MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 března, 2020

Recenzní e-kniha


Rozhodla jsem se pustit do další série, kterou jsem hodně dlouho oddalovala. Do oka mi padla už před lety, ale až teď jsem konečně našla čas ji vyzkoušet. Stejně jako u Mercedes Thompson jde o urban fantasy, v tomto případě především upířinu zasazenou do dnešní doby.

A jak mám zvykem, musím hodně srovnávat právě s Mercy. Ta mi do ruky přišla dříve a tak je jasné, že mám měřítko trošičku posunuté. Merit je čerstvá upírka, která byla napadena, a aby přežila proměnili ji. Celá kniha v podstatě pojednává o změně jejího dosavadního života. Co všechno je nucena opustit a k čemu se musí uvázat. Jak postupně hledá cestu do nového světa a taky k novým přátelům a svému druhu. A jelikož se o tuto 'poctu' neprosila, z počátku má docela problémy, mimo jiné i s poslušností.

Na to, že hned z úvodu je vysvětleno, že upíři nejsou pro lidi už tajemstvím, trošku mi chybělo nějaké to napětí. Čistokrevnými lidmi se to moc nehemží a většinou jsou všichni nějakým dílem z nadpřirozeného světa. A tak mi nějak scházela ta správná atmosféra (napětí a strachu, problémy v soužití, atd.), že je děj zasazený do dnešního světa. Sice sem tam padne zmínka o tom, jaký byl průběh odhalování, ale nic to nemění na tom, že nejvíc prostoru zabírá Merit a pár osob kolem ní. Nic jiného.

Musím podotknout, že kniha byla slabší než Mercy, protože se v podstatě nic zásadního nedělo a ani není příběh nabitý jakoukoli akcí. Předpokládám tedy, že jde pouze o nějaký úvod, který má čtenáře přivézt do nového světa a vysvětlit určitá pravidla. Jinak se totiž budete spíše nudit. Po většinu doby jde o přerod z člověka v upíra, o problematiku toho, že je hrdinka nucena poslouchat rozkazy, na což rozhodně nebyla zvyklá a podobně. Mimo jiné samozřejmě autorka servíruje nějakou tu romantickou linku, která sice křičí 'pozor klišé', nicméně bavit bude i tak.

I když jde o slabší čtení, bavila jsem se a musím konstatovat, že jde především o oddechové, relaxační a nenáročné čtení. Jednohubku na jedno odpoledne, která je psaná spíše pro zábavu a žádné přílišné namáhání mozkových závitů. I když těžko říct, co mě čeká v dalších dílech a jak úroveň série klesne či stoupne. Nicméně jako začátek nového dobrodružství dobré a mám v plánu pokračovat.

Ať už byl pachatelem kdokoli, tato trojice věřila, že útok na mě byl druhý pokus téhož zabijáka a jeho vzkaz je důkaz, jak moc lituje, že se mu nepovedlo mě zabít.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Holky někdy koušou
Some Girls Bites
Upíři z Chicaga
1
Petra Kubašková
Fantasy
2009 originál / 2014 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-263-8

Anotace Databazeknih.cz:
Život vysokoškolačky určitě nebyl žádná sláva, ale k Merit prostě patřil. Dařilo se jí docela dobře, ovšem jen do chvíle, než ji napadl upír. Stihl si dát jen doušek, vyplašen jiným krvesajem. Ten se rozhodl, že nejlepší způsob, jak Merit zachránit, je přeměnit ji v nemrtvou. Ukáže se, že její zachránce je mistrem upířího rodu Cadoganů. Merit se už nebude potit nad diplomovou prací. Bude se snažit zapadnout mezi upíří smetánku, obývající honosné sídlo v chicagské čtvrti Hyde Park, a být spolu s ostatními věrnou Ethanu Sullivanovi, „majiteli panství“. Vysoký, zelenooký, čtyři sta let starý upír má náležité kouzlo, bohužel taky očekává Meritin vděk a úslužnost. Jenže nepříjemná alergie na sluneční svit a Ethanovy postoje jsou tím nejmenším, co Merit znepokojuje. Někdo po ní vytrvale jde. Její uvedení do nočního života v Chicagu bude možná prvním impulzem k rozpoutání války – a při té poteče krev.
Odkazy: palmknihy

Asi se stal upírem kolem třicítky, vypadal jako jeden z těch bezstarostných, dobře zaopatřených nových podřízených upírů. Zatímco z nich však vyzařoval naivní optimismus, Peter vypadal už jako mírně unavený muž, který toho v životě viděl o trochu víc.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

E-knihu Holky někdy koušou koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy
  
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: facebook
 
Databazeknih.cz: Chloe Neill je New York Times a USA Today autor bestsellerů z upírů Chicagoland a Elite série. Narodila se a vyrůstala na jihu, ale teď je její domov v Midwest, dostatečně blízko, aby Cadogan House a St Sophia dávat pozor na věci. Není-li přepis zásluh je a Lily dobrodružství, ona peče, práce a drhne Internet pro dobré recepty a skvělé grafické zpracování. Chloe také udržuje její zdravý rozum tím, že tráví čas se svými spolužáky své oblíbené krajiny fotografem / manžela a jejich psi, Baxter a Scout. (Ona i fotograf pochopit psi mají na starosti.) Chloe je zastoupena Diver Lucienne The agentury Knight . Chloe je členem spisovatelů sci-fi a fantasy Ameriky a Romance Writers of America.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) Nenáročná jednohubka je někdy fajn. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká recenze. Tuhle sérii mám také na seznamu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zvědavá co budeš říkat na další díly. :) Já mám Merit hodně ráda. Jak ale říkáš, první díl je spíš představení světa. Ale mě se teda líbil i ten. :) Za mě už z prvního dílu bylo jasné, že to má potenciál. A tys jinou urbanku než Mercy nečetla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na Mercy to nemá. Jsem trošku náročnější ohledně dění :-D A asi ne, aspoň mě nenapadá, co bych podobného četla...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne