MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 července, 2018


Recenzní kniha


Když jsem si prohlížela novinky a chystané knihy od Baronetu, narazila jsem na tuto knihu. Na první pohled bylo jasné, že půjde spíš tematicky o nějaké drama a tak jsem si řekla proč ne. Anotace mě taky nalákala díky dobrodružství, odhalování něčeho starého a skrytého, vlastně šlo i o archeologii, což já ráda. Ale co jsem už nečekala, jaký vývin tam nakonec bude a jakým směrem a především, co bude jeho příčinou.

Úvodní řádky nás měli vtáhnout do děje a hlavní problematiky. Kdo a proč se vydal na Ararat? Co se tam vlastně stalo? Co se tam ukrývá? A připravit na samotný fakt, že byla odhalena archa nebo věc, kterou za ni považovali. A to by nebyli lidi, aby to nechali jen tak a nešli se tam podívat. Tento úvod byl důležitý asi tak napůl. Navíc mě popravdě tohle něco, co mě mělo ke knize přitáhnout, vůbec nedokázalo ovlivnit. Ale já se nikdy nevzdávám, tedy na devadesát devět procent a tak jsem četla dál...

Další část knihy navazuje o tři týdny později, kdy už došlo k nějakému pokroku a je důležité do příběhu vsadit další postavy. Vyprávění je z pohledu autora, protože postavy se míhají na různých místech a tak se dá říct, že se střídají i jejich pohledy. Jelikož o nich víme ale docela málo, působí to dost neosobně. Autor se zaměřil jen na důležité momenty a fakta a tak kniha působí dost ošizeně. Nehledě na to, že postavy navzájem špatně a málo komunikují, což částečně patří k ději, ale částečně mi to přijde nedostatečné.

Pamatujete si takové ty filmové horory osmdesátek a devadesátek? Kdy lidi jsou někde v pustině, na území nikoho, kde je civilizace stovky či tisíce kilometrů daleko a pomoc tím pádem taktéž? Tato kniha se pokouší o stejnou fintu. Badatelé jsou na ledové hoře, kde zkoumají archu nebo to, co za ni považují a pak se něco zvrtne. Začne se to celé více dramatizovat a jde o životy. Po tematické stránce mě to strašně bavilo a líbilo se mi zpracování, zvládala jsem i to, co se tam dělo, i když někdy mi to přišlo už moc opakující se, tak jsem byla v tomto ohledu spokojená. Nehledala jsem v tom přímo originalitu, ale takové menší odklonění od čtení stále stejných knih. V tomto ohledu za mě body navíc.

Jediné, v čem mě autor zklamal, že to vůbec nedokázal napsat procítěně. Ta atmosféra měla být ledová, temná, plná strachu a napětí, ale to u mě bohužel nefungovalo. A tak, přestože jsem byla za knihu ráda a bavila mě, tento prvek mi hodně chyběl a ovlivnil tak celkový pohled na knihu. Pořád jsem si říkala, že kdyby tohle někdo natočil jako film, tak z toho ani neusnu. Dokonce jsem už četla nějaké knihy, které na mě působily stejně, že jsem se při čtení div nerosila strachy. Ale tahle kniha to bohužel nemá a to je škoda. Myslím, že by to pak celé působilo jinak a lépe.

Kniha má své i proti. Ale v celkovém dojmu je to na lepší tři hvězdičky, nebýt některých věcí, skoro čtyři...


Na konci chodby se před nimi otevřel volný prostor v zadní části nejvyšší paluby archy. Na zemi v ohrazeném rohu tam leželo něco suchého a seschlého, ale kosti to nemělo.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Peklo z Araratu
Ararat
-
-
Christopher Golden
Dana Chodilová
Thriller
2017 originál / 2018 překlad
312
Baronet
978-80-269-0872-2

Anotace Databazeknih.cz:
Noční můra biblických proporcí.
Puklina, vzniklá při zemětřesení, odhalí ve svahu turecké hory Ararat jeskyni a v ní cosi podivného – prastarou loď pohřbenou v masách zeminy. Mezi odborníky i laickou veřejností vypukne poprask: vážně se vynořila biblická Noemova archa? Tým badatelů, archeologů a dokumentaristů, vyslaný na místo,
objeví v jejích útrobách záhadnou zdobenou truhlu… Silná sněhová bouře uvězní všechny vysoko v horách a dávno pohřbené zlo se dává do díla!
 
Odkazy: baronet.cz

Walker se rozhlédl a prohlížel si jejich tváře, jejich oči, jak vstřebávali to prohlášení. Docházelo jim to pomalu, ale došlo jim to.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Merrimack Valley Magazine

Databazeknih.cz: Christopher Golden je losangeleský autor mnoha bestsellerů a cenami odměněných knih jako je například Strangewood, třídílná Shadow Sága, Hellboy: The Lost Army (česky Hellboy: Ztracená armáda), Hellboy: Bones of Giants, a řady thrillerů pro mladší čtenáře Body of Evidence (včetně známých Thief of Hearts a Soul Survivor), které se průběžně objevují v televizi. Sám nebo ve spolupráci napsal řadu věcí od románů a faktografií až ke komiksovým sériím a minisériím založeným na populárních televizních seriálech, např. Buffy the Vampire Slayer (Buffy – přemožitelka upírů) a její odvozenou větev Angel. Goldenovy nejnovější komiksové práce zahrnují pokračování série Angel, Wolverine, Punisher: Revelation, Batman: Real Worlds a Mike Mignolas B.P.R.D. Golden se narodil a vyrostl v Massachusetts, kde žije se svou rodinou dodnes. Vystudoval Tufts University. V současnosti dokončil další sbírku povídek s Hellboyem Hellboy: Odder Jobs a román Wildwood Road.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :-) Nicméně stále váhám, myslím, že si knížku půjčím v knihovně, takhle mě aspoň nebude bolet, kdyby se mi kniha nakonec nelíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I to je možnost :-) Ale třeba taková Artemis mě zklamala mnohem víc než toto... Nicméně každý máme jiný vkus, že :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne