MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 května, 2018


Recenzní kniha

Konečně jsem doputovala svoji vlastní dlouhou pouť a dočetla jsem poslední díl trilogie Areston. Když jsem poprvé otevřela první díl, nevěděla jsem pořádně, do čeho jdu. Ano, anotaci jsem znala, ale to mě nemohlo připravit na tu čtenářskou jízdu, která následovala.

Autor si vystavěl velice zajímavý příběh ve vesmíru na neznámém tělese. Nikdo neví, jak vzniklo ani proč. Jediná známá informace je, že se vždycky za osm let vrátí k Zemi. A to by nebyli lidé, aby toho nevyužili a nezbavovali se tak vrahů, zločinců a jinak nepohodlných osob. Jenže život na Arestonu není vůbec jednoduchý a tak se tam dřív nebo později stane vrahem skoro každý. Čímž se tak nějak ztrácí smysl tohoto 'nápravného' místa.

Celým dějem nás provází Sršeň, ale to už dávno víme. Mohli jsme ho sledovat už víc jak deset let na jeho cestě vesmírem. Společně s ním jsme putovali neustále nahoru a dolů v žebříčku vlivnosti. Ale on se nikdy nevzdal a stále bojoval za sebe i své blízké. Neustále mu házeli klacky pod nohy, ale díky jeho povaze, se vždycky dokázal postavit. Díky němu si také každý mohl při čtení uvědomit, jak brutální je tohle vězení. Lidé se tam stávali zvířaty, především proto, že k tomu byli donuceni. Přirozená nátura lidem vždy velí, že přežije jen nejsilnější a tak to tam i chodilo. Občas byly některé popisy zdejších podmínek dost drsné, ale o to víc reálné a pravděpodobné.

V tomto posledním díle jsme konečně dostali více informací, které bylo třeba strávit a zpracovat. Především jsme zjistili pravděpodobnou podstatu tohoto tělesa, způsob jeho cestování a fungování. Objevili jsme tajné části i skryté místnosti. Všechny zvraty nás dovedly ale ke konečnému cíli. Odhalili jsme důležitost (a hlavně minulost) některých postav a došlo k finální bitvě, dá-li se to tak říct. A jelikož pozorný čtenář ví, že celé vyprávění je psaným životopisem Sršně, muselo být všem jasné, že se nějak tato kniha musí dostat na Zemi. Jen jsme netušili jakým způsobem.

Nečekejte však vysvětlení všeho. I přesto všechno je kniha stále velkou záhadou a autor všechny své triumfy neodhalil. Proto předpokládám, že opravdu důležité věci, které dosud nevíme, vměstnal do doplňující knihy s názvem Stavitelé Arestonu. Proto se do ní ihned pustím, ať už konečně všemu přijdu na kloub.

Můžu proto říct, že tato sci-fi jízda byla opravdu něčím výborným. Hlavně bych nikdy neočekávala takový příběh od českého autora. Proto jsem dvojnásobně ráda, že jsem se začala zaměřovat i na naší literaturu a Areston mi tak neunikl. Kniha je výborně čtivě psaná, takže jste neustále nuceni číst, protože děj má spád a oproti jiným knihám, se neustále něco děje. Sršeň je sice silná postava, ale dělá spoustu chyb, proto není o komplikace nouze. Všudypřítomný teror se vám doslova dostane pod kůži a jste tak rádi, že žijete, kde žijete.

Konec byl dost nepředvídatelný, překvapující a rozhodně se nestočil tam, kam jsem předpokládala. Ale to je jen dobře. Ne vždycky musíme dostat naservírované to, co chceme. Jen stěží může hlavní postava vyprávět detaily, které nezjistila. Proto chápu i ten závěr, který mě úplně nepotěšil. Knize nemám co vytknout, snad jen jednu vadu na kráse a to byla korektura všech dílů. Sem tam nějaké písmenko, které se vyměnilo za jiné, přebývající či chybějící slovíčka. Jinak to bylo skvělé...


Areston hluboko pod našima nohama připomínal nakynutý bochník, pomalu rotoval a kolem nás se otáčela celá obloha, přesycená neskutečně hustým popraškem hvězd.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Vládce Arestonu
Vládce Arestonu
Areston
3
Josef Pecinovský
-
Sci-fi
2017 originál
368
Epocha
978-80-7557-054-3

Anotace Databazeknih.cz:
Areston přivítal nové poutníky a opět se vydává do hlubin vesmíru. Ovšem mnohé se změnilo – Sršeň a jeho spojenci konečně rozluštili tajemný kód, který by jim měl otevřít přístup do tajemného jádra. S nástupem nových poutníků se ale na palubě Arestonu objevil protivník, který dokázal ovládnout silou i falešným slovem masy a zmocnil se poloviny Arestonu. Zabrání Sršeň tomu, aby se z Arestonu stala neřízená vesmírná střela? Dokáže zabránit kosmické katastrofě? Tady bude muset Sršeň podstoupit nejtěžší boj ze všech!
Odkazy: epocha

Areston na své nekonečné dráze kypěl běžným životem, lidé se navzájem vraždili a patroni se opět ujali svých podlaží.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Informace o autorovi

foto: FANZINE.cz

Databazeknih.cz: Josef Pecinovský (1946), v osmdesátých letech jeden z nejpopulárnějších autorů české fantastiky, se v posledních několika letech opět vrací na literární kolbiště. Základ jeho tvorby tvoří pochmurné dystopické příběhy plné akce.

Narodil se ve Varnsdorfu a vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Ostravě. Pracuje jako učitel odborných předmětů na SOŠ a SOU ve Štětí.

V české literární sci-fi a fantasy scéně je jedním z nejzkušenějších autorů, kterého zejména starší čtenáři znají jako autora řady humoristických i akčních povídek a románů. Většina jeho kratších prací vyšla ve sbírkách Abbey Road (1991) a Házím ti laso, kamaráde (1999). Jakožto romanopisec debutoval titulem Plástev jedu (1990).

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Epocha.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne