MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 září, 2018


Recenzní kniha


Po dvou letech od vydání druhého dílu jsme se dočkali a dostali pokračování napínavé fantasy série. Opět sledujeme Alexe a jeho přátele, kteří ovládají zemské živly jako jsou voda, oheň, vzduch a země. A jelikož příběhy tohoto ražení mám ráda (co se týče nadpřirozených schopností), těšila jsem se, co nového autor přichystal...

V první knize jsme se seznámili s hlavním hrdinou, s jeho částečnou minulostí a přesunuli jsme se do nového prostředí, jeho nového domova. Tentokrát se však vracíme na povrch, do jeho rodného místa, kde se odehrává většina děje. Díky tomu příběh nevypadá omšele a přináší zase změnu, jak prostředí, tak postav, která danému celku akorát prospěje. Navíc to ponechává prostor pro další využití příběhu.

Celé se to stále nese v duchu náctiletých lidí a jejich problémů, ke kterým samozřejmé přibývají i ty nadpřirozené. Kniha je plná akce, humoru a především dialogů, jelikož se neustále něco děje a postavy jsou takového ražení, že všechno hned probírají do nejmenších detailů. Takže samotné popisy jsou spíše na pozadí a my jako čtenáři sledujeme především konverzace. Neříkám, že je to špatně, ale někdy toho kecání bylo dost :-D

Musím uznat, že autor opravdu ví, co dělat se svou slovní zásobou. Kniha je na to opravdu bohatá, výborně se čte, svého čtenáře umí zaujmout a připoutat. Netvrdím, že sem tam nebyla nějaká chybka, přehozený slovosled, takže jsem třeba větu musela číst dvakrát, ale když jsem se do čtení pustila, vydržela jsem opravdu dlouho. Za tohle rozhodně palec nahoru, ne každý autor se takto dokáže vyjadřovat.

Příběh mě bavil opravdu hodně, stránky se mi přímo míjely před očima, všechno bylo skvěle promyšlené a sepsané, v tomto ohledu jsem neměla výhrad. Ale jedna důležitá věc by tu byla. Autor popisoval celý děj snad den za dnem a to docela podrobně. Takže to téměř působilo jako sepsaný deník. V čemž by samozřejmě problém nebyl, protože si tak čtenář může udělat opravdu podrobný obrázek o postavách a jejich charakterech. Kámen úrazu nastal v momentě, kdy jsem měla pocit, že většina knihy je jen protahovaná, vycpaná vata. Celé to mohlo být mnohem kratší, těch téměř pět set stran mi přišlo zbytečně dlouhých. Samozřejmě chápu, že akce nemůže probíhat neustále, každý den, ale to co se dělo v mezičase, ne vždy působilo dostatečně zajímavě, aby to mělo tolik prostoru.

Na jednu stranu je tu výborný příběh, akce a pasáže, které za to rozhodně stojí. Čtivost celé knihy také přináší jen samé dobré pocity. Ty nejdůležitější informace byly naservírovány až na konci, takže výborné lákadlo pro další knihu, protože tímto způsobem je nejsnazší si udržet čtenáře v pozoru. Ale na druhou stranu se některé části zbytečně vlekly a nebyly vůbec důležité. A mám obavu, o čem budou další díly, jelikož by celá série mohla mít pět dílů. Za mě slabší čtyři hvězdičky...
 
Věděl jsem, co musím udělat. Tohle byla situace buď, anebo. Nedalo se dělat nic jiného.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tajemství sudby
Tajemství sudby
Elementum
2
Jiří Dittrich
-
Fantasy
2018 originál
496
Epocha
978-80-7557-134-2

Anotace Databazeknih.cz:
Největší starostí Alexe Summerse byla blížící se maturita. Pak se mu ale život obrátil naruby, když zjistil, že je potomkem královské rodiny jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale nikdy nezanikla. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází v nebezpečí. Aby Alex zabránil krveprolití a zkáze, musel se postavit vlastnímu bratrovi. I když ale vyhrál bitvu, válka pokračuje – šílený Zek se ukryl se svými přívrženci v horách a plánuje pomstu. A Alex, třebaže si již osvojil všechny magické schopnosti, je nyní zranitelnější víc než kdy dřív. Musí se totiž vrátit zpět do normálního světa, k lidem, kteří jej znají jako obyčejného středoškoláka. K lidem, kteří budou nyní v ohrožení života. Pokud Alex selže, ulice lidských měst zrudnou krví a vše pohltí nekonečné plameny...

Odkazy: epocha

Dal jsem dlaně před sebe a namířil je k ohni. Vstřebával jsem jeho teplo i jeho energii, která nezahřívala jen mé ruce, ale i nezkrotnou moc v mé hrudi.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Klub knihomolů

Databazeknih.cz: Jiří Dittrich se narodil 14.1.1996 v Praze, na jejímž okraji vyrostl. V roce 2011 absolvoval základní školu a nastoupil na Střední školu obchodní, kde v roce 2015 odmaturoval.
V té době měl již napsanou svou první knihu, kterou začal psát na začátku druhého ročníku střední školy. A zatímco se chystalo její vydání, nastoupil do zaměstnání do malého obchodu poblíž svého bydliště. 
Již od mala měl Jiří Dittrich určitou fantazii, která ho postupně posouvala. První známka spisovatelského potenciálu se objevila asi v jeho 11 letech, kdy napsal krátký scénář pro své kamarády, s kterými poté podle něj točili amatérský film.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Epocha.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Velice mě kniha zaujala, takže hádám, že si zkusím brzy přečíst celou sérii. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, hm, že bych ji také zkusila? :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne