MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 února, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v březnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazibrezen2020...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 122 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Hrobka nemrtvých (Apollónův pád #4)
Utrpení olympského boha Apollóna, zakletého v těle smrtelníka Lestera Papadopoulose, nekončí! Na tábor římských polobohů v Sanfranciském zálivu se chystají zaútočit všehoschopní římští imperátoři. Díky obří armádě, ochočeným nestvůrám a ničivým zbraním mohou tábor Jupiter vymazat z povrchu zemského. Navíc mají mocného spojence – ani živého, ani mrtvého, ale o to nebezpečnějšího. Pokud má tábor tuhle blížící se apokalypsu přežít, bude potřebovat Apollónovu pomoc. Přičte mu nejvyšší vládce nebes Zeus jeho statečné skutky k dobru? Odpustí mu konečně jeho selhání a vrátí mu jeho božskou existenci?

Bouřná vrána (Bouřná vrána #1)
"Hřmění a tlukot křídel se nesou horkou nocí… První díl originální fantasy série." V tropickém království Rhodaire jsou vrány, vládnoucí magií živlů, běžnou součástí každodenního života… dokud k nim nevtrhne Illuciánská armáda a všechno nezničí. Princezna Anthia se od té chvíle utápí v depresích a jediné, nač dokáže myslet, je obrovská ztráta a prázdnota v jejím srdci. Její sestra Caliza má mezitím plné ruce práce s troskami království, jenž po smrti matky skončilo na jejích bedrech. Ale když je Caliza přinucena souhlasit se sňatkem mezi její sestrou a illuciánským korunním princem, Thiu to konečně přiměje vylézt z postele. A poté co v ruinách hnízdiště nalezne poslední nepoškozené vejce, vymyslí dívky nebezpečný plán – nechat tajně vylíhnout vejce a získat zpátky, co jim nepřátelé vzali.

Převorství u pomerančovníku
Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí. Říši Inysu už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí počít dědičku, aby svou zemi zachránila před zničením. Stále však není provdaná a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové. Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti však zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí nedovolených kouzel ji tajně ochraňuje. Na opačné straně temného moře se dívka Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost. Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, avšak síly zla procitají z tisíciletého spánku…

Nyxia povstává (Nyxia #3)
Emmett se spolu s ostatními členy týmu Genesis zoufale snaží vrátit domů a získat slibovanou odměnu. Spojí se přitom s Imago, jejichž město leží po útoku Babylonu v troskách. To však bylo součástí plánu, neboť jednu věc Babylon netuší. Zdejší svět se chýlí ke svému konci. Oba měsíce Edenu spějí ke srážce, jíž už nelze zabránit. Imago zbudovali tajná odpaliště a rozhodli se vylákat Babylon na svou planetu, odsouzenou k zániku. Dokonalý plán, jenže cesta k úniku týmu Genesis je zničená. Skupina se musí rozdělit, aby v nehostinných oblastech přežila a dorazila k novému odpališti. Obě strany se snaží získat výhodu a boj se nevyhnutelně přesouvá zpět do vesmíru, kde se Emmett se svými přáteli a novými spojenci bude muset s Babylonem utkat v poslední bitvě o kontrolu nad loděmi. Pokud v ní zvítězí, pak v této neférové hře mohou jednou provždy vyhrát.
Pro Imago, jejichž svět končí katastrofou, je to jediná šance na přežití.

Síla bouře (Sedmiříší v troskách #3)
Nechte se unášet propletenými příběhy pozoruhodných mladých bojovníků, kteří se postavili tyrance obdařené čarovnou mocí a riskují, že v nemilosrdném víru války přijdou o všechno. Potulný námořník Evan Strangward dokáže ovlivňovat počasí, vlny a vítr, ale ani jeho čarovné schopnosti ho před nelítostnou císařovnou Celestine nemůžou chránit věčně. Celestinina neúnavná armáda krvepřísežných neustále roste a Evan se vydává do Fellsu, aby království varoval před hrozící invazí. Dobře ví, že pokud se mu nepodaří královnu z rodu Šedých vlčic přesvědčit, aby se císařovně postavila, celé Sedmiříší padne, a on tak přijde i o poslední útočiště. A mezi mrtvými bude i jediná osoba, o kterou Evan v žádném případě nechce přijít. Královninu dceru, respekt vzbuzující princeznu Alyssu ana‘Raisu, mezitím proti její vůli odvážejí na východ na palubě císařovniny lodi. Lyss je možná poslední naděje, jak císařovnu porazit přímo zevnitř její přísně střežené bašty. Ve třetím díle se sbíhají složitě propletené dějové linie a znesvářené Sedmiříší se snaží sjednotit proti strašlivé tyrance.
 
 

Ostatní beletrie


Dokonalá manželka
Dokonalý život. Dokonalá láska. Dokonalá lež. Nový thriller autora bestsellerů Ta přede mnou a Věř mi, který neodložíte, dokud ho nedočtete. Když se vzbudí, bolí ji každičký kousek jejího těla a nepamatuje si, kdo je, kde se nachází ani jak se tam ocitla. Ma tak ji hned napadne, že je v nemocnici – že měla těžkou nehodu. Muž sedící vedle její postele tvrdí, že je její muž. Ona se prý jmenuje Abbie, je nadaná umělkyně, vášnivá surfařka, milující matka a dokonalá manželka. A také jí tvrdí, že měla před pěti lety děsivou nehodu a jen díky tomu, že je Tim vizionář a obrovskému technologickému průlomu byla přivedena zpět z propasti. Abbie je zázrakem vědy. Ovšem když se Abbie začnou vybavovat střípky vzpomínek, zjišťuje, že její předchozí život asi nebyl tak úžasný, jak jí Tim tvrdí. Může mu věřit? A co se vlastně před pěti lety stalo?

Šarlatán
Josef Klíma převedl do knižní podoby scénář Marka Epsteina – Šarlatán. Vzniklo tak strhující životopisné drama Jana Mikoláška, muže s léčitelskými schopnostmi. Příběh vznikl podle skutečné události, na Mikoláška se obracely tisíce lidí s žádostí o pomoc, včetně osobností politického a kulturního života. I když léčitel neměl medicínské vzdělání, dovedl jim svým nevšedním umem chorobu diagnostikovat a pomocí bylin vyléčit.

Všechny malé zázraky
Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích, přátelství a první lásce Theodora Finche fascinuje smrt. Neustále přemýšlí nad způsoby, jak by se mohl zabít. Ale pokaždé ho něco – bez ohledu na to, jak je to zdánlivě bezvýznamné – nakonec zastaví. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – upíná se k dokončení střední školy a k momentu, kdy bude moct opustit rodné městečko v Indianě. To jí totiž až příliš bolestně připomíná nedávnou tragickou smrt její sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat. Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou – podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním; a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít. Jenže zatímco Violetin svět se rozrůstá a získává nové barvy, Finch se propadá do temnoty deprese.

Faleš
Existují tři verze jednoho příběhu: Vaše. Moje. A pravda… Max a Alissa mají pohádkový život – čerstvě oddaní, bláznivě zamilovaní a nechutně bohatí. Pak je Max v jejich vlastním domě ubodán, zatímco Alissa přežila, přestože byla v době vraždy doma. Jak to že unikla smrti? Rozběhne se vyšetřování. Krásná Alissa má kolem sebe spoustu přátel, kteří se jí snaží v truchlení po manželovi pomoct. Ale ne každý je ten, za koho se vydává… Pod povrchem se může skrývat hluboce zakořeněná žárlivost, tajemství nebo lži, a ne každá pohádka má šťastný konec.

Cizinec z moře (Poldark #8)
Roku 1810 v Evropě zuří válka a Demelza Poldarková netrpělivě čeká na návrat svého manžela Rosse, který bojuje s Wellingtonovou armádou v Portugalsku. Jejich děti již dospěly a začínají si hledat místo v životě. Klíčem k jejich vstupu do nového světa lásky a nebezpečí se stává mladý muž Stephen Carrington, jehož Jeremy zachrání před jistou smrtí během plavby na moři a který posléze zásadně ovlivní životy všech členů v domácnosti Poldarkových. Jeremy a Clowance dospěli v citlivé, charismatické mladé lidi. Technicky nadaný Jeremy se vážně zajímá o parní stroje a prožívá lásku, která podle všeho nemá budoucnost, a z Clowance se stává obletovaná dívka na vdávání, v mnohém podobná své matce Demelze. Oba upřímně milují své rodiče, ale především vztah mezi Jeremym a Rossem je z obou stran poznamenaný plachostí, která je důsledkem Rossových častých cest do Londýna nebo do ciziny, kde plní různé mise v zájmu Koruny. K důležitému životnímu rozhodnutí spějí i Rossův odvěký nepřítel, ovdovělý George Warleggan, a synovec Geoffrey Charles Poldark.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Rozhodně si píšu na seznam Dokonalou manželku a konečně bych se třeba také mohla dostat ke knize Všechny malé zázraky.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, ty jsou docela pěkný. Mám doma původní vydání. Líbilo se mi toto, i když to bylo takové zvláštní...

      Vymazat
  2. Taky mám už článek s novinkami připravený, ale ještě jsem si říkala, že mám čas :D

    Docela mě zaujala manželka, ale doufám, že to zase nebude spousta povyku pro nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tezko rict, ale casto tomu davaji samolepku bestseller a stejne je to jen prumer...

      Vymazat
  3. Mě zaujalo Převorství u pomerančovníku. Bylo oceněno v Goodreads Choice Awards, tak si říkám, že na té knize určitě něco bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá zajímavě. Ale asi ji nebudu ani zkoušet. Od autorky mám Kostičas (který stále ne a ne dokončit) a nemůžu říct, že by to bylo až tak úžasné. Takže mám z té knihy spíše obavu...

      Vymazat
  4. Zaujaly mě Všechny malé zázraky, to že bude film jsem netušila, ale velmi mile mě to překvapilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, při té příležitosti udělali nové vydání, kniha je už trošku starší...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne