MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 dubna, 2018


Již čtvrté dobrodružství partičky mladých mágů, kteří se snaží zachránit kouzelnický svět. Tato série pochází z pera dvou známých autorek, Cassandry Clare a Holly Black... Najdete v něm asi dost podobných prvků jako v Harry Potterovi. Alespoň pro mě je to do očí bijící. Parta studentů (dva kluci, jedna holka), zlý kouzelník, který chtěl zabít mágy a byl zničen, načež se ho jeho stoupenci snaží znovu vzkřísit a tak dále. Pokud čtete obě série, myslím, že si dokážete udělat obrázek sami.

Pokud jsem to dobře pochopila, tento čtvrtý díl by měl být předposlední. A podle toho taky kniha působí. I když si z předchozích dílů nepamatuji úplně všechno, jde totiž o takovou tu oddychovou literaturu zaměřenou na mladší čtenáře, tak můžu říct, že jde asi o nejslabší díl série. Ne, že bych se vyloženě nudila po celou dobu, nějaká akce i zádrhele se tu rozhodně vyskytovaly. Ale problém byl v tom, že i když se obě spisovatelky snažily, kniha působila hodně uměle jako lepidlo mezi díly.

Kromě závěru se toho až tak moc nedělo a to co se už stalo, klidně mohlo být součástí poslední knihy. Těch pár důležitých momentů a informací totiž vydalo možná na dvacet stránek. A kvůli tomu prosím vznikla rovnou celá kniha. Proč ne, že... Příběh sice plynul, ale mnoho mi nedal. Nejdůležitější byl objev na konci i ta menší bitva, z které jsme si rozhodně na zadek sednout nemohli, protože skončila v jednom odstavci. A to jsme se na ni prosím připravovali po celou dobu.

Takže těch dvě stě stránek bylo tak nějak sucho prázdných. Ale budiž, docela mě to bavilo, číst se to dalo... Hlavně se doplnil příběh o pár detailů. Pěkně jsem si odpočinula od složitějších knižních kousků. Spojení těchto dvou autorek rozhodně není na škodu, ale prostě se nezapře ta cílová skupina... Pokud do knihy půjdete rovnou s tím, že se chcete prostě pobavit a příliš nad tím nedumat, je pro vás jako ušitá...


Vždyť on sám taky nevypadal nijak hrozivě. Ale i přesto měl nepříjemný pocit, že o jeho osudu rozhodne několik příštích týdnů.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Stříbrná maska
The Silver Mask
Magisterium
4
Cassandra Clare, Holly Black
Pavlína Zagolová
Fantasy
2017 originál /2017 překlad
216
Yoli
978-80-7549-530-3

Anotace Databazeknih.cz:
Před dvaceti lety se Constantin Madden málem stal nejstrašnějším čarodějem, co kdy žil. Měla mu v tom pomoci ojedinělá schopnost, a to navrátit mrtvé zpátky do života. Tehdy neuspěl… ale podařilo se mu ukrýt se v mysli právě narozeného dítěte. Tím dítětem byl Callum Hunt. Nyní je to Cal, kdo patří mezi nejobávanější studenty Magisteria. Kvůli svému spojení s Maddenem ho uvěznili a budou ho vyslýchat. Jenže Cal odpověď na jejich otázky nezná…


Call se zadíval na ten oheň v dáli. Bylo mu jasné, že to není jen tak obyčejný oheň, ale že je kouzelnický.

Ukázka z knihy



Informace o autorkách

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: Nakladatelství JOTA

Databáze knih: Holly Black je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.




Knižní téma | Magisterium • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-magisterium/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já se stále nedostala dál než k prvnímu dílu :D Nějak mi styl psaní téhle série úplně nesedl, ale na druhou stranu se chci dozvědět, co bylo dál... je to dilema no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono je to opravdu takove trosku jinsi, ale dobre se to cte...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne