MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 března, 2020


Po nedávném dilematu, kdy jsem se rozhodla plně zaměřit na fantasy žánr bez young adult prvků, jsem se v podstatě vrátila k některým starším záležitostem. A tak jsem po třech letech uvítala znovu Kroniku netesaného trůnu. První díl se mi zdál jako průměr a po jeho dočtení jsem zrovna neměla chuť pokračovat. Po dokončení jsem si toho moc nepamatovala a vím, že jsem se občas do čtení musela nutit.

Chytla jsem tedy 'druhé nadšení', vzala druhý díl do ruky a rozhodla se, že dám autorovi ještě šanci. A musela jsem uznat, že u Císařových čepelí očividně platilo pravidlo, že když člověk na nějaký žánr ještě nedospěl, je těžší se mu zalíbit. A proto jsem musela naprosto obrátit a uznat, že tato kniha má potenciál a rozhodně se povedla. Na druhou stranu je tu i jiná překladatelka, tak si nejsem jistá, na kolik může mít vliv i tento fakt.

V poslední recenzi tohoto ražení, tedy u Šedých bastardů, jsem zmiňovala, že se k tomuto žánru může hodit i trošku hrubší slovník a otevřenější scény. I tady autor použil sem tam nějaké to sprostší slovo, i když ne v takové míře. Pokud to tak můžu říct, tak mi přijde, že kniha tak působí mnohem reálněji a dospěleji a nezní to jako čtení pro teenagery, což oceňuji. Ani ve skutečném životě lidé nemluví podle pravopisu a se slušným slovníkem, takže nevím, proč by to v knihách mělo být tabu.

Co se týče děje, tak je hodně výpravný a popisný. Nejde tu ani tak o akci a boje, i když samozřejmě nějaká ta bitka či větší střet se tu také odehraje. Autor podle mě klade důraz hlavně na politiku, intriky, vývoj postav a dění na pozadí. Vyprávění se totiž dělí mezi více hrdinů, nejdůležitějšími jsou tři sourozenci - Valyn, Kaden a Adare, ale občas sklouzne i na jiná místa s důležitými postavami. Neustále se střídají a utváří tak jeden velký obraz. Je tu hezky vidět, jak stačí málo a dochází k velkým nedorozuměním. Jedno slovo sem, jedno tam a výsledek je někde úplně jinde. Občas situace vypadá dost jasně, ale v okamžiku se může změnit. Stávalo se mi totiž, že jsem si byla jistá záměrem nějaké postavy a pak se detaily změnily a už jsem nemohla tvrdit, že vím na jaké straně stojí.

Velký důraz je kladen i na to, že nikdo není neomylný a stačí malý krok vedle a všechno se může zbortit jako domeček z karet. Nejvíc je to asi vidět u Valyna, který svými nerozvážnými rozkazy docela často ohrožuje ostatní, ale také u nerozhodné Adare, která stojí dost na hranici, co se týče její loajality. A zrovna ona mi ze všech postav sedla asi nejméně. Je totiž docela komplikovaná a nejsem si jistá, jak to s ní dopadne, protože bych jí i já nejraději zakroutila krkem :-).

Takže ano, čtení bylo pro mě pomalejší, protože jsem vstřebávala detaily. Navíc díky autorově stylu nejde o příběh plný adrenalinu, kdy by čtenář musel hltat každé slovo či stránku, ale vše se točí hlavně okolo dění na pozadí, jak se mění scénu po scéně a jaký tvoří celek. Je to zajímavé, dlouhé, ale přesto dobře napsané. Záleží na každém, co v knize bude hledat a na co se nachystá, ale nakonec musím uznat, že není dobré vždy dávat na první dojem.

Kouř zmizel, stejně jako křik i hrubý kámen pod jeho nohama. Kaden vyšel ze tmy a chaosu na denní světlo, nad hlavou mu zářilo slunce a zahřívalo jeho tvář i ruce.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Prozřetelnost ohně
The Providence of Fire
Kronika Netesaného trůnu
2
Petra Kubašková
Fantasy
2015 originál / 2017 překlad
524
Fantom Print
978-80-7398-377-2

Anotace Databazeknih.cz:
Spiknutí, které mělo zničit vládnoucí rod annurské říše, není ani zdaleka u konce. Adare poté, co odhalila identitu vraha svého otce, prchá z Paláce úsvitu. Hledá spojence, s nimiž by se mohla postavit převratu, který měl svrhnout její rodinu. Jen málokdo jí důvěřuje, avšak poté, co se jí – jak sama věří – dotkla bohyně Intarra, božská patronka říše, se k ní lidé začnou přidávat, aby jí pomohli získat zpět hlavní město. Armády se připravují na velký střet a hrozba barbarských hord přinutí rivaly sjednotit se proti společnému nepříteli. Valyn, odpadlík od nejelitnější bojové síly říše a Adarein bratr, se bez jejího vědomí spojil s útočícími kočovníky. Strašlivé volby, k nimž jsou oba přinuceni, by mohly vést k nevyhnutelné válce mezi nimi. Mezi Valynem a Adare se však ocitá jejich bratr Kaden, právoplatný dědic Netesaného trůnu, který s pomocí dvou podivných společníků pronikl do hlavního města Annuru. Jejich znalost tajné historie, která stojí za těmito událostmi, by mohla Annur zachránit, nebo také zničit.

Pokud si Adare správně pamatovala geografii, bylo Zjizvené jezero vlastně místem, kde se Černá řeka na chvíli zdržela, rozšířila se a naplnila přírodní kotlinu, než se opět zúžila a tekla dál na východ, kde se spojila s Bílou.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Goodreads
 
Databazeknih.cz: Brian Staveley učí literaturu, náboženství, historii a filozofii, což ovlivňuje jeho romány a je držitelem titulu MA v oboru tvůrčího psaní na bostonské univerzitě. Pracuje jako redaktor v Antilever Press a publikoval svou poezii a eseje, které vyšly i v elektronické podobě. Žije ve Vermontu s manželkou a synem a svůj čas dělí mezi běžecké túry, štípání dříví a psaní.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne