MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 září, 2019

Recenzní e-kniha


Ti z vás, kteří mají už všechny čtyři díly Eragona za sebou, jistě pochopí, jak je tato recenze míněna. Nad příběhem jsem strávila hodiny a dny, mnohdy četla do rána, protože přestat bylo něco nemyslitelného. Po Harry Potterovi byl právě Odkaz dračích jezdců tím popostrčením, které mě tak strašně připoutalo k fantasy knihám. S každým dílem jsem dlouho očekávala pokračování a čekání si zkracovala znovučtením. A když jsem se dozvěděla, že po dlouhých asi osmi letech Paolini konečně zase něco vydá, skákala jsem radostí.

Tedy radostí, ale i trošku obavou. Autor stvořil opravdu skvělý svět, plný příběhů, postav, napětí a především draků a všemožných tajemství. Vážila jsem si jeho knih o to víc, že jsem věděla, že je začal psát od svých patnácti let, což je obdivuhodné. Bavilo mě to neskutečně a tak jsem doufala, že se s novým příběhem konečně dozvím, jak dopadl Eragon a další postavy, které se Safirou znal.

Bohužel musím konstatovat, že po tak dlouhém čekání je to pro mě spíše zklamání. Přestože jsem mnoho nečekala a raději jsem se držela více při zemi, nakonec jsem padla ještě níže. Trochu nechápu ten podtitulek, že jde o příběhy z Alagaësie, o Eragona, protože ten se tam mihl možná tak na třiceti stránkách. Sice jsem se dozvěděla, že žije tam kde na konci čtvrtého dílu autor řekl, dočetla jsem se o tom, že je to už rok od poslední kapitoly, ale to je tak všechno. Nic, co bychom nevěděli, nic zásadního. Nic, co by konečně zodpovědělo to nekonečné množství otázek po dočtení Inheritance. Většinu knihy totiž zabírají tři příběhy.

První z nich mě bavil asi nejvíc, protože se týkal jedné postavy, která určitě všechny fanoušky zajímá a hlavně její osud. I když samozřejmě dostaneme jen malou ochutnávku, aspoň víme, že je na živu. Druhý příběh, jak anotace prozrazuje, se týká čarodějky Angely. Ten byl docela zmatený a asi polovinu toho jsem nepochopila. Ale co bych od tak záhadné a prapodivné postavy taky mohla očekávat :-). A třetí příběh, nejdelší a zabírající skoro polovinu knihy, byl od Urgalů. A ten mě bavil ze všech nejméně, protože byl strašně dlouhý. Samozřejmě více prozradit nemůžu, protože na tak malou knihu, bych mohla říct až moc.

Ano, kniha má pouhých 224 stran a z toho na konci pár stránek zabírá slovníček, který najdete i v Odkazu dračích jezdců. Na to, jak dlouho fanoušci museli čekat, dostali sotva špičku ledovce. Jelikož se autor nevěnuje psaní žádných jiných knih, očekávala bych něco fenomenálního a stránkami početnějšího. Copak neměl víc věcí na srdci? Nemohl toho napsat o Eragonovi více? A to raději ani nechci myslet, jak dlouho mu bude trvat sepsat další malý příběh.

Někdy je asi lepší uzavřené věci nechat spát a věnovat se něčemu jinému. Mezitím budu sledovat, jak se bude vyvíjet názor dalších čtenářů, zda autor bude schopen sepsat nový příběh co nejdříve, nebo jestli na dalších slabých dvě stran budeme čekat skoro další dekádu. Už před lety jsem si říkala, jestli hodlá celý život čerpat slávu jen z těch čtyř knih. Nu, uvidíme, čím nás překvapí příště. Vzhledem k ceně knihy jsem ráda, že ji mám k dispozici jako e-knihu (která se dá i koupit mnohem levněji), protože jednak kniha je opravdu slabá a zbytečná, to raději neměl dělat sérii, ale měl všechny příběhy sepsat do jedné velké bichle a jednak jsem zvědavá, zda další díly vůbec vyjdou... S těžkým srdcem tentokrát jen dvě hvězdičky.

S takovými myšlenkami se těžko odpočívalo.
Eragon neklidně vystoupal po schodech zpátky k orlímu hnízdu. Ještě před vrcholem však zatočil a malou postranní chodbou vešel do místnosti, kterou vyhloubil – kouzly a krumpáči – přímo pod ním.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Poutník, čarodějnice a červ
The Fork, the Witch, and the Worm: Eragon
Příběhy z Alagaësie
1
Zdík Dušek
Fantasy
2018 originál / 2019 překlad
224
Fragment
978-80-2534-336-4

Anotace Databazeknih.cz:
Poutník a prokleté dítě. Kouzla a magie. A samozřejmě draci... Vítejte zpátky ve světě Alagaësie. Už je to rok, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců. Teď se potýká s nekonečnou záplavou úkolů: výstavbou velké pevnosti, dohadováním s dodavateli zásob, hlídáním dračích vajec, jednáním s bojovnými urgaly a povýšenými elfy. Vytržení z každodenní rutiny však nabídne vidění Eldunarí, nečekaná návštěva a také vzrušující urgalská pověst, jež mnohé změní... Potěšte se jedinečnou fantazií Christophera Paoliniho v nové sbírce příběhů ze světa světoznámé série Odkaz Dračích jezdců. Kniha obsahuje tři nové příběhy z Alagaësie doplněné o historky z Eragonova života. Nechybí výňatek z pamětí čarodějnice a věštkyně Angely od samotné Angely Paoliniové... živoucí předlohy této nezapomenutelné postavy.
Odkazy: palmknihy

Eragon se zazubil, hodil svůj pohár za hlavu a zcela nedůstojně zavýskl. Všechna jejich dřina – dlouhé večery i časná rána, kouzla, která ho vyčerpávala, i neustálé starosti o zásoby a politiku – to všechno stálo za to.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Poutník, čarodějnice a červ koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Medium


Fragment.cz: Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v USA Kennethovi a Talitě Paoliniovým. Nyní žije se svou rodinou v Paradise Valley v Montaně. Vyrůstal spolu se svou mladší sestrou Angelou (se kterou konzultoval jednotlivé pasáže Eragona, ostatně po ní pojmenoval i jednu postavu - "kořenářku-čarodějnici" Angelu). Paolini ukončil střední školu díky speciálnímu programu v 15 letech, kdy také začal psát Eragona. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než mohl být Eragon vydán v nakladatelství. Jak sám přiznává, lákala ho univerzita, dokonce se i na jednu přihlásil a byl přijat (Reed College), ale uvědomoval si, že by neměl čas na propagaci své knihy ani na další psaní. Z tohoto důvodu také zatím studium na univerzitě odložil.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Knižní téma | Inheritance Cycle (Odkaz dračích jezdců) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-inheritance-cycle/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

15 komentářů:

  1. Paolini pracuje ještě na nějaké sci-fi knížce.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze a musím říct, že jsi mě teda spíše odradila. U Eragona jsem skončila zatím u dvojky (furt mi do toho lezou recenzáky, ale do konce roku tu sérii dopřelouskám, čestný pionýrský!), takže po dočtení se ještě rozhodnu, zda do téhle knihy půjdu, či nikoliv, ale asi spíše ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Eragona to rozhodně nemá, mám pocit, jakoby šlo o text, který napsal v desíti a ne po tolika letech od Odkazu, úplně mi to zkazilo chuť a už si knihu mažu i ze seznamu na koupení, tohle jako vážně nee...

      Vymazat
    2. Upřímně, ani se ti nedivím :) Já se jí asi vyhnu.

      Vymazat
  3. No, těší mě, že se drží těch svých postav. Od Inheritance netrpělivě čekám na ty jeho slibované příběhy, tak teď mám trochu obavy. Snad nebudu zklamaná :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš. Názor si musí udělat každý sám. Jsem zvědavá na další recenze...

      Vymazat
  4. Hm, tak to je opravdu zklamání :(

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem před třemi roky četla Eragona a od té doby jsem se k ničemu dalšímu nedokopala. Jako líbilo se mi to, ale možná jsem na to už moc stará, bylo to dost předvídatelné. A přítel říkal, že Brisingra už ani nedočetl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to četla hned jak vyšel první díl, takže snad nějak 2003 nebo tak nějak? Už sama nevím. A před tolika lety jsem to přímo hltala...

      Vymazat
  6. Eragona mám moc ráda. Takže jsem se samozřejmě těšila na tuto knihu, ale když je to tak, jak píšeš, tak věřím, že bych byla stejně zklamaná. Ale i tak jí dám šanci. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Mě osobně Eragon nikdy nezaujal, takže tahle kniha asi nebude pro mě to pravé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám právě Eragona moc ráda, vždycky jsem to hltala...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne