MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 května, 2018


Recenzní e-kniha


Máte rádi hrdiny ve stylu komiksových postav? Takové ty zachránce lidí a světa, skryté za maskami a kostýmy, se superschopnostmi, se zvučnými jmény? Pak jste tady na správné adrese. Renegáti jsou dvoudílná série inspirovaná tímto tématem, převedená na klasické stránky plné textu a ještě trošku přikrášlená, aby se vlezla do označení young adult...

Přestavte si tento svět plný hrdinů a v něm žijí i Nova a Adrian. Oba však na jiné straně barikády. Velkou část knihy se stále poukazuje na rozdělení dobra a zla a na neshody mezi těmito dvěma skupinami - Anarchisty a Renegáty. Ale jak už všichni víme, nic není černobílé a tak se nedá jednoznačně na někoho ukazovat. Chyby mohou být na obou stranách a všechno má své důsledky. A jak to tak vypadá, naši hrdinové na to asi co nevidět přijdou také.

Autorčiny Měsíční kroniky přímo zbožňuji, ale po knize Bez srdce, která mě docela zklamala a nebyla ničím zvláštním, jsem měla obavu zkusit něco dalšího. Nicméně v Renegátech Marissa Meyer ukazuje skvělý návrat k zajímavému tématu a tak jsem ráda, že jsem do toho nakonec šla. Opět předvedla, jak dokáže čtenáře zaujmout a strhnout dějem. A i když je kniha docela dost předvídatelná, i tak oplývá pár překvapivými momenty. Mě to rozhodně chytlo hned od první kapitoly a těšila jsem se, co všechno se stane. Přece jen jsem fanda komiksových postav, i když zatím jen na filmovém plátně, nicméně tohle je prostě ušité mě na míru.

Jak už jsem řekla, předvídatelnost je tu docela veliká, ale nijak zvlášť knize neškodí. Jediné, co mě asi zklamalo a kvůli čemu odebírám jednu hvězdičku, tak že od samého začátku známe totožnost Nightmare a Sentinela. Asi by bylo zajímavější postupně sledovat jejich odkrývání a hlavně by to působilo napínavěji. Takhle jsme všechno věděli hned od počátku a jen jsme sledovali, jak naivní postavy stále nevidí celý obrazec... Prostě jsem přišli o moment překvapení.

Jinak knize nemám naprosto co vytknout. Měla spád, skvělý děj, výborně vykreslené postavy, u některých z nich ale dochází ještě k vývoji. Asi všichni tušíme, kam to celé směřuje, ale snad najdeme i něco, co zatím netušíme. Vždyť i samotný konec byl dost zarážející a tak s velkým očekáváním budu vyhlížet další díl. Snad bude co nejdříve, protož bych se do tohoto příběhu ráda zase vrátila. Asi to bude jedna z těch sérií, u kterých lituji, že více dílů není :-)
 

Naše pověst nás bude předcházet, ať už se vydáme kamkoliv. Dokud bude anarchie synonymem pro chaos a zoufalství, Anarchista bude jen jiným výrazem pro zločince.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Renegáti
Renegades
Renegáti
1
Marissa Meyer
Martina Šímová
Sci-fi
2017 originál / 2018 překlad
512
Egmont
978-80-252-4225-4

Anotace Databazeknih.cz:
Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

Odkazy: palmknihy

Vylezla na betonovou římsu, lehla si na záda a zaklátila nohama ve vzduchu. Vzhlédla k nebi. Poprvé po mnoha týdnech si dovolila zhluboka vydechnout.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

 


Informace o autorce

foto: Writers Write

Databazeknih.cz: Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.


Knižní téma | Iron Druid Chronicles (Kroniky železného druida) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-renegades/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Výborná recenze. Knihu mám na wishlistu, čtu na ni samé fajn ohlasy.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy, kde jsou komiksové postavy miluju, určitě si jí přidám na svůj seznam:D. Moc pěkná recenze!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji :-) jako bylo to dobry, konecne nejaka zmena od klasickych fantasy knih a podobne a tohle jsem potrebovala :-)

      Vymazat
  3. Na knihu slyším jen samou chválu a už se nemůžu dočkat! I když teď si mě trochu zarazila s tou předvídatelností, to mi většinou knihu dost kazí. No uvidím, jak to nakonec dopadne. Ale přečíst si ji hodlám určitě :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne