MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 června, 2019


Opětovně po víc jak roce jsem se dočkala a vyšel další díl s druidem Attikem. Když jsem se sérií začínala, přišlo mi to celé takové zvláštní a zamotané. Především první kniha, nevěděla jsem, co si o ní myslet. Hlavní postava a její historie, všechny ty zvláštní kousky, magie, spousta mytologických postav jako upíři, vlkodlaci, ale i jiné kultury, se projevovaly a mátly mě. Nicméně s dalšími dobrodružstvími jsem tomu určitým způsobem podlehla a vždycky se neskutečně těšila na nové vyprávění.

Na Nahraného jsem se vyloženě třásla, ale zároveň se mi do něj nechtělo. Přece jen jsem se na něho načekala, pomalu už jsem se bála, že ani nevyjde kvůli problémům v nakladatelství, byla jsem zoufalá, ale naštěstí se to v dobré obrátilo a série přijala nový start a k mé radosti i pokračuje. Na druhou stranu při představě, že to zase tak rychle skončí a další díl nikde, mě to docela děsilo. Šesté pokračování nás prosím pěkně čeká za rok, takže se není čemu divit, že mám obavy.

I když jsem si nepamatovala každý detail předchozích příběhů, vůbec mi to nevadilo. Ten hlavní přehled o postavách a nejdůležitější dění v paměti mám, takže jsem neměla nejmenší problém zase navázat. Děj se tentokrát posunul o nějaký ten rok, abychom na to zásadní nemuseli tak dlouho čekat. Attik a jeho učnice prochází finálními přípravami jejího výcviku a to samozřejmě nezůstane bez povšimnutí. Tentokrát se do problémů dostávají snad se všemi panteony bohů, severskými, římskými, řeckými a mnoha dalšími. Ne všichni jim zrovna drží palce, tak je jasné, že se strhne docela mela. Autor opět nešetřil sprostými slovíčky, špičkováním, boji a neustálými problémy, které na sebe prostě hlavní hrdina pořád sesílá. Už od počátku je vám jasný systém, jak to funguje. Aby si zachránil krk, rozeštve někoho. Aby si potom i jeho následně udobřil, naštve zase někoho jiného a stále dál a dál, až se to prostě nabalí... A i když to působí dost nudně a stále stejně, i tak vás děj bude zajímat.

V momentech, kdy probíhaly rozhovory s Oberonem, jsem se jako vždycky neubránila úsměvům. Jejich konverzace a dohady mě prostě baví a když se k tomu přidá i dobírání nepřítele, nemá to chybu. O akce není nouze, děj je čtivý a plynulý, od první stránky vás strhne. Jako páté pokračování o nesmrtelném druidovi to opravdu funguje stále na jedničku. A jediné, co mě mrzelo, bylo právě to utíkání stránek, jedna za druhou. Snažila jsem se číst pomaleji a vychutnávat si to, protože jinak by to byla jednohubka na jeden den. Ale skončit jsem prostě musela a dobu čekání si musím teď zkracovat něčím jiným.

Nezbývá mi, než chválit opět do nebes, i když to nebylo úplně na sto procent. Moc se těším, až se mi do ruky dostane další kniha, budu se modlit, aby i u nás vydali všechny díly, které už autor stačil vydat (prozatím jich je v originále devět). Občas přemýšlím, že by nebylo na škodu, kdyby se toho ujali i jinde, třeba seriál by nemusel být špatný :-P Tahle série je jedna z těch, na které nedám dopustit a jen tak něco mi to nevyvrátí :-)

Oberon: Hele, viděl jsem dost filmů o loupežích. Psa vždycky otráví. A mohu dodat, že upozorňování na to sis náramně užíval.
Attik: Jen jsem tě cvičil přesně pro tuhle chvíli, víš? Ty žiješ, zatímco ti psi ve filmech umřeli.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nahraný
Trapped
Kroniky železného druida
5
Roman Tilcer
Fantasy
2012 originál / 2019 překlad
304
Laser Books
978-80-7617-401-6

Anotace Databazeknih.cz:
Pátá kniha cyklu Kroniky Železného druida – série o Atticovi O´Sullivanovi, posledním druidovi
a nejzábavnějším, nejšílenějším a nejzapamatovatelnějším hrdinovi urban fantasy od dob Harryho Dresdena!
Po dvanácti letech utajené výuky je Granuaile konečně připravená, aby zdvojnásobila populaci druidů na Zemi. Stačí pouze jediné
– Atticus ji musí svázat se Zemí… Zatímco jedni bohové se ji chystají bohatě obdarovat a těší se na slavnost, druzí necouvnou před ničím, aby se druidové stali vyhynulým druhem.
Díky tomu se Atticus, Oberon a Granuaile ocitnou na úpatí Olympu, kde překvapeně zjistí, že se nepřátelé neznámo kdy proměnili v náročné přátele, že ne všichni psi jsou milováni a ne všechny veverky jsou neužitečné, že existují kočky, které spolupracují se psy, že je lepší, aby se temní elfové neholili a že klauni nemají co dělat v obchodech se sportovními potřebami.
Nastal čas na boj mečem a holí.

Oberon: Attiku, cítím mrtvé. Spoustu mrtvých. Jdou sem.
Attik: Upíři?
Oberon: Pokud jsme nepropásli začátek zombie apokalypsy, tak asi jo.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Unbound Worlds

Databazeknih.cz: Kevin Hearne - Americký spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.

Překladatel


foto: Host (Tilcer, Roman)

XB-1: Roman Tilcer přeložil řadu povídek pro časopisy XB-1 a Pevnost a několik různých antologií. Pro nakladatelství Argo, Host a MOBA příležitostně překládá i světovou a detektivní literaturu. V minulém roce přispěl na web časopisu XB-1 řadou rozhovorů z cyklu Tváře překladu, což je rovněž název jím založené facebookové skupiny nejen pro překladatele. Během uplynulých deseti let se vypracoval mezi vážené překladatele fantastického žánru. Celý rozhovor...



Knižní téma | Iron Druid Chronicles (Kroniky železného druida) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-iron-druid-chronicles/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne