MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 ledna, 2020


Recenzní e-kniha


V rámci nabídky recenze jsem dostala možnost přečíst tuto kratičkou sci-fi knížku, spíše bych to ale považovala za povídku. Nemá ani sto stran, takže to opravdu není na dlouhé čtení, ale na jedno večerní posezení s knihou.

V tomto případě nejde ani tak o obsah, postavy a děj, jako spíše o samotné poselství, což zdůrazňuje i sám autor. Jde o názor na lidstvo a jejich schopnost spolupráce. V knize je to interpretováno na příkladu útoku na Zemi zvenčí, jak to probíhalo a co následovalo. A otázkou je, jestli se lidé spojí nebo ne.

Jak všichni víme, lidé mají ve své povaze se sami ničit. Každý má v sobě dobro i zlo, důležité ale je, která stránka převládne. A ano, z historie moc dobře víme, že máme neustále tendence válčit a ničit. Ale na druhou stranu vznikají i situace, kdy se lidé ukážou i v dobrém světle a umí se neuvěřitelně stmelit. Například při přírodních katastrofách, kde pomáhají přímo nebo finančně. Často můžeme vidět videa, jak lidé riskují při záchraně zvířat v nebezpečných situacích a podobně. Nedá se tedy jednoznačně říct, že máme v sobě jen špatnosti, ale na stranu druhou je vždycky co zlepšit.

Ale zpátky ke knize. Jedním minusem pro mě bylo, že sem tam trošku pokulhávaly popisy, kdy se přeskakovalo v čase přítomném a minulém, někdy i v rámci jedné věty. Což působilo zvláštně a nabourávalo to určitou integritu. A druhým délka textu, těch osmdesát sedm stránek bylo opravdu krátkých a chudých.

Vyprávění a postavy hrály jen druhořadé housle, protože na popředí se neustále dostávaly úvahy o lidstvu a jeho charakteru. Což mi přišlo škoda, protože začátek byl opravdu zajímavý a byla by z toho výborná sci-fi. Chápu, že podobných projektů s takovým záměrem může být už několik desítek, a že se každý snažil dané úvahy zakomponovat do textu. Ale autor se umí vyjadřovat, takže to mohl být skvěle vypracovaný příběh s podtextem a druhým smyslem mezi řádky. V tomto případě to uplynulo velice rychle a vlastně jsme jako čtenáři nedostali ani žádný závěr. Tak jako je otázkou samotné lidstvo, je otázkou i konec knihy. Nicméně je to zajímavý počin, který se dobře čte a zhltnete ho za chviličku.

Když koráby a vznášedla mimozemšťanů dosedly na zemský povrch, z vojenských základen startovaly letky stíhaček, vyjely tanky a z ponorek dobře ukrytých pod hladinou moří vylétaly roje raket.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tajemství osmého města: Signál naděje
Tajemství osmého města: Signál naděje
-
-
Matěj Novobilský
-
Sci-fi
2019 originál
87
Matýskova moudra
978-80-907761-0-4

Anotace Databazeknih.cz:
Pššt, už jsou tady… Slepě jsme si mysleli, že jsme pánem naší planety a přinejmenším i přilehlého vesmíru. Věřili jsme, že můžeme rozhodovat o osudu druhých, o osudu Země a přírodě, která ji obývá. Z krutého omylu nás ale vyvedla naše vlastní vznešenost a hluboká slepota. Když z nebes začaly padat spršky raket, světové velmoci si v zlověstné nevědomosti navzájem vyhlásily válku a ve snaze navždy zničit svého věčného protivníka neváhaly sáhnout do svých jaderných arzenálů. Byl to krutý a nevratný omyl, za nějž draze zaplatí celé generace.
Potom, co se zjistilo, že prvotním agresorem nebyla nepřátelská velmoc, ale mimozemská rasa zvaná Arén, snaha o odpor vůči skutečnému nepříteli už byla zoufale marná. Lidstvo bylo Arénu díky své neodpustitelné chybě naservírováno doslova na zlatém podnose. Po zodpovězení dávné otázky, zda jsme, či nejsme sami ve vesmíru, začal boj o přežití, o potraviny, o ženy a o budoucnost. To vše v období temna a hrůzy přejícím náboženským fanatikům, kteří Arén považují za všemohoucí božstvo a jsou ochotni jej vlastním tělem bránit. Země je devastována nukleární katastrofou, ovzduší je nasáté toxickými plyny a život, jak jej známe „před tím,“ je už jen iluzí v hlavě každého jedince. Z kdysi tichého okolního kosmu se na nás vrhli s mimořádně drtivou silou, bez ztrát na své straně. S armádami světových velmocí byli hotovi za pár krátkých hodin. Teď už jim zbývá jen zničit poslední zbytky lidské důstojnosti. K její obraně bude muset lidstvo spojit své síly a potlačit do pozadí rozdíly, které mezi námi kopou pradávný příkop. Tedy udělat něco, co se ještě nikdy nestalo. A pak je tady to tajemství k Arénu samotnému. Tajemství, které bude tvrdě bránit!

Z téhle šlamastiky už není východiska. Další člen Viktorova souboru přeživších přepadává za hranu mezi životem s nadějí a všeho končící smrtí.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Tajemství osmého města: Signál naděje koupíte na stránkách autora
 
  

Informace o autorovi

foto: matejnovobilsky.cz

Databázeknih.cz: Matěj Novobilský (*1990) se narodil na Čeladné, ale celý život strávil ve Frenštátě pod Radhoštěm, pro který si udělal ve svém srdci zvláštní místo. I když vystudoval v oboru elektrotechnika, vždy si liboval v psaní různých povídek. Díky početným návštěvám Ukrajiny investoval svůj čas psaní svých postřehů na téma života na východě, mentalita lidí, ale otevřeně se vyjadřuje i k právě probíhajícímu převratu v zemi.
Jeho aktuálním vrcholem má být e-kniha Nataša, která pojednává o ukrajinské dívce, jež je v naší zemi zneužívána k prostituci. Tuto prózu pro dospělé napsal pro vydavatelství Mafra. Sám autor prosil nakladatele o nízkou cenu, v čemž mu také bylo vyhověno.
Další připravovaná kniha, kterou by rád vydal, bude pojednávat o fotbalistovi z Frenštátu procházejícím zvláštním životním obdobím, kdy přemýšlí, zda má nějakou budoucnost zůstat u fotbalu. Příběh byl již posvěcen ostravským "Baníkem", neboť v něm bude hrát nemalou roli.
Kromě psaní se autor věnuje zvířátům. Je aktivním členem Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. Kromě tohoto občanského sdružení pomáhá i občanskému sdružení Pomoc psům Novojičínsko, a to především získávat peníze na provoz. Ve volném čase rád čte a tráví čas s přáteli. Jeho největším snem je nikdy nezradit svou partnerku a rodinu.
 

Recenzní e-knihu poskytl autor Matěj Novobilský. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Ale myslí si, že by tato kniha pro mně nebyla. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ne každému to může sednout. Zvlášť pokud hledají klasické vyprávění.

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne