MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 listopadu, 2017

Síla • Siri Pettersen

čtvrtek, listopadu 23, 2017 6 komentářů

Recenzní kniha


Tak a je to tady. Přichází Síla a s ní i konec této série. V očekávání něčeho velikého jsem se na knihu těšila v podstatě už po přečtení prvního dílu. Tak je to vždycky. Člověk přičichne k novému světu a hned se nemůže dočkat toho velkého rozuzlení. A jak to dopadlo vlastně v tomto případě?

Musím uznat, že autorčiny knihy jsou, co se týče způsobu psaní, tak trochu stejné. Celý děj se v podstatě 'táhne' jako nějaké komorní drama, detektivka či podobný příběh, který si především zakládá na důkladném vysvětlování každého kroku. Neustále přihlížíme nějakým situacím a čekáme, v co to vyústí. Co se na nakonec stane. Rozhodně nečekejte velké gradování děje, velkolepé bitvy či stoupající adrenalin. Autorka se vyžívá hlavně ve vyprávění příběhu a jeho hlavních skutečností a jediný moment, kdy vás nejvíce chytne, je těsně u konce, aby vás zlákala natolik, že sáhnete po další knize.

Líbilo se mi vykreslení světů. Pro naše účely se seznámíme jen se třemi, ale i to bohatě stačí k předvedení toho, jakou má autorka představivost. Jedním světem je naše Země, tak jak ji známe. Druhý svět patří ætlingům a třetí umpiri. Dozvíme se spoustu informací a vzájemném propojení těchto světů i střetům některých z nich. Jediné, co se mi příliš nelíbilo, bylo vykreslení právě prostředí slepých. Měli působit jako velcí hrdí bojovníci se zvláštními zvyky a kulturou, přesto ve svém městě část obyvatelstva, svým zařazením ve společnosti, působila až nějak moc lidsky...

Co se týče postav, nejvýraznější je rozhodně Hirka. Na začátku to byla spíše malá holka, která měla co skrývat a bála se. Už v druhém díle procházela změnami a povahově začala sílit. Největší růst prodělala až teď a ukázala, co v ní doopravdy je. A mě se to rozhodně zamlouvalo. Ukázala se jako velmi silná hrdinka a velice chytrá. Myslím, že některé čtenáře i překvapí. Její plán mi sem tam trochu unikl, ale v závěru to opravdu stálo za to.

Ze začátku mě trochu zbrzdilo rozpomínání na konec druhého dílu. Bohužel musím se po pravdě přiznat, že autorka toho vložila do knih tolik, že než vyšlo další pokračování, nepamatovala jsem si všechny detaily. Což je právě to, co bych chtěla zmínit, že po většinu knihy se v podstatě dostáváme nepřeberným množstvím informací k cíli, který je vždy nejlepší. Ano, konec knihy se stane nejpropracovanější a nejoblíbenější částí. Proto si myslím, že Havraní kruhy si oblíbí především ti, kteří si hodně zakládají na příběhu, jeho postavení a bohatosti. A pokud chcete zvýšení krevního oběhu a pořádnou krvavou bitvu, budete si muset najít něco jiného... Za mě doporučuji a těším se, až si to celé přečtu znovu a všechny díly za sebou :-)
 
Hirka zadržela dech, prsty nahmatala uzavírací spony, zdvihla víko a podívala se dovnitř. Zíraly na ni prázdné oční důlky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Síla
Evna
Havraní kruhy
3
Jitka Jindřišková
Fantasy
2015 originál /2017 překlad
464
Host
978-80-7577-178-0

Anotace Databazeknih.cz:
Temné finále trilogie Havraní kruhy přinese osudovou volbu.
Představte si, že jste ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se vinou zrady svého bratra ocitl ve vyhnanství, máte jediný úkol — zahájit začátek konce.
Hirka se př
ipravuje na setkání s vládnoucím rodem studeného světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá slabostí. Dívka neochotně přijímá svůj osud v naději, že svého přítele Rimeho udrží naživu a Ymslandu v bezpečí. Ale žízeň mrtvorozených po Síle je neuhasitelná a válka nevyhnutelná. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?

Slova mu připadala jako zvrácená modlitba. Nereagoval na ně. Nehýbal se. Slyšel, že se někdo blíží.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

v kategorii Fantasy 
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: VG

Databazeknih.cz: Siri Pettersenová je spisovatelka, autorka komiksu a ilustrátorka pocházející z Trondheimu. Z její komiksové tvorby je nejznámější humoristická série s politickými podtóny Anti-Klimaks. Za první díl trilogie Havraní kruhy: Ódinovo dítě (2013) obdržela Fabelprisen, ocenění udělované nejlepší norské knize v žánru sci-fi a fantasy. Ódinovo dítě bylo nominováno i na Cenu norského ministerstva kultury pro debutanty, Cenu knižních blogerů a Cenu knihkupců (jako vůbec první fantasy titul v historii).




Překladatelka


foto: Host (Jindřišková, Jitka)

XB-1: Jitka Jindřišková (*1985), vystudovala historii a norštinu na Masarykově univerzitě. Je na volné noze a svůj čas dělí mezi řadu různorodých aktivit. Věnuje se literárnímu překladu a překladu filmových titulků, jazykovým redakcím a korekturám, výuce norštiny v jazykové škole, je místopředsedkyní kulturního institutu Skandinávský dům, kde má na starosti literární projekt, a spolupracuje s Masarykovým ústavem. V letech 2015 až 2016 koordinovala spolu s Michalem Švecem kampaň #ReadNordic. Žije s přítelem a dvěma morčaty v Praze. Celý rozhovor...

Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Dobré knihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Na tuto sérii slýchám samé pozitivní ohlasy, asi bych o ní měla uvažovat!:)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, určitě. Není to úplně klasická napínavá fantasy, ale moc dobře se to čte...

      Vymazat
  2. Mám doma první dva díly a ještě si na ně nenašla čas, musím to napravit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná recenze - jako vždy :)
    Musím říct, že Havraní kruhy mě nejdřív zaujaly stylem obálek, ale na fantasy jsem strašně vybíravá a málo které mě nadchne, tak se trochu bojím, ale asi do té série půjdu, někdy později, protože teď mám před sebou desítky knížek, ale čas se na ní v budoucnu musí najít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji :-) tak si ji od koho pujc, at vis do ceho jdes, at pak nejsi zklamana, ona ta serie je opravdu takova trosku jina...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne