MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 března, 2020

Recenzní e-kniha


Opět se dostávám k dalšímu fantasy příběhu, který knižní komunita nesmírně chválí. Jedna pozitivní a nadšená recenze střídá druhou a tak jsem se opět nechala zlákat davem a řekla si, že ji musím přečíst taky.

Bohužel ale musím na rovinu říct, že to rozhodně není takové skvělé čtení. Kniha je příliš dlouhá a místy i nudná. Tak jak se v anotaci píše, tak se skupina starých a vysloužilých bojovníků vydává přes celou zemi, aby zachránili dceru jednoho z nich. Pokud čekáte, že rozuzlení tohoto problému se dočkáte brzy, tak vás patrně zklamu. To hlavní, na co po celou dobu čekáte, se odehrává během doslova posledních stránek.

Po celou dobu totiž budete sledovat znovuspojení této skupiny zvané Sága, což trvá skoro do půlky knihy. Pak se konečně vydávají na cestu. Autor se snažil celý příběh pojmout asi ve stylu Tolkiena, aneb vytvořil neskutečně dlouhé putování se spoustou překážek, které je nutno překonat. Navíc do toho zapředl i další prvky, aby mohl závěr lépe okořenit, ale asi nic, co by vás vyloženě překvapilo.

Hrdinové vůbec nepůsobí jako bývalá elitní jednotka známá v celém království, ale spíše jako nějaké slečinky přivedené z důchodu. Nejen, že jsou neskutečně emotivní, někteří mají neustále slzy v očích, ale neumí si poradit s nepřáteli, tak jak by člověk od nich čekal. A to nemluvím o jejich naivitě a důvěřivosti. Je pochopitelné, že se vrací po dlouhé době, ale přesto to není ono. Prostě historii těchto můžu autorovi zrovna věřit nebudete.

Co mi však asi nejvíc vadilo, bylo kombinování nejrůznějších bytostí, které obvykle autoři k sobě moc nemíchají. Najdete tu totiž mýtické stvůry z bájí jako kentaury, chiméry, ale i obry, kyklopy, trolly, skřítky, kdejakou vymyšlenou kříženu potvoru, ba co hůř, mluví se tu o magii, létajících strojích, elektřině, nemrtvých, chodících kostlivcích a tak dále. Jakoby si nestačilo vybrat nějaký okruh nestvůr. Autor si potřeboval 'vypůjčit' celou armádu hrůz. Což už na mě bylo docela silné kafe.

Kniha je prostě dlouhá a nedotažená (objevilo se tu mnoho náznaků nebo zmínek o dalších věcech, minulosti a podobně, ale nic, k čemu bychom se potom ještě více vraceli). Hrdinové nemají pořádně co nabídnout, natož aby působili podle dřívějších zásluh. A i když se to celé čte dobře, příběh působí jako vyprávění pro mladší ve stylu Percyho Jacksona říznutého klasickými fantasy. Takže nechápu to obrovské nadšení, protože jde na první pohled poznat, že jde o prvotinu, která by potřebovala menší úpravy. Za mě spíše dvě a půl.

Znovu se podíval na hnízda v rohu. Tvořila je převážně sláma a útržky látek. Každé však jeho majitel vyzdobil podle svého vkusu. Bylo to podivné.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Králové Wyldu
Kings of the Wyld
Králové Wyldu
1
Michaela Šprtová
Fantasy
2017 originál /2019 překlad
520
Host
978-80-7577-798-0

Anotace Databazeknih.cz:
Sláva nikdy nezestárne. Clay Cooper a jeho skupina kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších — nejobávanější proslulí žoldnéři na této straně Heartwyldu. Dny jejich slávy však již dávno pominuly. Každý z nich si šel svou cestou. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno najednou. Najednou se však u Clayových dveří objeví jeho bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc — aby se společně zúčastnili mise, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější. Gabrielova dcera je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou. Nastal čas znovu svolat skupinu.
Odkazy: palmknihy

Ganelon se vztyčil jako temná věž. V ruce svíral Syrinx. Ta zářila a do noci šeptala nepochopitelná slova. Válečník potřásl hlavou, aby ji pročistil od druinova kouzla.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Králové Wyldu koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Nakladatelství Host

Databazeknih.cz: Nicholas Eames je kanadský autor epické fantasy. Na univerzitě studoval divadlo, hereckou kariéru však záhy opustil, aby se mohl stát spisovatelem. Králové Wyldu (2017) jsou jeho románovým debutem. V roce 2018 vyšlo volné pokračování Bloody Rose (Krvavá Rose).

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Kniha má zajímavý nápad, ale vypadá to na moc velký chaos a smíchání všeho možného i nemožného... škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu nechápu, z čeho jsou všichni tak na větvi... :-(

      Vymazat
  2. Kniha zní zajímavě. Ale abych si ji přečetla, tak bych na ni musela mít tu správnou chuť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečte se to špatně, jen to není úplně ideálně postavené...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne