MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 prosince, 2019


Původně jsem si čtení poslední knihy tohoto roku chtěla užít a vzít to trochu volněji, ale vzhledem k událostem, které tam probíhaly, se mi to nakonec nepovedlo. Kniha byla opět poutavá od začátku do konce a já stále nechápu, proč mě to tak bere, když v podstatě autorka využívá stále podobných osnov. No očividně je v tom nějaká magie ;-).

I nadále se pokračuje v jednání mezi světem lidí a nadpřirozených bytostí, aby se zachoval mír a všichni mohli žít pospolu. Ale ne každý o to má zájem, takže o další malér není nouze. A aby toho nebylo málo, velkou roli v problémech hrají čarodějnice, které tentokrát dostávají auru tajemna a neskutečného nebezpečí. Z knihy přímo čiší, že čarodějnice by mohly být ty nejsilnější nepřátelé. Ale víceméně až ke konci knihy se teprve ukáže, co kdo a jak. Tedy proč se děje, co se děje. Bylo to trošku matoucí a musím říct, že jsem sem tam ztratila nit, ale zase bylo rozhodně o co stát.

Některých postav mi bylo líto, protože mi přišlo, že v tomto díle jich umírá zatím nejvíc za celou dobu. Počítám samozřejmě všechny, i ty bezejmenné neznámé, kteří jsou jen okrajově zmínění. Bylo to tedy i takové temnější. Konec byl však tak rozjetý, že jsem čtení nechtěla odkládat a slupla to velice rychle. A jedním z důvodů bylo i to, že byla odhalena jedna ze stránek Mercyiných schopností. I když jsem to trošku tušila, protože nějaké 'nenápadné' narážky proběhly i dříve, přesto to bylo překvapivé. A doufám, že tím to nekončí. Mercy vždycky působila spíše jako průšvihářka, křehká, přesto ochotná riskovat. Ale jak se ukazuje, není až tak slabým článkem smečky a do budoucna by mohla vytáhnout další esa.

Já se rozhodně budu těšit. S každým dílem přibývá pár stránek navíc a už se dostáváme od počátečních dvě stě padesáti přes tři stovky, takže jsem napnutá, jak bude následující díl vypadat. Sice po tom, co svět ví o vlkodlacích a fae, to trošku ztratilo kouzlo, ale autorka to dokáže vynahradit i jinak. Akce je čím dál více a námět i po tolika příbězích není nijak vyhořelý. Tak sem s tím :-)

Jelikož mi v minulosti řekl stejnou věc - ne doslova, ale skoro - předpokládala jsem, že jeho zabručení znamená souhlas,

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Bouří prokletá
Storm Cursed
Mercedes Thompson
11
Kateřina Niklová
Fantasy
2019 originál / 2019 překlad
320
Fantom Print
978-80-7594-033-9

Anotace Databazeknih.cz:
Jmenuji se Mercedes Athena Thompsonová Hauptmanová a jsem automechanička. A kojotí měňavkyně… A družka alfy vlkodlačí Smečky columbijského poříčí. Přesto by mě nic z toho nedostalo do maléru, kdybych před několika měsíci na mostě nepřevzala odpovědnost za bezpečí všech osob žijících na našem území. V tu chvíli mi to tak připadalo správné. Mělo to zahrnovat jenom hon na vražedné gobliny, zombie kozy a občas nějakého trolla. Místo toho začal být náš domov brán jako neutrální území, místo, kde mohou lidé bezpečně jednat s fae. Skutečnost je ale taková, že nic a nikdo není v bezpečí. A zatímco se generálové a politici pouští do křížku s faeskými Šedými pány, blíží se bouře a její jméno je Smrt. Jsme ale smečka a dali jsme slovo. Zemřeme, abychom ho dodrželi.

Moje příkazy by ti tvorové plnili mnohem ochotněji než ty čarodějčiny.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.


Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Já si na konec roku rozečetla Na kraj světa od Thea Addaira a taky jsem to chtěla dočíst v roce 2019, ale bohužel, zase tolik mě to nebaví, takže to bude první letošní kniha :'D Na Mercy se chystám celou věčnost, tak snad někdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se do ní pustíš, tak to půjde jako po másle 😀

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, v podstatě si o knize myslím to samé. Tuhle sérii miluju, i když se přiznám, že první díly se mi líbily o něco víc, přesto si pokračování této série ráda přečtu a těším se na každý další díl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to bude tím, že už ten jejich svět není utajený, proto už to působí jinak... :-)

      Vymazat
  3. Původně jsem si myslela, že série není nic pro mě. :) Jak ale čtu další a další tvoje recenze, pomalu ale jistě měním názor. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne