MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 dubna, 2019

Turnus • Hugh Howey

pátek, dubna 12, 2019 4 komentáře


Po čtyřech letech jsem se konečně dostala k druhému dílu. Na jednu stranu je to strašně dlouhá doba, ale na stranu druhou si myslím, že to bylo i dobré rozhodnutí. S prvním dílem jsem lehce bojovala, protože po obsahové stránce mě strašně bavil a zajímal, ale autorův styl psaní mi příliš nevyhovoval a tak jsem celkový dojem měla lehce zklamaný. Proto bylo dobré, že jsem za ty další roky v čtenářském světě pokročila a nyní jsem mohla tuto knihu vidět i trošku z jiného úhlu.

Autor píše hodně rozvláčně, detailně se věnuje každému okamžiku a na nějaké gradování děje, na které jste zvyklí u jiných knih a především třeba u young adult knížek, tu můžete rovnou zapomenout. Tak trošku mi to připomínalo styl Tolkiena, kdy se autor věnoval tolika věcem a tak trošku monotónně, že to i lehce uspávalo. To se od první knihy moc nezměnilo, ale dneska už to dokážu i trochu více ocenit.

Turnus předchází Silu a vlastně nám ukazuje, jak to všechno začalo. Co se stalo, co bylo spouštěčem a postupně se prokousáváme roky a staletími, až dojdeme k momentu, kde skončilo Silo. Celý proces je opravdu dlouhý, nicméně hodně poutavý. Pořád jsem čekala, co nám autor prozradí, ale ve většině případů zůstávají obrovské otazníky, na které není odpověď. Tu poznáme nejspíš až v Prachu. Ale musím říct, že to bylo docela děsivé a ke konci i depresivní. Ta představa situace, ve které lidstvo žije a proč, všechny ty polopravdy a lži, tajemství, spousta otázek proč a jak? A navíc pohled do jednotlivých sil a života lidí... Ty sledujeme hned z několik pohledů, protože každý z nich nás přenáší na jiné místo do jiného roku. Vidíme díky tomu nejrůznější souvilosti, které se pak ke konci spojí.

Sci-fi mám ráda z toho důvodu, že jde vždycky o něco, co by se mohlo stát, něco pravděpodobného a možného. V tomto případě, když knihu čtete, máte pocit, že jde o situaci, která jednoho dne opravdu nastane. A o to víc je děsivější, co všechno je lidstvo schopné provést samo sobě. Vždyť to sledujeme už celá staletí a stále se z toho nedokážeme poučit. Proto si čtení určitě užijete i díky tomu mrazení, pocitu, kdy se vžíváte do postav a přemýšlíte, jak byste to zvládli na jejich místě...

V momentech, kdy to vypadalo, že se dozvím nějakou pikantnost, jsem byla napnutá jako šňůra na prádlo. Pak přišly momenty, kdy jsem si uvědomila, jak jsou lidi pitomí, arogantní a nezaslouží si tuto planetu a byla jsem zlostná. Načež se ukázalo, že i když jsou lidé na pokraji vyhynutí, stejně se nedokážou změnit a popravdě jsem trochu u toho usínala (chápejte, není nám pomoci :-)). Načež přišel konec a já napětím nedýchala, když jsem sledovala osud jednoho ubožáka. I když děj jako takový příliš negradoval, po pocitové stránce to s vámi bude házet. Kniha se nemusí líbit každému, protože působí někdy složitě, někdy nudně, ale pokud se do toho opravdu opřete a pochopíte autorův styl a obsah děje, nebudete litovat. Je to jako na horské dráze, ale jsem opravdu spokojená a konečně si sérii vychutnávám. A ihned musím navázat posledním dílem, protože to dlouho nevydržím...

Otočil se, aby sledoval její pohled, a uviděl senátora Thurmana vycházet pěšky do svahu. Z okraje ohromného černého golfového deštníku okolo něj crčela voda. Ten muž se zdál být vůči blátu a špíně odolný jako nikdo jiný, stejně jako byl nevšímavý k plynutí času.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Turnus
Shift
Silo
2
Hugh Howey
Jiří Engliš
Sci-fi
2015 originál / 2013 překlad
480
Knižní klub
978-80-242-5085-4

Anotace Databazeknih.cz:
Co předcházelo životu v „Silech“, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď.
Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu
– má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál.
O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost – na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...

Operátor se naklonil kupředu a gestem si vyžádal Donaldovu pozornost. Ukázal si dvěma prsty na oči a potom na jednu ze zhaslých obrazovek v horní řadě, aby upozornil na jednu z těch kamer, které při povstání přestaly fungovat. Donald věděl, kam tím míří.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Self-Publishing Review

Databazeknih.cz: Hugh Howey - Americký autor fantastiky (nar. 1975), proslul jako komerčně velmi úspěšný autor, který prodal filmová práva a nepotřeboval k tomu nic než laptop. V mládí se vedle školy věnoval rovněž počítačům a na vysoké si kvůli úsporám za nájem koupil obytný člun, což ho nakonec dovedlo k zaměstnání námořního kapitána. Na cestách si našel manželku, která mu poté vzala vítr z plachet. Místo toulek po světě se začal toulat vlastní fantazií a psát příběhy s odvážnou Molly Fyde, pro kterou v pětadvacátém století neexistuje nic, co by nesvedla, nebo o co by se alespoň nepokusila. Od roku 2009 začal své příběhy publikovat v elektronické podobě prostřednictvím tzv. Kindle Direct Publishing přímo na Amazonu. Brzy se přidaly další práce, až v roce 2011 vydal úvodní povídku z postapokalyptického světa, kde lidstvo přežívá v zajetí rozsáhlých podzemních sídlišť. Prvních pět novel později vyšlo společně také knižně pod názvem Wool (2012) a ve stejném světě se odehrává rovněž série tří dalších novel vydaná společně jako The Shift (2013). O zfilmování příběhu se zajímá samotný Ridley Scott. U nás první knihu chystá Euromedia Group v nakladatelství Knižní klub.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Na tuhle sérii se chystám už hodně dlouho. Jsem ráda, že u tebe uspěl i druhý díl, protože ty bývají slabší :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk tomu musí nejdřív přijít na chuť a pak teprve to pochopí. A pak se mu to začne líbit. Teď jsem zvědavá na třetí...

      Vymazat
  2. První díl jsem četla před hrozně dlouhou dobou a bojím se, že bych si druhý díl neužila tak moc, jako kdybych jej četla hned po tom prvním. Každopádně zakončení toho prvního si pamatuji a doufám, že se k pokračování někdy dostanu. Doma už jej mám, teď jen najít ten čas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak druhý díl je dějově před prvním, takže v pohodě :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne