MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 dubna, 2019


Recenzní kniha


Po hodně dlouhé době a celkově všeobecném nadšení jsem se rozhodla také vyzkoušet Dívku v ledu. Celý postup vydávání jednoho dílu za druhým jsem sledovala poměrně dlouho a stále váhala. Docela mě odrazoval fakt, že se z toho vyvíjí další nekonečná série, ale naštěstí u tohoto typu knihy může čtenář kdykoli skončit, protože hlavní jsou pátrací akce a příběh na pozadí nemusí mít až tolik prostoru.

Začátek byl trošku krušnější a chvíli mi trvalo, než jsem se do čtení dostala. První seznámení s knihou bylo váhavé, ale nakonec se to poddalo. Přece jen se kniha ukázala jako docela čtivá, takže jsem se dokázala bez problémů začíst. Zmatek v postavách naštěstí nebyl, hned od počátku bylo jasné kdo je kdo a autor na čtenáře nechrlil jedno jméno za druhým.

Co ale bylo horší, tak například to dlouhé oslovování s hodnostmi policistů. Nevím, jestli si na to ve skutečnosti taky tak potrpí a potřebují to slyšet celé, ale při čtení to dokáže spíše iritovat až otravovat. Zvlášť, když se tak oslovují kolegové v práci při každém rozhovoru. Tak trochu nereálné, řekla bych. Samotná hrdinka taky nepatří mezi ty nejvíce sympatické postavy, které jsem kdy potkala. Je docela paličatá a otravná, nechápe, kde jsou nějaké meze a autoritou vyloženě pohrdá, ale na druhou stranu si jde za svým. A její vztah s některými kolegy a takříkajíc házení klacků pod nohy mi přišlo trochu přes čáru. Do příběhu mi to příliš nesedělo a měla jsem pocit, že to celý obsah tak nějak sráží.

Samotné pátrání bylo docela dlouhé, ale zajímavé a často dost nečekané díky všem dalším získaným faktům, které přinášely nové světlo do případu a hlavně větší komplikace. Sbírání střípků pravdy a pátrání po detailech ukazovalo pěknou detektivní práci i fakt, jak to musí být někdy těžké, něco takového řešit i ve skutečnosti. Občas to však ztrácelo tempo. Vraha jsem vůbec neodhalila, takže jsem byla dost překvapená. Předpokládala jsem, že půjde o někoho, na koho důkazy ukazovaly 'prstem' větší část doby, což je samozřejmě trik autora, jak zmást čtenáře. A to se opravdu povedlo.

Pátrání mi přišlo dobré, jak už jsem zmínila dlouhé, ale je jasné, že detektivní práce je piplačka a někdy je opravdu potřeba hodně trpělivosti. A to samé může zažívat i čtenář. Ale jsou však věci, které mi celkový zážitek trochu kazily. Již zmíněné hodnosti a celková odtaživost postav, komplikované prostředí policejní stanice, ne příliš sympatická hlavní hrdinka, překombinovaný závěr a pár dalších detailů. Kniha se mi jako taková líbila, ale mám už nějaké detektivky přečtené, takže si dovolím konstatovat, že je to spíše takový průměr. Věřím, že s dalšími knihami se autor zlepšuje a tak to asi ještě zkusím. Dívka v ledu byla opravdu dobrá, ale za mě jsou to tři hvězdičky...

Začal zvonit telefon. Erice chvíli trvalo, než si uvědomila, že je to ten její. Vytáhla ho a přijala hovor. Volal Isaac, aby jí řekl, že vinou špatného počasí se všechno zpomalilo. A výsledky pitvy budou hotové ráno.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dívka v ledu
The Girl in the Ice
Inspektorka Erika Fosterová
1
Robert Bryndza
Kateřina Elisová
Detektivka
2016 originál / 2016 překlad
448
Cosmopolis
978-80-271-0370-6

Anotace Databazeknih.cz:
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.
Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo
uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?
Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?
Odkazy: cosmopolis

Jednalo se o příběh, který nepotřebuje žádnou nápovědu nebo režii. Zemřela dívka – až příliš mladá – a lidé sem přišli, aby truchlili. Samozřejmě že tohle není závěrečná kapitola.

Ukázka knihy



Kde koupit knihu

Knihu Dívka v ledu zakoupíte v nakladatelství Cosmopolis nebo v e-shopu Grada v žánru Krimi, detektivky
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorovi

foto: Deník

Cosmopolis.cz: Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller.
Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Smrtící tajnosti (Deadly Secrets) se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Tak o téhle knize jsem dost přemýšlela, ale tvá recenze mě ještě jednou utvrdila v tom, že není kam spěchat.. :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to tě možná druhý díl zklame ještě víc. Tam se vyšetřování odvíjelo úplně stejným způsobem. Nad těmi hodnostmi mě vůbec nenapadlo se pozastavivat, věřím že to tak ve skutečnosti je, že existují pracovníci, kteří takhle oslovovani prostě být chtějí.

    Jinak třetí díl mě nadchl, byl skvělý než ty dva předchozí a jsem ráda, že jsem se nenechala odradit dvojkou, která sice byla skvělá, ale prakticky stejná jako první díl. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to možná bude lepší přeskočit :-D Každopádně teď se vrátím zase ke svým :-)

      Vymazat
  3. Nad touto knihou jsem poslední dobou chvíli přemýšlela. Dost jsem na ni slyšela velmi kladné názory, ale jsem ráda, že jsem narazila na tvůj. Takhle na ni nebudu moc chvátat. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne