MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 března, 2018

Rádi porovnáváte knihy a jejich filmová zpracování? Po delší době opět oprašuji tento článek a přináším novou hromádku, která by vás mohla zaujmout :-D Z celého seznamu mohu porovnat jen Hvězdný prach a v tomto případě musím konstatovat, že mám raději filmovou podobu, která je mi milejší a víc mě bavila...


Ďábel nosí Pradu poster
Ďábel nosí Pradu
V závratném světě newyorské módy, kde nepovedený účes může zabít celou vaši kariéru, je časopis Runway vysněným Olympem všech, kdo se jen trochu zajímají o to, jak vyhlížejí. Pod vedením nejmocnější ženy módního průmyslu Mirandy Priestlyové, která mu vládne tvrdou rukou s dokonale pěstěnými nehty, je Runway obávaným testem, jímž musí projít každý, kdo chce v tomto světě něco znamenat. Při plnění svého poslání - učinit z tohoto magazínu módní bibli New Yorku, a tudíž současně celého světa - nepřipustí, aby jí cokoli stálo v cestě. Což se týče i dlouhé řady asistentek, které nesplnily její očekávání. Je to zaměstnání, ve kterém nemůže vydržet nikdo, komu zbyla alespoň špetka sebeúcty - ale zároveň místo, pro něž by miliony mladých Newyorčanek byly ochotny zabíjet.
Funkce Mirandiny asistentky by se pro čerstvou absolventku prestižní vysoké školy Andy Sachsovou mohla stát branou do velkého světa módy. V nevýrazném oblečení nesmělé studentky však mezi armádou superštíhlých módních. dračic, křižujících chodby manhattanské centrály časopisu v lodičkách na jehlovém podpatku, působí jako pěst na oko. Miranda má sice celý módní svět obtočený kolem prstu, ale zato jí dělá hrozné potíže najít a udržet si dobrou asistentku. Andy se pro tuhle práci zoufale nehodí. Má však něco, co ostatní adeptky postrádají: Nehodlá se smířit s neúspěchem. Aby se stala nejlepší z nejlepších, musí se změnit podle Mirandiných představ. Brzy umí - k nevelkému nadšení svého přítele - hovořit jako prvotřídní znalkyně moderních trendů, kráčet jako modelka a už si za žádných okolností nesplete Dolceho s Gabbanou.


Most do země Terabithia Poster undefined 
        Most do země Terabithia
Most do země Terabithia
Copak je to asi za zemi? ptáte se možná v duchu. Je to kouzelná země, kterou si jako svoje tajemství vymysleli desetiletý Jess a jeho nová spolužačka Leslie. Do tebe země v lese za potokem kromě nich nikdo nechodil. Obývali ji jen duchové háje a ti dva v ní moudře a spravedlivě vládli jako král s královnou. V Terabithii bylo všechno jiné, vznešenější než v obyčejném, všedním světě a pro Jessa byla Leslie vzácným pokladem: od ní tu poprvé vyslechl spoustu příběhů, které mu otevřely brány poznání do světa.


Pokání poster
Pokání
To, co se odehrálo jednoho letního dne poloviny třicátých let ve venkovském domě jedné středostavovské rodiny, nás v mistrovské psychologické drobnokresbě vtáhne do vztahů a atmosféry, v níž tušíme, že se stane něco, co zcela rozvrátí dosavadní řád a poklid. Tragédie nastává jako důsledek omylu třináctileté hrdinky, která si chování lidí okolo sebe špatně vyložila a v touze po pozornosti a uznání ze strany dospělých obviňuje nevinného. Po této ouvertuře se příběhy jednotlivých postav rozvíjejí až v průběhu 2. světové války. Nyní již dospělé hrdince dochází, jak se mýlila a snaží se napravit, co způsobila. Postupem času se rozvine a uplatní její literární talent, a tak se jejím osobním pokáním na závěr života stává příběh, jímž oživuje to, co jejím přičiněním nemohlo nastat ve skutečnosti. Stylisticky bravurní dílo se skvěle propracovanou strukturou, přesvědčivou psychologií postav a velmi silým příběhem je také zamyšlením nad rolí spisovatele a nad vztahem literatury a skutečnosti.


Hvězdný prach poster
Hvězdný prach
Dříve existovaly hranice mezi sny a realitou… Ale to bylo dříve. Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si vesnička Zeď, která dostala jméno podle impozantní kamenné hradby, jež ji odděluje od přilehlé louky a toho, co je za ní, svůj poklidný život. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce za zdí koná zvláštní a neobyčejný trh… Tady, ve Zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená – tak vzdálená jako hvězda, kterou jednoho mrazivého říjnového večera ona a Tristan vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu přízeň, přísahá Tristran, že spadlou hvězdu najde a přinese ji své milované. Tristan však není jediný, kdo hledá nebeský klenot. Jsou jiní, pro které je příslibem mládí a krásy, klíčem ke království, či k obnovení černé magické moci. Chlapec poháněný láskou bude muset skutečně sebrat rozum do hrsti, aby uspěl a přežil v tajemném světě za zdí, kde na sebe spadlé hvězdy berou nejrůznější podobu – a kde mají problémy sklon větvit se do nečekaných směrů nebo se vracet k sobě samým, v čase i v prostoru.


Barevný závoj poster
Barevný závoj
Děj románu, který poprvé vyšel v roce 1925, se odehrává v britské koloniální Číně. V jeho centru stojí mladý manželský pár, který je tvořen odlišnou dvojicí – oddaně milujícím introvertním mužem, povoláním lékařem, a jeho ženou, dívkou z anglické lepší rodiny, která do manželství vstoupila bez lásky, zato se snahou změnit prostředí a své společenské postavení. V důsledku náhodně odhalené manželčiny nevěry dojde ke krizi a žena je donucena odjet s manželem do čínského vnitrozemí, kde propukla epidemie cholery. Tíživé životní podmínky boje s epidemií a všudypřítomnost smrti podstatně ovlivní jejich životy a vzájemný vztah…


Tanec s vlky poster
Tanec s vlky
Vzrušující příběh důstojníka americké armády, který se ztotožnil se způsobem života Indiánů a stal se jedním z nich, se odehrává v 60. letech 19. stol.
Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s o
samělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Komančů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Stojí s pěstí, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Komanči Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Stojí s pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Komančové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar je rozhodnut se Stojí s pěstí kmen opustit, aby nepřivolal pomstu kavaleristů…


Schindlerův seznam poster
Schindlerův seznam
Strhující a proslulé románové zpracování osudů Oskara Schindlera – bezohledného kariéristy, válečného zbohatlíka, milovníka elegance, přepychu, alkoholu a krásných žen, jenž ve stínu osvětimských komínů našel svoji lidskost a riskoval nejen majetek, ale i vlastní život, aby nedopustil vyvraždění tisícovky „svých židů“. Román sugestivně líčí vývoj a střety individualit – obětí, pasivních účastníků a iniciativních vykonavatelů – zapojených do obrovité byrokratické mašinerie zla. Steven Spielberg použil motivy románu pro natočení slavného stejnojmenného filmu.


Tintinova dobrodružství - kompletní vydání 1-12 poster
Tintinova dobrodružství
kniha vs. film
Odvážný reportér Tintin patří k nejslavnějším postavám evropského komiksu. Se svým psem Filutou zažívá ta nejbláznivější a nejneuvěřitelnější dobrodružství na všech světadílech a s důvtipem překonává všechny překážky, přemůže proradné zločince i nepřátele a vždy dosáhne cíle. Belgický kreslíř Hergé, který si postavu Tintina vymyslel a po více než třicet let pro něj tvořil nová a nová dobrodružství, je uznávaným klasikem evropského komiksu.


Forrest Gump poster
Forrest Gump
S humorem vykreslený obraz Ameriky druhé poloviny 20. století, který je podtextem osobního vyprávění hlavního hrdiny. Forrest Gump možná byl trochu opožděné dítě. Jeho život byl ale neuvěřitelný: dostal se na univerzitu, jako voják do Vietnamu, stal se podnikatelem a milionářem...
S neodolatelnou bezelstností popisuje svůj život i si
tuace, z nichž vždy vyvázl šťastně. Podle knihy byl natočen film s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Talentovaný pan Ripley poster
Talentovaný pan Ripley 
kniha vs. film
Talentovaný pan Ripley vzbudil už při své knižní premiéře v roce 1956 pozornost, která rostla úměrně s časem. Vyjádřil autorčinu představu o morálce světa s úplností, k níž se vlastně nemuselo nic dodávat. Fascinoval však Highsmithovou i její čtenáře natolik, že v sedmdesátých letech následovaly příběhy RIPLEY POD ZEMÍ, RIPLEYOVA HRA a MLADÍK, KTERÝ ŠEL ZA RIPLEYM – a historie ani dnes není u konce: loni [1991] se objevil RIPLEY POD VODOU. Na rozdíl od Cartera ze Skleněné cely, který jenom vrací „takovou spravedlnost, jakou přijal", zabíjí jen v jakémsi prodlouženém pudu sebezáchovy a znechuceně se sám sebe ptá, jestli už to barbarství přestane, Ripleyovo svědomí žádné výkřiky nevydává. Tom by mohl vypadat jako programový vrah. Čtenář, který mu chce věnovat větší pozornost, ovšem objeví, že autorčina náklonnost k hrdinovi není nějaký makabrální požitek (i když se P. H. k tomuto výroku Oscara Wildea hlásí), nýbrž pohled pod povrch: i Tom vězí v klepetech zákona o příčině a následku. Ke všemu, co dělá, je donucen buď okolím, aneb během svého vlastního povahového setrvačníku.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Tenhle tip článků je super, taky uvažuji, že bych ho tu a tam zařadila na blog, ale hodlám porovnávat jen to, co jsem sama i četla i viděla. V případě tvůj tipů je to taky jen Hvězdný prach, mám ráda obojí, ale možná proto, že film jsem viděla první, ho mám taky asi o malinko raději :)
    Měj se krásně, Lucí a díky za nálož tipů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja bych taky rada, ale jinak bych nemela poradne o cem psat :-D je spousta knih, kde dam radeji prednost filmu, protoze je to treba neco tezsiho ke cteni nebo tak :-D

      Vymazat
  2. První dva filmy jsem viděla, ale knihy nečetla. Sice si mám v plánu přečíst ďábel nosí pradu, ale netuším, kdy se ke knize dostanu. A zbytek buď neznám vůbec nebo jen tak od poslechu. Ale zatím se nechystám ani na filmy ani na knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z filmů jsem viděla všechno. S knihami je to horší :-)

      Vymazat
  3. Ďábel nosí Pradu - film miluju už dlouhou dobu a k Vánocům jsem dostala knihu, takže se na ni musím brzy vrhnout, těším se na ni. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ze zmiňovaných mohu porovnat jen Forresta Gumpa a musím přiznat, že se mi více líbil film.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne