MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 ledna, 2020


Recenzní kniha


Ke konci roku jsem dostala možnost zrecenzovat tuto fantasy trilogii. S menším zpožděním jsem se k ní dostala až po novém roce a dnes jsem dočetla první díl. Mám toho hodně na srdci, tak snad se mi to podaří všechno v tomto článku dobře popsat.

Vezmu to hezky popořadě. Příběh byl velmi poutavý a čtivý a ani na okamžik jsem neměla problém se do děje dostat. Dost pomáhaly jednotlivě oddělené kapitoly, které názvem napovídaly, kam jsme zrovna poskočili, případně i o jaký časový úsek. Celkově mi kniha přišla hodně nápaditá a originální, i když ke konci mě napadla určitá podobnost s řeckými mýty. Tedy konkrétně v tomto příběhu vystupují nějací Padlí, spící bohové, kteří by se dali přirovnat k Titánům. Mezi hlavní aktéry se dostávají arci-démoni, démoni a raisi, což jsou potomci bohů, polobohů a tak podobně, jejich krev je různě mísena a v závislosti na tom se odvíjí pak jejich společenské postavení. Takže vlastně takoví polobohové. Nesmím opomenout, že sem tam se tu mluví i dracích, magii, dalších světech a tak dále.

Příběh je opravdu obsáhlý a týká se tolika věcí a lidí, že se vlastně neustále něco děje. Jediným mínusem pro mě bylo právě množství zmiňovaných postav. I když jsem po dočtení na konci našla přehledný slovník, který mi rozhodně pomůže pochytat chybějící detaily, i tak jsem občas ztrácela orientaci, kdo je kdo. Tedy, co se týče hlavních aktérů, tam je to jasné, ale vzhledem k tomu, že všichni na Mizeonu jsou vlastně jedna velká rodina a příbuzenstvo na každém kroku (tak jsem to pochopila), trošku mi to situaci komplikovalo. Každá rodina má navíc velké množství členů :-).

Jak už jsem psala, obsah je originální a zajímavý. Je plný intrik, politikaření, ale i osobních problémů, bojů o moc, taková ta klasická témata, navíc obohacený cestováním mezi světy. Celková myšlenka se mi moc líbila a ke konci už mi bylo jasné, že budu muset brzy pokračovat dalším dílem, protože závěrečné dění všechno změnilo. Nejprve se jako čtenáři seznamujeme s Arrakielem, později se přidávají další pohledy jeho bratra Sibiela, ministra Lissaria a tak dále a všechny situace se docela míchají a zamotávají. Řeší se rodinné problémy, které přerůstají ve státní zájmy. Navíc se do toho zaplétají další rasy. A nakonec se vše zvrtne nečekaným směrem a největším problémem není kdo je jaké krve, kdo si koho vezme nebo kdo tomu velí. Na cestě je obrovská katastrofa, která ovlivní všechny.

Jsem nakonec velmi ráda, že jsem měla možnost tuto knihu číst. A ještě větší radost mám, že mám po ruce i pokračování a nemusím na nic čekat. Mezi českými autory na čtivé fantasy, které by za to stály, narazím opravdu málo. Pokud knihu čtete, počítejte s tím, že se občas budete méně orientovat mezi postavami, samozřejmě pokud se vám do hlavy lépe vštěpují všechna jména, nebudete tak bloudit jako já. Ale obsah za to opravdu stojí a jsem přesvědčená, že další díly budou ještě lepší. Vždycky se najdou nějaké plusy a mínusy, ale v tomto případě jsem velmi překvapená a spokojená. Jediné, co by mě jako čtenáře odradilo, tak obálka. Nechci nikoho hanit, ale přijde mi k obsahu knihy taková slabší, nic neříkající a navíc v dnešní době je správný vizuální podklad důležitý. Je to jeden z faktorů při výběru knihy.

Lissarius se otočil, uviděl Seena Arci-Kesalla navlečeného v těžkém bojovém brnění obklopeného šesti maskovanými vojáky Chřtánu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Na hraně zkázy
Na hraně zkázy
Návrat na Mizeon
1
Miroslava Dvořáková
-
Fantasy
2017 originál
312
Nová vlna
978-80-85845-71-6

Anotace Databazeknih.cz:
Vítejte na Mizeonu, světě démonů zrozených z Krvavého deště, kde život plyne bezpečně a v poklidu. Seznamte se s Arrakielem Arci-Quinnem, jehož největší starostí je zajistit přátelům dostatek povyražení, zatímco víno nezteplá a ořechové rolky zůstanou křupavé. Až jednou se nevinná zábava promění v tragédii, která jako poslední kamínek spustí dlouho nastřádanou lavinu katastrof. V ohrožení je samotná existence mizeonské civilizace. Událostmi semletý Arrakiel se stává štvancem. Stojí před volbou, zda se usadit na některém ze sousedních světů a zařídit si skvělou existenci mezi smrtelníky, nebo zda se vrátit domů a zachránit, co se dá.
Romantikou, dobrodružstvím, vtipem a magií nabitý útěk z Mizeonu teprve začíná. Návrat je nejistý a v nedohlednu. Následujte Arrakiela na jeho cestě, ověřte si spolu s ním, že rodina, přátelství, víra a čest nejsou jen prázdná slova.

Démoni se rozeřvali oslavným jásotem. Vysoko do růžových oblak vytryskly gejzíry zlatých, stříbrných, fialových, tyrkysových a zelených jisker.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

Knihu Na hraně zkázy koupíte na stránkách autorky
 
  

Informace o autorce

foto: fb Tvůrčí psaní - Miroslava Dvořáková

Databázeknih.cz: Miroslava Dvořáková (*1967) přebývá s manželem a třemi dětmi na dědině uprostřed úrodných hanáckých rovin. Živí se psaním metodických a studijních materiálů z oblasti průmyslové ekologie, odkud občas čerpá inspiraci. Při psaní ji baví klást otázky, sestavovat a modelovat neotřelé pohledy na skutečnosti, rozporovat stará a objevovat nová paradigmata. Nejčastěji píše dobrodružné sci-fi a fantasy, protože tam se mohou její hrdinové svobodně vyřádit, ale nevyhýbá se ani současné próze. K psaní beletrie se vrátila ve středním věku a od roku 2010 pokouší štěstěnu v literární soutěži československého fandomu Cena Karla Čapka, kdy se jí díky novele Kazisvět podařilo ulovit legendárního Mloka a získat tím první místo.
 

Recenzní knihu poskytla autorka Miroslava Dvořáková. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Mně se obálka vlastně docela líbí, jen nejsem úplně fanoušek fantasy, takže bych po knize asi nesáhla. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne