MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 října, 2019

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Další novinky sledujte v přehledu zde...

Top výběr

Mezi hlavní nabídku se dostaly tyto čtyři kousky. Jako první Královna povětří a temnoty. Pokračování ze světa lovců stínů. Myslím, že jde o trilogii, takže se konečně můžu pustit do znovučtení předchozích knih a navážu touto novou sérií. Sherwood mě docela láká, doma mám už Na lovu, což bylo sice průměrné, ale já věřím v nějaké to zlepšení, tak snad. Stín je pokračování Betarice Kaspary, kterou jsem si hodně oblíbila. A nakonec je jasnačka v podobě Paměti kostí, další dobrodružství Claire a Jamieho... :-)


Královna povětří a temnoty
Po dramatických událostech Pána stínů hrozí lovcům stínů občanská válka. Rodina Blackthornových se ocitá přímo uprostřed konfliktu, který by mohl roztrhat svět na kusy. Zatímco se mladší sourozenci Blackthornovi vracejí do Los Angeles, aby se tam pokusili vypátrat příčiny záhadné nemoci kosící rasu čarodějů, Julián s Emmou musejí podniknout nebezpečnou misi do říše sličného lidu a získat Černý spis mrtvých. To, co na dvorech odhalí, by však mohlo zničit celý svět a otevřít cestu k temné budoucnosti, kterou si do té chvíle nedokázali ani představit.

Sherwood
Když Mariana zjistí, že Robin padl po boku krále v bitvě, neví, co bude dál. Když byla zaslíbena právě jemu, byla svobodná, mohla žít po svém a vzepřít se zkostnatělým pravidlům společnosti. Teď je sama a neznamená nic. Locksleyští jsou odsouzeni k životu v chudobě nebo smrti na oprátce. Šerifova pravá ruka chce navíc Robina nahradit v roli jejich vůdce a Marianina snoubence. Společnost požaduje, aby Mariana přijala svůj osud a bezmocně sledovala, jak její lid hladoví. Když si na sebe dívka oblékala Robinovu zelenou kazajku a do rukou vzala jeho meč a luk, nikdy si nemyslela, že by si ji někdo s Robinem mohl splést. Nečekala, že se maskovaná posatava, kterou vytvořila, stane majákem naděje a spravedlnosti pro šlechtu i poddané. Nikdy se nechtěla stát legendou. Ale Nottingham touží po spasiteli, a tak Mariana musí vzít osud do vlastních rukou a sama se stát hrdinkou.

Stín
Únos. Tři vraždy. A jeden dávný pachatel… Muž, kterého našli hrozivě znetvořeného v jeho bytě. Porodní asistentka, kterou někdo utopil – dva případy, které musí vyřešit Beatrice Kasparyová, vyšetřovatelka oddělení vražd salcburské policie. Beatrice záhy pochopí, že obě vraždy spolu souvisí – a že zcela jistě mají co do činění s ní samotnou. Protože oba mrtvé znala. Nesnášela je. A také ví, že když nebude jednat rychle, objeví se další oběť...

Paměť kostí
Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví, že americké povstání přináší tři jistoty: Američané vyhrají, boj na straně vítězů není zárukou přežití a raději zemře, než aby se postavil se zbraní v ruce svému nemanželskému synovi – mladému poručíkovi britské armády. Claire také ví, že Američané vyhrají, ale už ne to, za jakou cenu. Mezitím, v relativním klidu dvacátého století, se jejich dcera Brianna s manželem Rogerem MacKenziem usadili ve starém skotském domě, kde se před dvěma staletími odehrávalo drama jejích rodičů. Nalézají zde Claiřiny dopisy. Křehké stránky odhalují její lásku k Jamiemu. Budoucnost rodiny MacKenzie na vysočině je záhadně, neodvratitelná a těsně spjatá s válkou v amerických koloniích.
 

Zaujalo mě

V této části už jde klasicky o knihy, které mě zaujaly typickými věcmi jako obálka, anotace a podobně. V několika případech jde o pokračování sérií, které mám prostě na seznamu.

     
     

Vládkyně kouře
Když bylo Theodosii pouhých šest let, císař zavraždil její matku, Královnu ohně. Přisvojil si Theinu zemi, držel ji jako rukojmí a korunoval ji Princeznou popela. Deset dlouhých let si s ní pohrával a ponižoval ji. Žil v přesvědčení, že kurážnou dívku zlomil, že je jeho vězeňkyně slabá a bezbranná. Neuvědomoval si, že nejničivější zbraní je bystrá mysl. Theo už nenosí korunu z popela. Vzala si nazpátek svůj právoplatný titul a prince Sórena jako rukojmí. Její lidé ale zůstali v císařově moci.  Nyní ji od nich a jejího trůnu dělí tisíce mil. Aby je získala zpátky, bude potřebovat armádu. Nezbývá jí nic jiného než vložit důvěru do své tety, nebezpečné pirátky, která proslula pod přezdívkou Prokletý drak. Ta tvrdí, že Theo může vojsko získat pouze pod podmínkou, že se provdá. Tímto činem by ale provedla něco, co astreanská královna nikdy dřív neudělala. Theo ví, že za svobodu se platí vysoká cena, ale je odhodlána zachránit svou zemi, aniž by ztratila samu sebe.

Část tvého světa
"Co kdyby Ariel Uršulu neporazila?" Uplynulo pět let, kdy mořská čarodějnice překonala malou mořskou vílu a připravila přitom krále Tritona o život. Ariel se stala němou královnou Atlantiky, kdežto Uršula vládne v pozemském království prince Erika. Když však Ariel zjistí, že její otec možná stále žije, musí se vrátit na Souš - za otcem i princem, které už nikdy neměla vidět. Záhy zjistí, že Uršula využívá své role princezny naplno: plánuje, pletichaří a žene zemi do války se sousedními královstvími. Dokáže Ariel svrhnout vražednou tyranku?

Královnovrah
"Vyhraný souboj ještě neznamená vyhraný život." Po souboji na poušti Kellen nechtěně potřísní daromanskou vlajku svou krví. Strážcům zákona nyní nezbývá než ho za takový čin zatknout. Několik dní předtím, než je Kellen postaven před královnu, aby byl odsouzen k smrti, dostane od spoluvězně podivnou radu: když zabije královnu, vyslouží si za to shovívavost od těch, kdo jsou u moci. Tváří v tvář jedenáctileté vládkyni však Kellen zjistí, že královna je mnohem bystřejší, než čekal, a navíc v nesmírném nebezpečí.

Dračí domov
Pouť zubožených draků a jejich lidských průvodců pokračuje. Po Deštné řece směřují ke starodávnému městu Kelsingra – ztracenému domovu draků a tajemných Elderlingů. Čekají, že v něm najdou nové útočiště, kde budou platit jejich vlastní pravidla a zákony, které nebudou svázány žádnými předsudky. Je ale Kelsingra skutečná? Není to pouhý střípek naděje skrytý hluboko v dračí paměti? Draci i lidé zjišťují, že je těžká cesta neznámou divočinou zvláštním a nebezpečným způsobem mění. Vzájemné pouto se sice upevňuje, všechny však sužuje hlad, povodně a predátoři. Ty největší hrozby však číhají přímo mezi nimi a snižují šanci na to, že všichni dorazí Kelsingry živí.

Hon na střízlíka
Každé Vánoce Wren i její rodinu v lesích kolem jejich vesnice pronásledují mocní nepřátelé – Soudci. Ona sama ani nikdo z okolí je nedokáže zastavit. V zoufalé snaze zachránit rodinu i přátele se proto vydává na tajnou misi jako asistentka do nepřátelského velitelství. V spleti lží a podvodů si ji však začne všímat soudce Cass Harkness – a Wren tak brzy bude muset volit mezi záchranou rodiny a zkázou dalších lidí.

Kroniky prachu
Šaty, plesy, plané řeči a na konci toho všeho… ideální manžel. Tak si představuje Animantina matka nejbližší budoucnost své dcery. Jenže Animant je tento svět pozlátka na hony vzdálený. Ona se nejraději pohybuje na mnohem zajímavějším místě – ve světě knih a příběhů. Ačkoliv se s pomocí vtipu a sarkasmu snaží odehnat realitu od sebe co nejdál, stejně ji doběhne. Nabídce pracovat jeden měsíc v univerzitní knihovně se nedá odolat, a tak plna očekávání opouští nudné provinční městečko a odjíždí do Londýna. V obklopení tolika knihami se jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala. A ani ta nejučenější kniha jí neporadí, jak se s nimi vypořádat.

Poslední lež
Dvě pravdy a jedna lež. Hra, které se dívky v Campu Nightingale věnovaly pořád dokola. Vivian, Natalie, Allison a Emma Davis, která je nejmladší ze skupiny a na táboře je poprvé. Hry skončily, když Emma rozespale pozoruje, jak se ostatní uprostřed noci plíží pryč a Vivian při zavírání dveří Emmě ukazuje ukazováček přitisklý na rtech. Nyní Emmě strmě stoupá hvězda na newyorské umělecké scéně. Svou minulost proměňuje v obrazy – masivní plátna plná listů a větví a mezi nimi stíny v bílých šatech. Obrazy přitahují pozornost Francescy Harrison-Whiteové, společenské a bohaté majitelky Campu Nightingale. Když ji Francesca přiměje, aby v nově otevřeném kempu pracovala jako instruktorka malby, bere to Emma jako příležitost zjistit, co se tehdy s jejími přáteli stalo. Na první pohled je jasné, že v Nightingale není všechno v pořádku. Emmu už tak trápí patnáct let staré vzpomínky, když objeví kameru, která směřuje přímo na její chatu, což důvěře k Francesce moc nepřidá. Objevuje stopy, které Vivian zanechala. Jak zachází hlouběji a hlouběji, zjišťuje Emma, že čelí lžím člověka i přírody. Čím blíž je pravdě, tím víc si uvědomuje, jak smrtící může být cena za vědění.

Píseň oceli
Každý příběh někde začíná. Tenhle shodou okolností mezi stehny jedné vdané paničky a končí, no končí tam, kam se může dostat jen fantazie jedné z nejtalentovanějších autorek české fantastiky. Vyrazte na cestu, která tu dlouho nebyla, cestu, která vás dovede mezi démony, draky, bardy a drakobijce. A taky zase mezi nohy nějaké té vdané paničky, ale tak už to mezi hrdiny chodí.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

19 komentářů:

  1. Určitě mám na seznamu Sherwood a zaujal mě Hon na střízlíka, na to mrknu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice knížky moc nekupuji, spíše chodím do knihovny, ale hodně se mi líbí nápad na články seznam přání na daný měsíc!

    OdpovědětVymazat
  3. Co chodím do práce, tak nějak nestíhám, co za knihy v tom kterém měsíci vycházejí :D A hele,nová Ursula, už bych měla konečně přečíst dvojku a trojku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu když nemáš přehled, tolik neutratíš :-P

      Vymazat
    2. Všimla jsme si - zrovna jsem onehdá si říkala, že jsem zazdila tvé říjnové knižní tipy - a nakonec jsem na tvém blogu žádný takový článek nenašla.. :-O

      Vymazat
    3. teď asi nechápu jak to myslíš...

      Vymazat
  4. Tak na Poslední lež se tedy hodně těším:O
    Poslední dívka byla pro mě TOP za měsíc, kdy jsem ji četla. Doufám, že tahle nezklame :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nemůžu říct, že by to bylo úplně top, ale líbila se mi :-)

      Vymazat
  5. Královnovrah je jasné "must have" :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tyhle přehledy už já osobně nesepisuju, a tím, že se většinou věnuješ jinému žánru než já, tak mě naštěstí žádná kniha nezaujala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to prohlížím hlavně pro sebe, ale když už to procházím, tak proč to nedat veřejně? :-D

      Vymazat
  7. Rozhodně, nutně, bezpodmínečně - Paměť kostí. :))

    OdpovědětVymazat
  8. He, další díl Cizinky? Bylo naivní si kdysi myslet, že je stihnu číst a pak koukat na seriál. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale jo, dá se :-D nedočkavě vyhlížím jedno i druhé :-P

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne