: Briannu.

Agnetino dědictví (Paní ze severu #1)
Agnetino dědictví je první část švédské ságy o rodu Lejongardů a jeho panství, jež líčí osudy několika generací šlechtického rodu v průběhu 20. století. Rod Lejongardů vlastní nádherné staré panství na jihu Švédska. Statek a šlechtický titul Lejongardové obdrželi jako projev díků švédského krále za podporu a věrnost během třicetileté války za podmínky, že budou za všech okolností stát při královské rodině. A jsou to především odvážné a sebevědomé ženy tohoto rodu, jež se dokážou postarat o prosperitu panství a nadcházejících generací.

Osudný slib (Případy Kim Stoneové #9)
Tým kriminalistů pod vedením inspektorky Kim Stoneové se jen pomalu vzpamatovává z tragické ztráty jednoho z nich, když je pověřen novým případem. V místním lesíku byl nalezen brutálně zavražděný muž a jeho totožnost Kim šokuje – je jím doktor Gordon Cordell, který figuroval v předchozím vyšetřování smrti dívky v elitní soukromé škole. Gordon měl pestrou minulost, ale kdo by ho chtěl zabít? Pár dní nato se po těžké autohavárii ocitne v ohrožení života i Gordonův syn. A Kim ví, že tohle už nebyla náhoda. Další nález mrtvoly to jen potvrdí – tentokrát čelí sériovému vrahovi, možná nejnebezpečnějšímu, s jakým se kdy setkala. Ve zběsilém tempu si vrah připisuje jednu oběť za druhou – a zdaleka ještě neskončil.

Pravda, nebo lež
Mladá spisovatelka Lowen Ashleighová se právě ocitla ve finanční tísni. Rozhodne se proto přijmout nabídku, které by se za normálních okolností vyhnula. Najme si ji manžel bestsellerové spisovatelky Verity Crawfordové, aby za jeho ženu dokončila veleúspěšnou knižní sérii. Ta se totiž po tragické nehodě nemůže práci věnovat a fanoušci už začínají být netrpěliví… Lowen se proto na pár dní nastěhuje do sídla Crawfordových, aby navázala tam, kde Verity skončila. Není to ovšem tak jednoduché, jak by si Lowen přála, a odzbrojující přitažlivost Veritina manžela Jerremyho jí práci příliš neusnadňuje. Je však odhodlaná nenechat se rozptýlit. Dokud mezi Veritinými poznámkami neobjeví její kompletní autobiografii, která se nejspíš neměla nikomu dostat do rukou. Jde o děsivou a krutou zpověď, která Lowen odhalí nejen co je Verity skutečně zač, ale také co se v rodině Crawfordových doopravdy děje…

Ztracené kosti (Nora Kelly #1)
Takovou nabídku nemohla archeoložka Nora Kellyová odmítnout. Historik Clive Benton jí totiž ukázal deník jedné z obětí tragické Donnerovy výpravy ze zimy 1847: vysoko v kalifornských horách tehdy v hlubokém sněhu uvázla skupina osadníků, brzy jim došly zásoby jídla, a tak začali jíst jeden druhého. Vzácný dokument, jejž všichni považovali za ztracený, nyní může nabídnout vysvětlení, co se před mnoha desetiletími v divočině skutečně stalo. Navíc obsahuje zmínku o táboře, který zůstal dodnes neobjevený. Tábor hladových zoufalců, vrahů a kanibalů – ale i lidí, kteří dokázali vzdorovat jisté smrti. A právě tento zábor se oba vědci vydají hledat. Jenže jejich expedice jako by byla prokletá. Osud dávno mrtvých osadníků je totiž mnohem složitější a ztracené kosti skrývají tajemství, které může fatálně ohrozit i dnešní civilizaci. Navíc se k archeologickým vykopávkám přidává honba za pokladem nedozírné ceny... Není divu, že se o tuto výpravu brzy začne zajímat také FBI – zvláště začínající agentka Corrie Swansonová cítí v kostech, že tenhle případ je něco extra. Však má taky důkladnou školu zvláštního agenta Pendergasta! Postavu archeoložky Nory Kellyové znají čtenáři již z jejich předchozích úspěšných titulů Hřbitovní tanec, Kniha mrtvých, Kabinet kuriozit nebo Bouře.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Paní ze severu nevypadá špatně, nová Colleen Hoover také. :)
    Ale hlavně další díl Cizinky! Ta je prostě srdcovka. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Slušný výběr. Seznam knih k přečtení se opět prodloužil. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zvědavá na thrillerovou Colleen :)

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě rozhodne Angela Marsons a Colleen :)

    OdpovědětVymazat
  5. Těším se na další díl Cizinky, novou Colleen Hoover a možná i na tu dračí novinku, to bude asi slabší odvar Eragona, ale nevadí :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne