MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 srpna, 2018


Recenzní kniha


Již po páté jsem se pustila do nelehkých životů francouzské rodiny de Braie. S autorkou jsme od začátku prošly už několika generacemi a pomalu se blížíme cíli. Shledaly jsme se s mnoha členy rodiny, potomky, i několika levobočky. Autorka si vždycky připravila nejedno překvapení, aby příběh oživila a jak se patří opepřila. A už zbývá jen jedno dobrodružství před námi, které to ukončí...

Na konci knihy je malý rodokmen hlavních postav a na něm je vidět, kolika životy jsme všichni už prošli. Až je to neuvěřitelné. Ty postavy se v příběhu tak míhají, že jsem nepostřehla to obrovské množství. Jako obvykle mě příběh naprosto pohltil a bavil mě od začátku do konce. Na počátku se objevily postavy Maxmiliána a Isabelly, které mě asi bavily víc než druhá polovina věnovaná Janě. Když člověk čte tolik dílů jedné série, která se točí především okolo vztahů, je jasné, že se časem zdá, že je v tom určité začarované kolečko, a že se některé prvky opakují. I tady to působí stále stejně, ale především díky tomu, že nějaká postava vyroste a okamžitě se řeší svatba. Je jasné, že to bylo dané i dobou, ale i tak... Naštěstí si autorka ví rady a osud některým až tak nepřeje. Sem tam je potřeba hodit i nějaký ten klacek pod nohy.

V druhé polovině jsem ten háček odhalila téměř ihned. Nevím jestli je to tolika přečtenými knihami či viděnými filmy, ale napadlo mě téměř hned, co se tam vlastně děje. V tomhle jsem velké překvapení tudíž neměla. Nicméně mě to nezklamalo, protože pravda byla odkrývána pomalu a občas mě to trošku zviklalo, jestli jsem se nespletla. Ke konci se mi už zdálo, že postava Jany dělala zbytečné drahoty a její příběh trošku ztratil ten správný náboj. Celkový dojem mi to však nezkazilo.

Tím můžu říct, že jsem opět nadmíru spokojená. I se svým nesympatizováním s romantikou jsem ráda, že jsem mohla číst další díl. Nechávám se opět strhnout ke čtyřem hvězdičkám. Chápu, že autorka toho má na srdci hodně a zároveň se chce někam pohnout, má nějaký cíl, ale občas mě mrzí, že sotva se jedna větev příběhu pěkně rozjede a nějak se ukáže její cesta, ihned ji opouští a přeskočí jinam. To je asi jediné, co mě vždycky trochu zaskočí.

V knize převažuje již zmíněná romantika, kterou určitě vyhledá nejeden čtenář, ale i nějaký ten humor, napětí, spousta rodinných tajemství, lži a mnoho dalšího. Každý, kdo chytne knihu se určitě nudit nebude. Autorka si mě opravdu získala, protože její knihy, i když nejsem do nich vyloženě zažraná jako nějaká puberťačka (pardon za ten výraz), mě strašně baví, jsou skvěle napsané a mohu je téměř přirovnat k mojí oblíbené Cizince. Až na to, že tady se série nevěnuje jen dvěma hlavním hrdinům, ale celé škále, takže to nepůsobí tak moc osobně. Nicméně na své si přijde určitě hromada fanoušků... Já osobně bych snesla méně toho romatického klišé a ocenila bych více problémů na historickém pozadí, více osvětlení majetkových záležitostí a celkově všeho, co by příběh oživilo a posunulo dál od tématu někonečných svateb :-)


Na to, aby si Maxmilián hrál na romantického hrdinu, bylo přece jen příliš pozdě. I když soudě podle Isabellina zájmu zřejmě dobře věděl, co dělá.


Na můj vkus se ve všech knihách moc opakuje téma svateb. A to především tak, že u hlavního páru, ať už se bere dobrovolně nebo ne, tak vždycky dochází k tomu, že ona se ho částečně bojí. On jí musí podstrojovat a neustále se jí dvořit, hrát na jemnou strunu, předstírat a dobývat ji, aby si ji získal. Neříkám, že je to vyloženě špatně, ale pokud se to opakuje téměř u všeh postav a jejich dávání se dohromady, působí to dost ohraně... Určitě by se dalo vymyslet něco lepšího, než že situaci například zachrání nějaké zranění, či záchrana její rodiny a podobně...

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pán hor V.
Pán hor V.
Pán hor
5
Hana Marie Körnerová
-
Historický román
2018 originál 
424
Baronet
978-80-269-0905-7

Anotace Databazeknih.cz:
Souboj s Gilbertem znamená v životě Maxmilliána de Braie zásadní zlom. Po částečném vyléčení opouští Francii a odjíždí do světa. Po Evropě přichází na řadu Afrika, kde právě otevřeli Suezský průplav. Jeho akcie vynesou Maxmilliánovi jmění. Vrací se do Francie, zakládá továrny, investuje. Je mužem, který zosobňuje oba dosud neslučitelné světy: aristokrat ze starého rodu a zároveň majitel prosperujících podniků.
I přes poznamenanou tvář připadá Maxmillián ženám přitažlivý. Je inteligentní, zajímavý, kultivovaný, bohatý. O manželství však neuvažuje, stačí mu nezávazné milostné vztahy. Ovšem jen do chvíle, kdy ho ekonomické důvody znásobené tlakem rodiny přimějí změnit názor.
 
Odkazy: baronet.cz

Slunce ji hřálo na víčkách, v trávě kolem cvrkali cvrčci a ten monotónní zvuk podtrhoval atmosféru ospalého letního odpoledne.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: MiTEL TV

Databazeknih.cz: Hana Marie Körnerová, narozená 1954 v Litoměřicích. Psala od dětství tzv. do šuplíku, první román Pán hor vyšel až v roce 1993. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví a znalost prostředí zúročila v románu Prosím vás, sestřičko, s nímž uspěla v jedné z prvních literárních soutěží Knižního klubu. Oblíbenou kulisou pro řadu jejích historicko - dobrodružných románů je Francie osmnáctého a devatenáctého století. Posledních patnáct let žije autorka trvale v Podkrkonoší.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Tuhle sérii si chci děsně moc přečíst. Mám ráda tyhle "rodinné ságy" a tahle má ke všemu ještě naprosto nádherné obálky, takže určitě na ni přijde čas. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) připomněla jsi mi, že si knihy prostě nutně musím přečíst, a to co nejřív. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne