MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 září, 2018


Jak se blížilo vydání druhého dílu, bylo rozhodně na čase si přečíst Nové Pompeje a zjistit, nakolik mě kniha zaujme a zda budu mít o pokračování zájem. Ani ne po sto stránkách jsem měla jasno, čtení mě bavilo a to jsem ještě netušila, co se bude pořádně odehrávat.

Musím uznat, že když jsem se do toho pouštěla, netušila jsem, co mě čeká. Anotace sice něco málo prozradila, ale bez většího odhalení bylo dost těžké si představit, co si autor připravil. Nějaké náznaky byly, ale nakonec jsem to celé pochopila až s dočtením poslední stránky. A to mi ještě chvíli trvalo, než kolečka v hlavě zapadly na své místo.

Kniha jako taková, ačkoli děj samozřejmě má, není tak úplně zaměřená na obsah. Přišlo mi, že se autor především snaží poukázat na morální témata, na příčiny a důsledky zásahu v čase, na to, jestli má člověk na něco takového vůbec právo a kde jsou hranice. Rozhodně to není ale nějaké plané plkání. Po obsahové stránce má kniha co nabídnout, i když nejde zrovna třeba o nějaký akční thriller nebo tak něco.

Vše je rozvláčné, vyprávění poklidné a zajímavé. Přednost knihy je právě ve stylu psaní, kdy čtenář postupně sleduje jednotlivé dějové linky a jejich postavy, po troškách skládá střípky, dostává pravdu a tak trochu se i sám zamýšlí nad tím, co je správné. A teprve na konci přichází menší nervák, protože dvě strany jsou proti sobě a vytahují své karty. A nikdo nemůže tušit, jak to dopadne.

Nevýhodou knihy je ale to, že jsem občas měla pocit, jakoby na poslední chvíli vyškrtali nějaké odstavce. Sem tam totiž chybí nějaké detaily, díky kterým jsem byla lehce zmatená a ztrácela jsem pointu. Přeskakovalo se jakoby i o hodiny. Možná se ale autor jen nehodlal zabývat každou maličkostí. S tím přichází i lehce zmatený závěr.

Kniha nějaké chyby má, to netvrdím. Není úplně dokonalá a především nebyla o tom, co jsem čekala. Nicméně přinesla zajímavý příběh, čtivé vyprávění, tajemné postavy a tak dále. Po tematické stránce není zrovna inovativní, spoustu obdobných věcí člověk už četl nebo viděl ve filmu. Čekala jsem trochu jinou problematiku cestování časem, ale i tohle mě nakonec bavilo...


Přesně v okamžiku, kdy kroky dorazily na jejich patro, se kolem ní začal utvářet bílý opar. Jejich čas vypršel.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Nové Pompeje
New Pompeii
Nové Pompeje
1
Daniel Godfrey
Filip Samec
Sci-fi
2016 originál / 2017 překlad
368
Omega
978-80-7390-572-9

Anotace Databazeknih.cz:
Ve snaze zachránit obnovitelné zdroje energie učiní vědci kontroverzní a nebezpečný objev: možnost transportovat hmotu z dávné minulosti. Jejich největším tajemstvím jsou Nové Pompeje, replika města plná Římanů z doby tři minuty před zničujícím výbuchem sopky Vesuv.
Nick Houghton neví, proč si jej společnost vybrala jako historick
ého poradce. On je prostě nadšený, že tu práci dostal. Dokud nenarazí na záhadné okolnosti kolem osudu svého předchůdce. Dokud si neuvědomí, že společnost má více tajemství, než se domnívají i ti nejbláznivější tvůrci konspiračních teorií. Dokud si neuvědomí, že své „zajatce“ z dávné minulosti velmi podcenili...

Otočilo se na ně několik lidí, ale většina se teď klidila pryč, protože na vzdáleném konci ulice se objevila skupina mužů. Nick jich napočítal deset.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: qwillery.blogspot.com

Databazeknih.cz: Daniel Godfrey vystudoval geografii na Emmanuel College v Cambridgi a vlastní titul doktor věd v oboru dopravního plánování. Píše a publikuje povídky v My Weekly a Writers' Forum a je vášnivým čtenářem žánru sci-fi a historické fiction. Jeho debutový thriller Nové Pompeje získal velkou pozornost a prestižní Financial Times jej zařadily mezi nejlepší knihy roku 2016. V roce 2017 vyjde jeho druhá kniha Empire of Time. Žije v Derbyshire.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Ovšem nevím, zda bych si tuto knihu přečetla. Zatím nic pro mě, možná až za pár let. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za pár let bude hromada dalších knih...

      Vymazat
    2. To máš pravdu. Každou chvíli je nová a nová kniha.

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne