MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 června, 2018


Konečně jsem se dočkala a vrátila se do světa draků, kteří žijí mezi lidmi a vypadají jako ostatní. Přesto to nejsou lidé. Převládají u nich jiné emoce, jejich vztahy fungují také odlišně a to nemluvě o jejich zvyklostech. Ale co mají společné, tak to je válka mezi draky a lidmi zasvěcenými do jejich existence.

Po Drakii jsem se pustila do Talonu, protože mám příběhy s těmito bájnými tvory ve veliké oblibě. Ať už se jedná o jakoukoli formu či zpracování. Proto mě kniha zaujala a nenechala jsem si ji ujít. Na druhý díl jsme všichni museli čekat poměrně dlouho, ale nakonec jsme se dočkali. A stálo to za to?

Hlavní hrdinka Ember je nyní na útěku a jak už to tak bývá, rozhodně není v bezpečí, i když má stále někoho kolem sebe, kdo jí pomáhá. Dochází i k typickým střetům, aby byl děj akčnější. Nicméně to bohužel působí dost křečovitě a ohraně. Při čtení jsem si nejednou říkala, že mám pocit opakování, jako bych to už dříve zažila. Autorka v tomto ohledu nepřinesla nic moc nového. Byly i momenty, kdy jsem předem odhadla, kam to směřuje... A to je škoda.

Navíc celá kniha působí i tak nějak protahovaně. Stylem lepení prostoru mezi prvním a třetím dílem a přitom má tato série, pokud vím, už alespoň dílů pět. Takže si tak nějak nedokážu představit, o čem chce autorka psát. Docela mě to mrzí, protože tohle téma má určitě větší potenciál.

Děj plyne vcelku pomalu a nepřináší nic zásadního. Snad kromě konce, který se ukázal jako nejdůležitější a zároveň nejzáživnější. Bohužel mě Ember moc neseděla jako postava. Byl to umíněný puberťák, který se nechoval podle dané situace. Navíc to klišoidní jiskření mezi třemi postavami bylo dost trapné. Jakoby dnes autoři nedokázali přijít s něčím zajímavějším. Působí to dojmem, že toto téma je jediné, co čtenáři YA knih vyhledávají. A to mě dost zklamalo. Očekávala bych více zaměření na obsah knihy, na jednotlivé organizace, na problémy těchto světů a jejich střetů a ne na pubertální postavy.

Kniha je pro mě spíše průměrem. Téma je pro mě zajímavé, zpracování také příliš nepohořívá, kniha se čte dobře. Ale trochu pokulhávají postavy a především detaily, na které se autorka zaměřuje. Nebýt toho, bavilo by mě to víc. Dost pochybuji, že by v knihách tohoto typu, musela být ve středu dění pokaždé vztahová patálie. Každopádně i tak budu doufat, že další díly vyjdou, určitě mě zajímá pokračování a hlavně jak to dopadne. Jen doufám, že s dalšími díly se autorka zaměří i trošku jinam...


Slunce už zapadlo za hory v dálce a zbyla po něm jenom vytrácející se oranžová skvrna na obzoru, když jsme se dostali do centra města, neboli na Strip, jak říkal Riley.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Proti všem
Rogue
Talon
2
Julie Kagawa
Dana Chodilová
Fantasy
2015 originál / 2017 překlad
328
Fragment
978-80-253-3388-4

Anotace Databazeknih.cz:
Amber je na útěku. Spolu s Cobaltem opouští supertajnou dračí organizaci Talon a vydává se do neznáma. Stále přitom nepřestává myslet na Garretta – člověka, který jí zachránil život, i když si tím podepsal rozsudek vlastní smrti! Jenže vydat se pro něj přímo do základny Řádu svatého Jiří, vojenského seskupení, které si vytýčilo za cíl vyvraždění draků, je možná trochu velké sousto i pro odvážnou a trénovanou Ember...

Schovali jsme se za jakousi autoopravnou, já se opřel o cihlovou zeď, zhluboka funěl a čekal, až se mi zpomalí divoce tlukoucí srdce.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Serendipity Reviews

Databazeknih.cz:  Julia Kagawa je americká autorka, známá především díky své vílí sérii, která nese název Iron Fey (Železná víla). Julie se narodila v Sacramentu v Kalifornii, kde se ovšem obvykle nedělo nic zajímavé. A tak se v jejích devíti letech celá rodina přestěhovala na Hawai, kde bylo o zábavu postaráno - ať již za to mohl masožravý hmyz, kolonie gekonů kolem jejich domu a nebo časté hurikány. Mnoho času trávila v oceánu, ze kterého ji mohli vyhnat snad jedině mořské příšery.
Stejně jako mnoho jiných budoucích autorů ráda četla a zpříjemňovala si s knihami i školní hodiny. Její láska ke čtení ji dovedla až ke psaní temných a hrůzostrašných příběhu a svými podrobnými ilustracemi často šokovala své nešťastné učitele. Krvavé příběhy sice časem zmizeli, ale její vášeň pro psaní s ní zůstala i do chvíle, kdy absolvovala školu a bylo načase získat skutečnou práci.

Aby zaplatila účty, pracovala v různých knihkupectvích, kde se ovšem manažerům nezamlouvalo její čtení knih, které měla ukládat do regálů. A tak se obrátila ke svému dalšímu koníčku: výcviku zvířat. Několik let pracovala jako profesionální psí trenérka a to až do chvíle, kdy se začala prodávat její první kniha a zaznamenávala první úspěchy. V té době se rozhodla plně věnovat psaní a dokončení své série. V současnosti žije v Louisvill v Kentucky se svým milujícím manželem, dvěma urážlivými kočičími slečnami, příliš chytrým australským ovčákem a jedním neuvěřitelně aktivním štěnětem.
 




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Páni, tak oni se dokopali k vydání dalšího dílu jo? To byla panečku doba, už jsem to nai nečekala. No popravdě mě se první díl nelíbil, takže do druhého nepůjdu. Ale jsem ráda, že Julie Kagawa dostala šanci, mám ráda její další sérii Iron Fey, kterou bohužel také nedovydali celou :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No otázka je, jestli bude Talon vůbec bude celý. Asi je autorka docela prokletá v tomhle...

      Vymazat
  2. Já četla pouze první díl a to skoro hned po té, co vyšel. A pak se tahle série nějak ztratila z mého radaru. Ale vzhledem k tomu, že už je to určitě několik let a vyšel zatím jen druhý díl, přemýšlím, jestli má vůbec cenu se k sérii vracet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako cteni me rozhodne bavilo, i kdyz mi to tak trochu pripominalo Drakii, takze budu doufat, ze vyjde cela..

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne