MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 října, 2019


Recenzní e-kniha


Kniha mě zaujala nejen svojí zajímavou a jednoduchou obálkou, ale především anotací. Ve fantasy žánru jsem se sice už setkala s nejrůznějšími bitvami, ale tady to působilo naprosto jinak, odlišně. A tak jsem si řekla, proč to nezkusit?

Město lží je podle všeho autorčin debut, což je také docela poznat. Příběh je opravdu jednoduchý, nijak náročný a především jde z jedné dějové scény k druhé. Žádné zbytečné škobrtání, protahování, popisy, ale na druhou stranu mi chyběla trošku větší emotivnost. Působilo to spíše strohým dojmem vypravěče, který jen sepisuje základní fakta, přestože se o popisy dělí dva sourozenci, kteří se střídají se svými pohledy.

I když má kniha skoro šest set stran, jde se z jednoho problému do druhého a žádná větší nuda nenastane. Neustále se něco děje a jak už jste si mohli v obsahu přečíst, hlavním tématem je obléhání města. Dochází k několika střetům a především se projevuje lidská nátura. Když je člověk zahnán do kouta, nechová se vždycky zrovna eticky a morálně. A tak musí představitelé řešit nejen nepřítele za hradbami, ale i vlastní obyvatelstvo. Což mi přineslo opravdu zajímavý pohled na situaci (čeho všeho jsou lidé schopní a navíc jaké problémy se musí řešit, například zásoby apod.), což mě rozhodně bavilo. Občas mi tedy trošku scházela mapka města, protože jsem si ne každý popis dokázala představit. Myslím si, že s lepším pohledem na to, jak je město velké, jak je umístěné zmiňované jezero a podobně, bych měla hned lehčí čtení.

Kniha se četla velmi dobře, mezi jednotlivými kapitolami jsou jednostránkové vsuvky s popisy nejrůznějších jedů, protože to je jedno z hlavních témat. Mimo hlavní sourozeneckou dvojici můžete potkat ještě spoustu dalších postav z různých společenských tříd, které se zapojují všemi možnými způsoby. Odhalují se dávná tajemství, hledají se nepřátelé mezi vlastními řadami (což jsem sama nedokázala odhalit, až mi to postavy v podstatě vysvětlily), objevuje se i trošku mystická síla a mnoho dalšího.

Příběh jako takový nabídne opravdu mnoho. Výborné téma, zajímavé zpracování, i když pro příště už snad bude lepší dojem při čtení (některé části byly příliš okaté a hlavně rychle přeskočené), spousta různorodých postav, témata k zamyšlení, válečná strategie a tak trošku detektivka (při hledání pravd). Prozatím zůstanu u tří hvězdiček, protože obsah má rozhodně potenciál, ale ten pro mě nebyl plně rozvinut. Beru v potaz, že jde o prvotinu, takže rozhodně se není za co stydět a můžu dost chválit. Najde se pár nedostatků, ale v dalším díle už to bude snad lepší a já si ho určitě nenechám ujít...

Opatrně jsem našlapovala mezi rozbitým porcelánovým nádobím a roztrhaným oblečením a došla až k holým pryčnám v koutě. Pod převráceným hrncem tam ležela hračka. Obyčejná dětská panenka oblečená do venkovského kroje s křiklavě zbarvenou vrstvenou sukní a šátkem na hlavě.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Město lží
City of Lies
"Posion Wars" - zatím není český překlad
1
Alžběta Lexová
Fantasy
2018 originál / 2019 překlad
583
Host
978-80-7577-910-6

Anotace Databazeknih.cz:
„Poprvé mě strýc otrávil, když mi bylo sedm…“
Jovan navenek působí jako tichý, nenápadný mladík, který se od ostatních liší jen celoživotním přátelstvím s kancléřovým okouzlujícím, lehkomyslným následníkem. Ve skutečnosti je však mistrem jedů a bylin, vycvičeným ochutnávačem, který má za úkol chránit vládnoucí ro
dinu. I jeho sestra Kalina za maskou vyrovnanosti a klidu ukrývá život plný lží a tajemství — z nichž některá nezná dokonce ani sám Jovan.
Když kancléř nečekaně podlehne neznámému jedu a hlavní město se ocitne v obležení, musejí Jovan s Kalinou vytáhnout do boje proti neznámému nepříteli a zachránit nejen následníka, ale také celé město a zemi. Postupně však zjišťují, že společnost, do níž se narodili a v níž vyrůstali, má dvě tváře a vedle krásy a civilizovanosti vládne jejich světu také tyranie a zrada.
Nebezpečí číhá na každém kroku a starodávní duchové země se probouzejí… a velmi se zlobí.
Odkazy: host

Cynická polovina mého mozku možná viděla nepřítele na každém rohu, ale ta druhá, pocitová, trvala na tom, že přede mnou sedí dobrý člověk.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Město lží zakoupíte v nakladatelství Host 

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: bibliosanctum.com

Databazeknih.cz:  Sam Hawke si odmala přála stát se ošetřovatelkou v zoologické zahradě, ale když si uvědomila, jak je to náročné, rozhodla se stát spisovatelkou fantasy. Město lží (2018) je jejím románovým debutem.

Překladatel

foto: XB-1 (Lexová, Alžběta)

XB-1: Alžběta Lexová (nar. 1988 v Opavě), vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Z anglického jazyka překládá detektivky, thrillery a fantastiku. Ze science fiction a fantasy známe její překlady Dana Simmonse, Roberta A. Heinleina či Cassandry Clare. Ve volném čase, kterého bohužel nemá moc, se s oblibou věnuje čtení, běhání, případně si zajde na pivo s kamarády. Mimo to tiše trpí nezvladatelnou závislostí na kofeinu a špagetách. Celý rozhovor...

 Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Taky se na ni chystám, tak jsem zvědavá. Anotace zní opravdu dobře a tvůj článek taky vyznívá pro přečtení více než proti.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to zní moc dobře a určitě se po ní poohlédnu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne