MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 června, 2019

Sherlock Holmes skrz dekády

pondělí, června 10, 2019 4 komentáře
Minule jsem vám psala, že jedním mým oblíbeným tématem je spojení historie a Skotska. A i když největší posun v tomhle nastal díky Cizince, ve skutečnosti jsem jej sledovala už v mládí. Detaily najdete v předchozím článku... No a díky tomu, že mám i jiná oblíbená témata, o která se můžu podělit, sepsala jsem další článek. Tentokrát se týká Sherlocka Holmese.

Tady přesně nevím, kdy se má mánie vyvinula, každopádně nějaký rok už to také bude. Ukážu vám tedy opět oblíbené knihy i filmy či seriály. Zatím jsem nestihla všechno, takže vám můžu říct názor jen na něco, ale určitě zmíním pár věcí navíc...

Největším kouzlem pro mě asi bylo Sherlockovo myšlení, dedukce (typická detektivní zápletka, moje oblíbená), ale i jeho arogance a to, že není jako ostatní lidé. Já také v mnohém nejsem zrovna nejvíc společenský člověk a je jednodušší pro mě komunikovat skrz tyto řádky než z očí do očí. A tak jsem tohoto slavného detektiva vždycky vnímala jako podobnou duši (tedy s vyjímkou jeho dalších zlozvyků). Už roky se snažím přečíst původní příběhy od otce zakladatele, Arthura Conana Doyla. Knihy pomalu doma střádám, ale zatím jsem se k nim nedostala. Možná si je budu šetřit, až si jeho sbírku nějakým způsobem co nejvíc doplním. Ale mezitím jsem už nějaké příběhy, které si od něj vypůjčili jiní autoři, vyzkoušela.

Mým velkým přáním je získat tuto super bichli - Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese. Na knihu už jsem se dívala v obchodě několikrát, váží asi pět kilo a normálně stojí tisícovku. Stále ji mám na seznamu a možná se jednou odhodlám a přece jen si ji pořídím (i když nevím, kam něco tak velkého a těžkého uskladním)...

foto: Luxusní knihovna

Z toho, co jsem stihla již 'nastudovat', můžu zmínit čtyři knihy. Prach a stín jsem objevila úplnou náhodou, tehdy to byla čerstvá novinka a já zrovna sháněla, co bych mohla zrecenzovat. Procházela jsem si hromady knih a zaujala mě obálka. V momentě, kdy jsem zjistila, že jde o tohoto detektiva, neváhala jsem. Kniha mě strašně nadchla, takže nakonec jsem si ji pořídila i papírově. Jako další bylo Umění v krvi, z kterého jsem byla také nadšená. V tomto případě mě čtení šlo o něco pomaleji, ale celkový dojem byl výborný. O to víc mě mrzelo, když se nakladatelství rozhodlo další díl už nevydat. Další dvě knihy sice také čerpají z tohoto tématu, ale Holmes už není hlavní postavou. Dům na Baker Street ovládla jeho domácí paní Hudson, která se na vlastní pěst, a přes výslovný zákaz, pustila do vyšetřování. Nevím proč, ale i v tomto případě, i když je kniha skvělá, nakladatel pokračování neplánuje. Jaká to škoda dobré literatury, když v jiných případech vychází naprosté hrůzy. A poslední knihou je Služebník smrti, kterého jsem dočetla zrovna nedávno. Tento příběh nebyl dokonalý, ale při mém nízkém očekávání, mě mile překvapil. Holmes tu hraje opravdu jen druhé housle, za celou dobu se příběhem mihne sotva pětkrát, ale to ničemu nevadí. Čtenář totiž dostává úplně nový pohled na jeho nepřítele Moriartyho...



Další příběhy mě teprve čekají. Z toho co mám doma jsou čtyři knihy z původních detektivek od Doyla a pak jedna kniha o Holmesovi v 'důchodu'. Na všechny se samozřejmě těším a navíc jsem zvědavá, kolik dalších knih ještě objevím. Přidávám vám ještě odkaz na DK, kde podle štítku můžete najít i další knihy. Je jich tam ale jen pár, takže pochybuji, že je to všechno...




Co se týče filmových zpracování, pár se jich určitě najde. Já osobně jsem viděla jen něco málo, hodně jich jsou opravdu staré snímky, takže si nejsem jistá, jak moc by mě to bavilo. Každopádně, pokud vás to zajímá, na csfd opět najdete pod štítkem seznam několika filmů, podrobnosti si můžete ověřit přímo tam...


Sherlock Holmes
Já se vrátím zpět k tématu, jako první jsem viděla asi tento film. A musím se přiznat, že jsem se na něj musela podívat asi třikrát, než jsem tomu konečně přišla na kloub. První dojem nebyl příliš velký, ale je fakt, že jsem se asi nedokázala smířit s obsazením Sherlocka a taky se všemi těmi detaily. Některé kostýmy mi na danou dobu nepřišly zrovna vhodné a i hudba byla taková divočejší. Ale jak říkám, někdy je lepší nedávat na první dojem...

Sherlock Holmes: Hra stínů 
Pokračování bylo už poněkud lepší, zvlášť když jsem věděla, co mě čeká. V tomto případě se objevil hlavní záporák, který provází detektiva nějakou dobu a tím je Moriarty.

Rytíři ze Šanghaje
Pokud máte rádi komedie jako já, nenechte si ujít tuto bláznivou dvojici. Jde o takovou parodii na nějaké filmy a různé literární postavy, kdy se filmem mihne spousta narážek. Například tady můžete vlevo vidět představitele Artura Conana Doyla coby inspektora, který připravuje svůj první román o geniálním detektivovi s dedukčními schopnostmi, kterými oplívá on sám a postava uprostřed mu vnukne nápad na jméno postavy, Sherlock Holmes :-)

Mr. Holmes
Ani tento snímek jsem si nenechala ujít. I když si z něj moc nepamatuji, což o něčem vypovídá. Z toho mála co vím, tak mě to příliš nenadchlo. Jediné, co mě udržovalo v pozitvním hodnocení, tak hlavní představitel, oblíbený Ian McKellen.

Pyramida hrůzy
Na tento film jsem narazila úplnou náhodou v televizi, jde o jeden z těch starších. Sherlock je v tomto případě student střední školy a John Watson je jeho spolužákem. A už tehdy měl nutkání strkat nos do všeho a pouštět se bezhlavě do pátrání po zločinech a nespravedlnostech...


Jak prosté
Na úplný závěr tu mám ještě dva seriály. Začnu tím americkým, který mě příliš neoslovil a tak jsem všehovšudy viděla asi deset minut. Sherlock je zde značně pominutý (alespoň tak mi to přišlo) a stará se o něj žena jménem Watson, která mu pomáhá i s vyšetřováním.

Sherlock
V druhém případě jde o britský seriál s Benedictem Cumberbatchem, který nemá chybu. Ten má hodně fanoušků a výborné hodnocení. Hlavní představitel byl pro roli naprosto stvořený a abych řekla pravdu, amíci rozhodně nemají na Brity, co se týče klasické tvorby. I když je Sherlock z naší doby, působí více originálně než ten druhý... Je tedy velikou škodou, že další pokračování zatím není v plánu.


A to je asi vše. Možná jsem viděla ještě něco, ale musela bych hodně přemýšlet a pátrat... A co vy a Sherlock Holmes? Máte rádi toto téma v jakékoli podobě? Jaké jsou vaše oblíbené knihy a filmy?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Sherlock je skvělé téma! Někde v garáži mám nádhernou knihu... kupovala jsem ji v Londýně na Baker Street - všechny jeho příběhy v jednom (asi 1400 stran mám dojem) v angličtině. Krása... Z těch, které tu máš ty - jsem četla Dům na Baker Street a neuvěřitelně mě bavil! Služebníka smrti mám, jen se k němu dostat :)

    Ze seriálů a filmů - viděla jsem Jak prosté do poloviny druhé série a rozhodně mě tohle pojetí bavilo. A Benedict je v tom druhém zpracování také neuvěřitelný - už si nepamatuji, kde jsem skončila :D Určitě se k tomu v zimě zase vrátím - doufám. Filmy - z nich jsem neviděla jen Mr. Holmes, zbytek mě bavil bez rozdílu, ovšem na celé čáře vítězí Robert Downey jr. A pak mám ráda i ty staré. Vlastně přemýšlím, jestli jsem někdy viděla něco na téma Holmes, co mě nezaujalo nebo naštvalo a nemůžu si vzpomenout. Ono je to hodně nevyčerpatelné téma a dá se uchopit z mnoha pohledů a směrů a to je prima, protože se tak k němu můžeme díky různým autorům stále vracet. Málokterý příběh je tak nadčasový a nesmrtelný. Nebo ne příběh, ale postava :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. S tím jak tohle téma jde zpracovat, i tím, že stačí malá inspirace. Rozhodně je nekonečné množství možností :-)

      Vymazat
  2. Je až neuvěřitelné, kolik variací na Sherlocka existuje. :)
    Ne všechny zpracování znám, ale třeba film, kde hraje Robert Downey jr. mám ráda. (i když je pravda, že v mnoha věcech nekoresponduje s dobou ve které se má odehrávat) :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne