MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 dubna, 2018


Po přečtení Dědičky jsem se rozhodla v sérii rovnou pokračovat. I když to není vyloženě to, co jsem čekala a mám své výhrady, rozhodně nezapřu to, že text se čte velice dobře a rychle. A taky si myslím, že je lepší to sfouknout celé rovnou, dokud se pohybuji v tomto světě a udržím si přehled...

Od prvního dílu je vidět trošku pokrok po obsahové stránce. I když se Wendy mění jen pomalu, je tam přece jen vidět určitý progres, kdy ji její okolí mění. Konečně se dostává do své role. Ale je pravda, že stále mi připadá až moc emotivní a scén, kde popisuje, jak se jí chce například brečet je opravdu nespočet. Bohužel jde stále o teen literaturu, takže se dá očekávat, že takové pasáže se tu budou vyskytovat. Nehledě na problémy se srdíčkem, že...

Aby toho totiž nebylo málo, nejen že se komplikují věci okolo jejího světa a nepřátel, ale autorka si očividně myslela, že není nad to, když příběh okoření i nějakými milostnými pletkami či náznaky. A když o hlavní hrdinku očividně stojí hned několik kluků, už to docela bije do očí, jak trapně to působí. Ano, není to sice až tak klasické, obvykle jde v knihách totiž o nějaký zakletý trojúhelník, ale autorka má navíc, než aby se všechno točilo kolem romantiky, protože pozadí příběhu by nemělo tvořit to ostatní, co by si zasloužilo více místa...

Samotný vývoj děje je pořád opatrný a postupný, na nic se nehrneme a jen po kouscích odhalujeme další pravdy a polopravdy. Konečně se však dozvíme i něco zásadního, přesto to zajisté není všechno, co je před námi ukryto. Všechno má své místo i čas a já jsem v podstatě s celým postupem spokojená. Mám nějaké výhrady, o které se s vámi možná podělím ve spoileru, ale to až později.

Tuhle sérii beru spíše odpočinkově, jako pohodovou četbu, nad kterou se opravdu bavím. Její čtení je rychlé a nenáročné. Budete mít pocit, že letíte rychlostí větru a přesto se toho stane tak málo. Celé to sice mohlo dopadnou trošku jinak, protože prostor pro vylepšení se tu rozhodně najde a autorka na to určitě i má. Přes to všechno jsem spokojená.
 

K večeru jsem si připadala úplně vyčerpaná. Moc mi asi taky neprospělo, že jsem si neudělala ani pauzu na oběd.


Výjimečně se s vámi podělím i o nějaký spoiler... :-)
  • přišlo mi zavádějící, jak moc lehce se Wendy zamilovává a celkově je stále nějak obklopená samými kluky
  • na to, že se snaží stále všechny chránit, nechápu, že nemá snahu zjistit si nic o druhém království a o svém otci, jak se tam žije jejich lidem a tak
  • přece jen je dědička dvou království, proč nikoho nenapadlo, že může zdědit obě království?
  • vím, že je Wendy hlavní hrdinka, ale musí se vyloženě všechno točit jen kolem ní, jejích emocí a špatných úsudků?
Asi bych mohla tento seznam rozšiřovat ještě déle, ale ta kniha není zase tak špatná, abych ji tak moc pitvala :-) Tohle jsou asi základní věci, které mi proště výřily hlavou.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rozpolcení
Torn
Svět Tryllů
2
Jana Jašová
Fantasy
2010 originál / 2013 překlad
336
Fortuna Libri
978-80-7321-687-0

Anotace Databazeknih.cz:
Obětuje Wendy pravou lásku pro záchranu přátel? Když Wendy Everlyová objeví pravdu o svém původu, dojde jí, že její život už nikdy nebude takový jako předtím. Stále však přicházejí nová a nová překvapení. Dozvídá se, že její spojení s Vittrou je velice úzké, užší než si kdy dokázala představit, a že Vittra se nezastaví před ničím, aby ji získala na svou stranu. Pokud Wendy dokáže ovládnout své schopnosti a pokud se provdá za stejně mocného Trylla, jako je ona sama, bude mít moc ochránit Trylly před válkou s Vittrou. To pro ni však znamená, že se musí navždy vzdát Finna, svého milovaného ochránce, a že musí zapomenout i na Lokiho, okouzlujícího markýze z Vittry. Je rozpolcená mezi svými vlastními touhami a potřebami lidu, mezi láskou a povinností. Wendy se musí rozhodnout, kterou cestou se vydá. Pokud se rozhodne špatně, může ztratit vše a každého, na kom jí záleží, v obou jejích světech.


Odvrátil se ode mě a zadíval se do prázdné chodby. Myslím, že se pokoušel skrýt smutek ve svých očích, ale já ho stejně zahlédla - podivně osamělý výraz, který jako by neladil s jeho odhodlanými rysy.

Informace o autorce

 foto: Spiegel Online
 
Databazeknih.cz: Amanda Hockingová je autorkou trilogie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem a dalších šesti knih, jež si vydala vlastním nákladem. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu e-Book – , více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku. Žije v Minesotě, kde pracuje na další knize.
 
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tuto sérii jsem četla před nějakou dobou a líbila se mi :) Možná, že kdybych si ji teď přečetla znovu, mela bych také pripominky :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne