MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 září, 2019

Recenzní kniha


V rámci nové spolupráce jsem dostala možnost zrecenzovat a hlavně si konečně přečíst knihu, kterou mám na svém seznamu poměrně dlouho. Už kdysi mě zlákala anotace a já se velmi těšila na to, až se do ní pustím.

První dojmy byly trošku nejasné, protože mi autorčin svět přišel lehce zmatený. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila společnost budoucnosti, její řazení a způsob fungování. Moc mi nepomáhalo, že informace jsou spíše kusé a jen okrajově popsané. Ale nakonec jsem si z toho vyvodila, že existují tři rasy - lidé, měňavci (lidé mající schopnost měnit se ve zvířata) a psyové (lidé se zvláštními schopnostmi, kteří se vzdali veškerých emocí). A snad jsem to tak pochopila správně.

Trošku zmatky mi i dělaly informace, kdy autorka píše o dvou skupinách, jedna jsou vlci, druhá levharti. Pak ale padali slova jako panter, jaguár a podobně a opět jsem se ztrácela. Nicméně nešlo ani tak o zásadní fakta, protože slovo dostávaly jiné věci, které jsem brala jako důležitější.

V první polovině se děj docela táhne a věnuje se především hlavním aktérům a to Sashe a Lucasovi, jejich seznámení, poznávání a vzájemným reakcím, vzhledem k tomu, že každý zastupuje jinou rasu. V podstatě samotný příběh ustupuje na pozadí a víceméně se neustále řeší emoce, vztahy a taky nějaká ta erotika. Start knihy mě tedy nejen mátl, ale i zpomaloval, protože zásadní změny se děly mnohem později.

Druhá polovina už začala plynout naprosto jiným tempem a konečně se jednalo i o závažnější témata. Kniha na mě sice působila dojmem románu pro ženy zasazeného do fantasy prostředí, nicméně i samotné vyšetřování vražd nakonec vzalo nějakou pozornost na sebe. Najednou jsem se do čtení ponořila a neuvědomovala si, že už je dávno po půlnoci, jak jsem se začetla.

Konec se mi opravdu líbil, i když jsem při čtení byla rozpolcená hned z několika důvodů. Bylo to čtivé, s dobrým tempem, alespoň ke konci, ale působilo to strašně jako červená knihovna. Téma bylo zajímavé a poutavé a rozhodně něco, co mě v prvé řadě vůbec přimělo o knize přemýšlet. Způsob sepsání děje občas pokulhával a určitě se na tom dalo ještě zapracovat, aby to nepůsobilo tak neúplně. Mám své pro i proti, ale nakonec je to průměr. Nicméně věřím, že s dalšími díly už autorka úroveň pozvedla a budu se těšit na pokračování.

Tehdy si uvědomila, že poprvé v životě po něčem touží víc než po tom, aby někam patřila. I kdyby to mělo trvat jen kratičký okamžik, třeba jednu jedinou vteřinu, přála si, aby ji někdo miloval.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Otrokyně citů
Slave to Sensation
Psyové/měňavci
1
Jan Kovář
Fantasy
2006 originál / 2014 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-277-5

Anotace Databazeknih.cz:
Ve světě bez emocí, v němž vládnoucí psyové jakékoliv tužby trestají, musí Sascha Duncanová skrývat své pocity, které ji usvědčují z nedokonalosti. Odhalit je by znamenalo vystavit se hrůzné „rehabilitaci“ – kompletnímu vymazání duše a ztrátě všech vzpomínek na to, kým byla…
Lucas Hunter je měňavec, člověk i zvíře v je
dnom, hladový právě po těch zážitcích, kterými psyové opovrhují. Po staletích křehkého soužití stojí nyní psyové a měňavci na pokraji války, vyvolané brutálními vraždami několika měňaveckých žen. Lucas je odhodlán nalézt mezi psyi vraha, který chladnokrevně zabil členku jeho smečky, a Sascha je jeho vstupenkou do pečlivě střežené psyské společnosti.
Brzy však zjistí, že je tato na první pohled chladná žena schopna intenzivních prožitků – což silně přitahuje zvíře v jeho nitru. Lucas a Sascha jsou lapeni mezi dvěma znesvářenými světy a musejí oba zůstat věrni tomu, kým jsou – nebo vše obětovat a okusit temné pokušení…
Odkazy: fantom print

Lucas stál nad vlkem, kterého srazil k zemi, a přemáhal se, aby nevycenil zuby. „Je moje. Mysli na to, než příště otevřeš tu svou nevymáchanou tlamu.“

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Otrokyně citů koupíte v nakladatelství Fantom Print v žánru Fantasy
 
  

Informace o autorce

foto: goodreads

Databazeknih.cz: Nalini Singh si vždy přála být spisovatelkou. Než se však k tomuto cíli dobrala, stačila vystudovat práva, protože ji, jak sama vzpomíná, nijak nelákala dráha chudého, trpícího umělce. Po krátkém čase, kdy pracovala jako právnička, vydala svou první romantickou novelu a od toho okamžiku už nebylo cesty zpátky. V současné době se jí právě psaní a cestování stalo únikem z povrchního a spotřebního životního stylu. Na svém kontě má už řadu knížek, které si svým humorem a porozuměním pro ženské problémy získaly přízeň čtenářek po celém světě.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fantom Print.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. No, tak tudy pro mě cesta nevede. Zmatečné kusé a osekané... to není nic pro mě. Navíc ten svět i děj co si tu zmínila mě prostě nějak neláká.
    Ale díky za upřímnou recenzi, těch není nikdy dost. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě, škoda jen, že není, jak říkáš, více propracovaná. :) Snad budou další díly opravdu lepší.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne