MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 ledna, 2019


Musím se přiznat, že mi docela trvalo, než jsem se ke knize dostala. Nebo spíše dokopala. Ležela na polici poměrně dlouho a poslední kapka byla chystaný film. Bylo jasné, že bych si knihu měla přečíst co nejdříve, abych ji pak z filmovou podobou mohla srovnat.

Kniha má opravdu vysoké hodnocení a ohlasy jsem viděla jen nadšené. Takže jsem se do ní pustila. Musím ale říct, že první dojem nebyl zrovna kladný. Ve vyprávění se hojně využívá odkazů na počítačové hry, filmy a hudbu, především okolo osmdesátých let. Některé ze zmíněných věcí znám, hlavně co se týče filmů. Ale valná většina mi přesto unikla. Těch odkazů bylo prostě příliš. Díky tomu jsem měla pocit, že mi podstata některých věcí utekla a mnohdy vznikala hluchá místa.

Co se týče děje, tam jsem byla spokojená. Po obsahové stránce šlo o opravdu výborný nápad a jeho zpracování se mi líbilo. Všechno do sebe pěkně zapadalo, postavy byly zajímavé a rozličné. Bavilo mě sledovat dialogy a slovní přestřelky. Hlavní postava, Wade, byl trošku komplikovaný. Většinu času jsem ho docela snášela a nevadil mi, ale našlo se i pár momentů, kdy mi jeho namyšlenost lezla krkem. Byl to génius, ale na druhou stranu měl i své stinné stránky.

Řekla bych, že autor se chtěl pochlubit svými vědomostmi či pilným studiem daných témat. Tak trochu to překlápěl na hlavního hrdinu. Ten je studentem na střední škole, téměř maturant. Nemůžu si pomoct, ale když během vyprávění vykládal, kolik toho přečetl, kolik viděl filmů a seriálů a slyšel hudby, přišlo mi to přitažené za vlasy a docela vychloubačné. Upřímně, pokud mu bylo osmnáct, chtěla bych vidět, jak by to mohl všechno stihnou ještě se studiem ve škole a běžným životem. Den má i v budoucnosti jen dvacet čtyři hodin a vidět něco i padesátkrát a víckrát je prostě nereálné. Docela nepřiměřené množství. Ale jsem asi jediná, kterou to napadlo.

Další věcí, kterou musím ještě zkritizovat je množství vysvětlujícího textu, kdy autor popisuje tuto vzdálenou budoucnost a vzhled virtuální reality. Přišlo mi, že čtu nějakou encyklopedii, která mě zrovna dvakrát nezaujala. Raději bych uvítala více prostoru pro děj a hlavního hrdinu... Hlavní dějová linie mě samozřejmě zajímala nejvíce. Ale často se střídala s technickými pasážemi, které byly zbytečně dlouhé a ne vždy užitečné. A bohužel mě to ve čtení i zpomalovalo.

Kniha je pro mě nakonec tak na pomezí. Bavila mě, ale i trápila. Občas jsem si představovala, že kdyby šlo o nějakou hodně vzdálenou budoucnost a vyřadila by se z toho virtuální realita, mohla to být úžasná sci-fi podívaná. Jsem tedy hodně na vážkách, protože mě mrzí, že mě to nezaujalo více, každý to hrozně chválil. Spousta věcí byla dobrá, ale potřebovala bych v tom textu nějaké škrty, aby mě pak příběh pohltil a donutil knihu jen tak neodkládat. Takhle jsou to spíše tři hvězdičky.


Byla tak ohromně sympatická. Tím svým ujetým chováním a hyperkinetickým způsobem mluvy mi připomínala Jordan, moji oblíbenou postavu ze Skutečného génia.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Ready Player One
Ready Player One
Ready player one
1
Ernest Cline
Naďa Funioková
Sci-fi
2011 originál / 2016 překlad
432
Knižní klub
978-80-242-5174-5

Anotace Databazeknih.cz:
Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her.
Bestseller New York Times je celosvětový mezigenerační čtenářský hit. Vychází ve více než třiceti zemích, v USA prodáno přes milion výtisků. Filmovou adaptaci připravuje režisér Steven Spielberg.
Svět v roce 2045 se ocitá v hlub
oké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, poklad, který tam někde před svou smrtí zanechal James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Léta se o nalezení tří klíčů ke třem branám, jež vedou k pokladu, marně pokoušejí miliony Hallidayových obdivovatelů. Léta se to nedaří ani Wadu Wattsovi, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem se stala jediným smyslem jeho existence. Avšak poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život divoké obrátky…

Následujících deset minut připomínalo vyvrcholení filmu Johna Woo. Jednoho z těch, co v nich zazářil Chou Yun Fat, třeba Hard Boiled nebo Zabiják.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: The Verge

Databazeknih.cz: Ernest Cline vystřídal v minulosti řadu povolání – živil se jako kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně pro náročné diváky i jako počítačový technik. Duší ho to ale vždycky táhlo jinam, a tak nakonec pustil všechny tyto slibné profesní dráhy k vodě, aby naplno vyjádřil svou lásku k popkultuře coby spisovatel a scenárista. Jeho film Fanboys z roku 2009 se, do značné míry k jeho vlastnímu překvapení, stal kultovním fenoménem. V současné době žije Ernie v Austinu v Texasu společně s manželkou, dcerou a velkou sbírkou klasických videoher. Ready Player One je jeho první román.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Tak po tvé recenzi teď nevím :-/ Počítačové hry jsem pařila v 90. letech a nevím, jestli jako ty, pochopím všechny odkazy. Asi se po ní poohlédnu v knihovně a nic tím nezkazím :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já spíš poznala filmy, to ostatní téměř ne... Až moc narážek.

      Vymazat
  2. Na Ready Player One jsem slyšela podobný názor, jaký máš ty. Já bych tedy v těch náražkách velmi tápala. Filmy si pamatuji tak minimálně a hry jsem nehrála. :/ Ale tak či tak jej mám v plánu zkusit.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne