MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 června, 2019

Recenzní e-kniha


Konečně jsme se dočkali posledního dílu. Tohle prostě miluju, když vyjde poslední kniha série, ten pocit, když se konečně všechno dozvím, když to celé skončí, když je všechno odhaleno a když konečně odložím knihu s tím, že to mám za sebou. Ten pocit splněného úkolu... A díky tomu mám další 'zářez'.

Nejsem si jistá, jak jsem viděla ty předchozí dobrodružství od dvojice autorek, které můžete znát například díky Nástrojům smrti nebo Kronice rodu Spiderwicků, jak moc jsem byla nadšená, vždycky jsem to tak trošku cítila jako průměrnou četbu, která neodradí, neurazí, ale ani vyloženě z ní nebudete nadšením skákat do stropu. U tohoto závěru jsem navíc hodně cítila tu podobnost s Harry Potterem a knihami Ricka Riordana. Takový mix obou autorů, ale s vlastní novou zápletkou. Možná mi to tak trošku bralo iluze i spokojenost, ale člověk se občas musí od některých věcí odpoutat, aby si vychutnal tu cestu.

Magisterium patří spíše ke četbě pro mladší a tím myslím čtenáře do patnácti let a to maximálně. Je to taková odlehčená literatura, kde sice dochází k nějaké akci, ale všechno působí tak pohodově, lehce a nenáročně. Žádné zdlouhavé komplikace a překážky, hned se jde na věc a téměř okamžitě je vše vyřešeno. Konec konců kniha má okolo dvou set stran, takže ani není možné děj rozvíjet na neúnosnou délku. Což je taky velkým plus.

Postavy si určitě oblíbíte, děj vás bude bavit, zažijete dobrodružství a určitě se pobavíte. Bude vám naservírováno hned několik poučení do života a okatě připomenuto, že dobro vždycky vítězí. Na druhou stranu ale nedostanete nabídnuto žádné napětí, gradaci děje ani žádné adrenalinové jízdy. Kniha je monotónní, odpočinková a relaxační. Spíše pro zábavu a ukrácení volné chvíle než na skutečný zážitek z fantasy žánru. Přesto jsem spokojená a takto odlehčené čtivo se mi zrovna hodilo...

Shromáždění zasedalo ve veliké kamenné místnosti s kulatým stolem. Call už tam před nimi jednou stanul. Tehdy jim v batohu přinesl hlavu Konstantina Maddena a docela tím u nich zabodoval – nebo si to alespoň myslel.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zlatá věž
The Golden Tower
Magisterium
5
Cassandra Clare, Holly Black
Pavlína Zagolová
Fantasy
2018 originál /2019 překlad
216
Yoli
978-80-7617-254-8

Anotace Databazeknih.cz:
Callum Hunt se již popáté vrací do magické podzemní školy, ale záhy zjišťuje, že nic není jako dřív. Magisterium sice s pomocí Calla a jeho přátel porazilo armádu chaosu, ale slavné vítězství si vybralo krutou daň.
Zatímco někteří Calla oslavují jako hrdinu, který se v rozhodujícím okamžiku postavil na stranu dobra, mnozí v ně
m více než kdy dřív vidí převtělení temného černokněžníka, který si chce podrobit samu smrt a neštítí se k dosažení svých cílů využít nejčernější magie.
Zatímco se mladý mág snaží najít své místo v kouzelnickém světě, odolat vábení temné strany i magie chaosu a znovu získat důvěru svých přátel a spolužáků, svět mágů se otřásá v základech pod náporem nové hrozby, se kterou si dokáže poradit jedině Makar.
Tváří v tvář dosud největší výzvě Call musí zvolit, zda se jednou provždy přikloní k dobru a lidskosti nebo bude kráčet ve šlépějích Konstantina Maddena.
Odkazy: palmknihy

Rufus přikývl a jako vždy bez dalších řečí odešel. Call, který sotva stál na nohou, zamířil do svého pokoje. Pohroma, který byl zavřený vevnitř, na něj samou radostí začal skákat. Call se svalil na postel a snažil se usnout.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Zlatá věž koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Young Adult
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorkách

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: Nakladatelství JOTA

Databáze knih: Holly Black je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Knižní téma | Magisterium • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-magisterium/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Já nad touhle sérií pořád tak nějak uvažuju. Vím, že je spíše pro mladší čtenáře, ale jednou za čas si dát něco pro děti není vůbec na škodu. Asi po téhle tvojí recenzi ještě počkám, jestli nebudeš dělat nějaký článek se shrnutím celé série a pak se rozhodnu, jestli do toho půjdu nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je mi 21 a sérii miluju :D Ale na vztah Cala a Aarona stále čekám.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to se můžu pak s pocitem klidu pustit do této série a nebudu muset čekat na další díl. :) Hodně jsem po této sérii pokukovala, hlavně díky obálkám a pak i díky anotaci.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. :) Naprosto rozumím pocitu zadostiučinění po dočtení série. Někdy je to ale také pocit prázdna a myšlenky typu "Co si teď počnu a co budu číst?" :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady to na mě nepřišlo. Bylo to fajn, ale jinak nevznikla žádná závislost :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne