MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 února, 2018



Mezi prvním dílem Illuminae a druhou Geminou jsem měla půlroční proluku. Je to sice už ohrané, když to píšu do každé recenze, ale prostě je to pravda. Série by se jednoznačně měli číst v kuse, alespoň v mém případě, protože můj mozek není schopen udržet všechny detaily. A pak vzpomínat, co bylo dříve, je prostě peklo :-D

Největším překvapením pro mě bylo, když jsem stále četla stránku za stránkou a zjistila jsem, že postavy z první knihy tu nejsou. No ano, začínáme nový příběh v jiné části vesmíru, ale pokračujeme v tom stejném problému. Pořád jde o boj s padouchy z určité společnosti, o přežití, vesmír a tak dále. Hrdiny z Illuminae potkáme, sem tam a spíše až ke konci, kdy dojde k propojení obou příběhů. Tím pádem se toho nabalí ještě víc...

Kniha je opět špičková a neztrácí ani na grafické stránce. Stále je to unikátně vyvedené, lahodící pro oko, napínavé a neustále překvapující. Prostě pecka, u které jsem opravdu hrdá, že mi zdobí knihovničku. Autoři si znovu vyhráli a vytvořili skvělou knihu. Trošku mě ale mrzí překlad. U prvního dílu si teď nejsem jistá, ale v tomto bylo docela dost překlepů, což mě opravdu štve...

Zpět k příběhu, ten je opět vystavěný na útoku, snaze přežít, ale i na spoustě humoru, který to celé odlehčuje. Díky tomu veškerá dějová linie stoupá a klesá jako křivka srdečního tepu. Od čtení jsem se nemohla naprosto odtrhnout a četla každou volnou chvíli. Spousta pasáží totiž pro mě byla překvapením. Příliš dlouho bych čekat proto nevydržela, neustále jsem myslela na to, co se stane. Navíc jde o sci-fi, takže se tu děje nejedna (ne)možnost, která mi nedává spát :-P

Jediným záporem knihy se pro mě staly dialogy. Většinu totiž vedou hlavně náctileté postavy, což mi v tomto případě nevadí, ale zdálo se mi, že všechny působí stejně. Jak díky tomu, že postavy jsou charakterově strašně podobné (což je škoda, nějaká pestrost by neuškodila), tak především co se týče řeči a vtipů (tedy v komunikaci). Jediným rozlišením se totiž stal rozdíl mezi gramatikou a hovorovou řečí. V tomhle si autoři moc práce nedali (pochybuji totiž, že by to bylo překladem).

Závěr byl opravdu propracovaný a promyšlený. Líbilo se mi, jaké vznikaly paradoxy, díky kterým to mohlo skončit jakkoli. Také propojení děje z první knihy, ke kterému došlo především před koncem. Jsem neskutečně natěšená na další díl, ve kterém se asi všechny dosud přeživší postavy spojí. Alespoň v to doufám. Gemina je naprosto výborné dílo. Ti, kdo četli Illuminae a byli spokojení, pro vás je povinností i druhý díl. A ti kdo ne, okamžitě napravit :-D
 
Místo toho si přitáhne bednu s náhradními díly pod kryt větráku ve stropě, vyleze na ten provizorní žebřík a zase zmizí ve ventilaci.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Gemina
Gemina
Akta Illuminae
2
Richard Podaný
Sci-fi
2016 originál /2017 překlad
664
CooBoo
978-80-754-4457-8

Anotace Databazeknih.cz:
Monumentální vesmírná sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, která musí čelit pokusu BeiTechu o její zničení. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Avšak ihned po začátku útoku jsou oba odhodláni bránit svůj domov. Obránci ovšem umírají jeden po druhém, skoková brána je poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. Takže Hanna a Nik bojují nejen o život svůj a život posádky Hypatie, která se k nim blíží, ale i o osud celého vesmíru.

Hanna D: tak například já mám ještě docela obsáhlý seznam věcí, co chci udělat, protože jsem mladá a krásná

Ukázka z knihy




Informace o autorech

foto: Bustle

Databazeknih.cz: Amie Kaufman - Narodila se v Irsku a vyrůstala Melbourne, Austrálie, kde žije s manželem a jejich psem Jackem. Studovala Irskou historii. Nyní studuje anglickou literaturu a píše eseje o Shakespearovi a Johnsonovi a Boswellovi. Napsala společně s Meagan Spooner trilogii Stourbound, začínající knihou These Broken Stars. V roce 2015 se spojila s Jeyem Kristoffem a napsala světový bestseller Iluminae. Kniha Iluminae je první knihou stejnojmenné trilogie Iluminae, která pokračuje knihami Gemina a Obsidio.

Albatrosmedia.cz: Jay Kristoff - Narodil se v Perthu v Austrálii. Jako dítě rád a často hrál deskové hry a vášnivě četl. Poté vystudoval uměleckou vysokou školu. Nejdříve pracoval v reklamě, ale později se plně ponořil do vlastní literární tvorby. Žije v Melbourne se svou manželkou a psem. Proslavil se především trilogií Nikdynoc a sérií Illuminae, kterou napsal společně s Amie Kaufmanovou.








Knižní téma | Illuminae Files (Akta Illuminae) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-illuminae-files/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Ja som nedávno dočítala jednotku a bola dobrá, takže som zvedavá čo prinesie tento druhý diel :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, když vyšla Illuminae vůbec jsem jí nedávala šanci a rovnou knihu minula. Po nějaké době a několika načtených recenzích jsem usoudila, že si ji prostě nutně musím přečíst a tenhle díl samozřejmě taky. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně. Můžu jen doporučit :-D Já z toho přímo jásám :-P

      Vymazat
  3. Já jsem z toho rozuzlení byla docela mimo, než jsem všechny paradoxy pochopila :D ALe moc se těším na poslední díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. Snad to bude co nejdřív. Si pro to budu muset hned běžet :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne