MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 prosince, 2017


Recenzní e-kniha


Poslední recenzáček tohoto roku. Když už mi byla kniha nabídnuta, tak přece ji neodmítnu. Navíc bych se o ní jinak pravděpodobně ani nedozvěděla :-) A to ležím v informacích o knihách denně :-P

Co byste měli vědět, když budete nad knihou uvažovat? Jde o netypickou fantasy z pera české autorky. Místo bohů lidé uctívají draky. Jako obvykle tu jde o boj mezi dvěma skupinami lidí. V jedné jsou přívrženci muže, který sedí na trůnu, ale nepatří mu a druzí zase pravého krále, který žije v podstatě v exilu. Díky kletbě jsou lidé druhé skupiny označeni tím, že mají zrzavé vlasy. Z počátku jsem nechápala, jak je to možné, ale velice brzy jsem pochopila. Vysvětlení na sebe nenechalo dlouho čekat. Tolik k začátku, který vám nepřijde nijak odlišný, od jiných knih.

Dále už však přichází ty změny. Celý děj sledujeme z pohledu party osmiletých dětí, kteří žijí v ukryté vesnici. Sledujeme život jejich rodin a to, co se děje. Jak postupně tyto děti rostou, dochází i k několika změnám, vztahům, ať už dobrým či špatným. Jako zpestření, příběhem provází dvě linie. Jedna z nich je právě tato, kde sledujeme celý ten vývoj a druhá je z budoucnosti, kdy jedna z těch hlavních postav, Arthur, sepisuje svoje paměti a vzpomínky. Díky tomu se vše pěkně doplňuje.

Takže nečekejte výpravnou fantasy plnou putování a bitev. Víceméně se z vesnice dostanete jen asi dvakrát. Hlavním tématem je totiž dospívání důležitých postav, změny v jejich životech, proroctví a osud a pohled na svět, kdy zjišťujeme, že všechno má rub a líc a ne vždycky je to jednoznačně dáno. Mluví se o sesazení falešného krále, obraně vesnice a mnoho dalšího. Ale to všechno je hodně na pozadí. Netvoří to tu nejdůležitější část, ale jen dotváří příběh. V popředí jsou charaktery postav, ale ne příběh samotný.

Autorka knihu napsala velice hezky a svým osobitým způsobem. Když pominu nějaké ty chybky, jako například občas zvláštně sestavený slovosled, tak kniha se mi líbila. Je taková netradiční a pěkná. Líbilo se mi, jak je obsah bohatý, přestože to celé nemá ani tři sta stran. Musím uznat, že i samotný příběh mě zaujal a četl se velmi dobře a bez problému. Jediné, co mě trošku zklamalo, v určitém bodě kniha působila docela zrychleně, vzhledem k tomu, jak byla do té doby podrobná, ale ke konci se to vrátilo do původních kolejí, takže jsem ráda, že se i závěr zachoval ve stejném duchu. Ten mě samozřejmě překvapil, i když pár věcí jsem pochopila během čtení, některé věci jsem však nečekala...

Se čtením jsem rozhodně spokojená. Přece jen to vneslo něco nového, protože spousta knih žánru fantasy působí stále stejně - hrdinové bojují za bezpráví, chrání tisíce životů a neváhají se obětovat... Tady to tak prostě nepůsobí. A navíc, pokud rádi experimentujete s českými spisovateli, pardon za to použití slov, tak to rozhodně zkuste :-)


Matka nožem krájela zeleninu a to monotónní klapání čepele o prkýnko silou beranidla dobývalo zdi hradu mého svědomí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nepoznané proroctví
Nepoznané proroctví
-
-
Jackie Decker
-
Fantasy
2017 originál
283
Skleněný můstek
978-80-7534-181-5

Anotace Databazeknih.cz:
Rod krále je mrtev. Na trůně sedí uchvatitel. Hrstka věrných nazývaných Zrádci, se ukrývá hluboko v lesích a stráží právoplatného následníka a jeho rodinu. Nebo by alespoň měli. Nejsou však žádným skutečným odbojem proti současné říši. To jediné co mají, je naděje. Arthur Elat je osmiletým chlapcem žijícím svůj obyčejný život v ukryté vesnici. Jeho život mu připadá všední a obyčejný. Nerozumí strachu ani naději dospělých. A přesto se právě on má setkat s dívkou, která má otřást jejich životy do samých základů…

Odkazy: palmknihy

Nabídl jsem jí ruku, aby snáz vstala, ale nepřijala ji. Jen se zvedla a zadívala na nás, jako by tomu stále ještě nemohla uvěřit.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

Palmknihy v žánru Fantasy
 
 


Informace o autorce

https://www.databazeknih.cz/images/95_/95246/jackie-decker-zzD-95246.png

Databazeknih.cz: Eva Dudková - Narodila se 2.3.1986 v Plzni. Navštěvovala 13. základní školu v Plzni do poloviny 5. třídy, kdy přešla na 26. základní školu v tomtéž městě, kde následně dokončila základní školní vzdělání. V roce 2007 absolvovala SOU Horní bříza a vyučila se v oboru Keramik / keramička. V 19-ti letech se provdala a svému muži povila dvě dcery. Od té doby vystřídala několik zaměstnání, a stále čeká na vydání své první skutečné knihy.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy a autorce Evě Dudkové.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Velice děkuji za přečtení a zrecenzovani mě knihy. Vážím si Vámi vynaloženého času. Napsala jste to krásně a já souhlasím s každým slovem, ať už tím kladným nebo tím záporným.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) O knize slyším poprvé, ale vypadá docela zajímavě :) Děkuji za tip a přeji krásné pohodové Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jelikož jsem spolu s Jackie vytvářela tento svět, jsem dost zaujatá. Právě proto jsem se těšila, až si přečte Aldormu někdo, pro koho to bude absolutní novinka. A jsem ráda, že se příběh (a svět) líbil.

    Jsem ráda, že i když je pro tebe Aldorma neznámá, dokázala ses do toho světa dostat a z recenze mám pocit, že tam nemáme žádné nelogičnosti. Což mě hrozně těší. Když totiž četl příběh přítel, tak měl neustále nějaké dotazy a já začínala mít pocit, že jsme to pořádně nepromyslely. Až díky tvé recenzi mi dochází, že prostě jen využíval zdroj informací a kdykoliv mu nebylo něco jasné, tak se prostě zeptal, i když stačilo si počkat a v příběhu by se to také dozvěděl.

    A protože je právě silvestr, přeji do roku 2018, aby byl plný štěstí, zdraví a kopy nových krásných knih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji... kniha byla pěkná, líbila se mi, ale bylo by dobré v ní mít více z toho světa, aby nebylo všechno jen kolem postav... ale jinak jsem byla spokojená

      Vymazat
    2. Souhlasím, akorát nebylo úplně možné vzhledem k povaze příběhu a jeho sepsání možné tam toho moc vecpat. Arthur, který své zápisky psal, psal o věcech které znal a popisoval je svýma očima. Kdybych psala příběh Er formou bylo by jednodušší svět čtenáři přiblížit. Ale na druhé straně, to není poslední kniha z Aldormy. Svět jistě bude více odhalen v těch následujících... :)

      Vymazat
  4. Hlásím, že letos by měla vyjít další e-kniha ze světa Aldormy, tentokrát od autorky Lenky Jedličkové, jménem Dračí srdce. Takže pokud bude zájem i z Vaší strany, rády bychom požádaly následně rovněž o recenzi.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne