MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 listopadu, 2017

Recenzní e-kniha


Když jsem dostala nabídku zrecenzovat tuto knihu, dlouho jsem neváhala. Stačilo si přečíst slova jako sci-fi a svět po apokalypse a hned jsem byla chycena v pomyslné síti, protože tento žánr mám velice ráda :-) S tím ale přichází i to, že ne každá kniha dokáže splnit má očekávání nebo mě dokáže dostatečně zaujmout. Takže jsem netrpělivě očekávala, v co se kniha vyvine.

Když si přečtete anotaci, je vám jasné, o co v příběhu půjde. Sera je povstalkyně, Lee je voják. Každý jsou na úplně jiném konci společnosti a nejsou zrovna sympatizující části lidstva. Když oba uvíznou na stejném místě, je předem jasné, co se bude dít. V tomhle bohužel příběh lehce zaostává, protože ta předvídatelnost a klišé z toho přímo čiší. Jako čtenář se chytíte za hlavu a říkáte si 'a je to tady zase'. A ano, určitá část se odvíjí podle představ a domněnek, ale pak pomine a najednou přemýšlíte 'to je všechno?', protože máte před sebou ještě víc jak polovinu knihy.

Rozhodně se toho ale nemusíte bát. I když většina příběhu působí jako vyprávění pro holky, a tím myslím, že to tak nějak moc hraje na romantickou notu, najdete si své. Děj je krásně vyprávěný a plynulý a jakmile se do něj ponoříte, jen stěží knihu odložíte. Akce je všudypřítomná a neustále se někde něco odvíjí. Ani na chvíli si postavy neoddechnou. Přeskakujete mezi jednotlivými místy i různými pohledy hrdinů. Hlavně co se týče Sery a Leeho. Jednou danou scénu vidíte jejíma očima a pak přeskočíte a prožíváte ji znovu jeho očima s naprosto jinými pocity (není to však po celou knihu, jen ve společních scénách). Což je skvělý nápad, protože každá maličkost do sebe lépe zapadá a čtenář si hned uvědomí, co která postava právě prožívá. Příběh to neskutečně oživuje.

Trošku mě zaskočila jedna věc. A to, že hlavní hrdinka projde určitou ztrátou, nebo jak to jinak nazvat, ale v podstatě to nic neudělá s její psychikou. I když je na jednu stranu tvrdá a silná, na druhou stranu sama předvedla, že dokáže působit žensky, plná emocí a nejednou si pobrečí. Takže nechápu, jaktože s ní zrovna tohle nic neudělalo. Z mého úhlu pohledu asi největší otazník za celý příběh.

V závěrečné části knihy dochází i k pár zkreslování informací. Chvílemi jsem tedy přemýšlela, co je vlastně pravda, protože tím mělo dojít ke zmatení faktů a znejistění čtenáře. Fungovalo to tak napůl, protože jsem se nenechala jen tak napálit, přesto se mi ten nápad zamlouval. Další napětí neuškodilo a navíc si myslím, že to nejednoho čtenáře udrží v bdělosti...

V tomto případě jsem opravdu ocenila jednoduchost knihy, žádné zbytečné zdržování a protahování. Ale byla bych ráda za více informací z daného světa, než aby se všechno točilo kolem hlavních dvou postav. Příběh je skvěle vymyšlený. Díky některým popisům si každý dokážeme představit 'nový svět', který vznikl i to, v jakém strachu lidé žijí. Možná by nebylo na škodu více osvětlit kdy a kde se vše odehrává, zabývat se více složením společnosti (při čtení pochopíte, že jde vlastně o klasický scénář diktatury, ale už není úplně jasné, kdo vlastně co vede atd...), vyzradit nějaké detaily z minulosti... Aby to o něco víc působilo jako scifi a ne jako román.

I přes některé předvídatelné scény, jsem si to užila. I já uznám, že po všech těch šílených ságách co čtu, potřebuji něco takového k odpočinku a oddechu. A Devět dní je k tomu přímo stvořeno... Jak říkám, jednoduchost knihy bylo to, co mě nejvíc drželo při čtení a co se mi neskutečně zamlouvalo. Takže ano, nějaké výtky by se našly. Ale jsem hodně spokojená, spíš nadšená a jsem ráda, že se mi e-kniha dostala do ruky. Byla to fajn jízda, kterou jsem přečetla jedním dechem. S velikou pravděpodobností si pořídím i její papírovou podobu (tohle musím mít doma) a budu doufat, že touto jedinou knihou to neskončí, a že přece jen získáme více informací z tohoto světa :-)

Cítila, jak ji mrazí po celém těle. Jedinou výjimkou byla zranění, která intenzivně spaloval žár. Vzdychla bolestí, ale mnohem víc ji děsilo něco jiného.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Devět dní
Devět dní
Devět dní
1
-
Sci-fi
2017 originál
320
Fantom Print
978-80-7398-393-2

Anotace Databazeknih.cz:
Věřit a nepochybovat. Lee Parker věří, Sera Trantorová věří – pouze každý něčemu jinému. Vleklé války nejen že měly fatální dopad na tvář přírody, ale rozdělily lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Životním krédem kněžích je askeze. Hlavními hodnotami jsou čistota, zbožnost a také absence citu. Proti této nesmyslné víře stojí Povstalci, kteří bojují za návrat původního světa. A jejich přesvědčení je neméně houževnaté, jak brzy na vlastní kůži pocítí Parker, nejlepší voják z elitní jednotky Jestřábů a vykonavatel kněžské vůle, který má jasný úkol: přivést do Citadely Povstalkyni Seru živou. Ovšem ani Seřiny pevně vštěpované morální zásady nezůstanou ušetřeny tvrdé zkoušky. Brzy však oba shledají, že uprostřed nezmapované divočiny budou muset čelit novému nebezpečí – záhadnému atmosférickému jevu známému jako Růžová bouře, z jejíchž purpurových blesků dosud nevyšel nikdo živý. Budou Sera s Leem první a budou to ještě vůbec oni? Otočil se snad svět naruby, nebo byl takový i předtím? Dva úhly pohledu, dvě přesvědčení. A pravda ukrytá někde úplně jinde.

Odkazy: fantomprint.cz

Následující hodiny ani nevěděla, jak přežila. Po celou noc se třásla chladem a strachem. Noční život neúprosně bujel všude kolem a předhazoval plejády zvuků, které vyvolávaly mrazení v zádech.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Fantom Print v žánru Sci-fi
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   


Informace o autorce

foto: devetdni.cz

Databazeknih.cz: Zuzana Strachotová kráčí celý život jednou nohou v říši fantazie. Jakmile potkala fenomén jménem anime, který je pevně zakořeněn v Japonsku, byla to láska na první pohled, mimo jiné proto, že také nevěří na jednoznačné zlo a černobílé charaktery. Když píše své knihy, promítá si je před očima jako film, včetně podob, barev hlasů a hudby, kterou se při tvorbě nechá ráda doprovázet. Světy svých příběhů vnímá jako druhou realitu, z níž se jen velice nerada budí, její postavy jsou pro ni totiž přáteli, milenci i dětmi. Protože však nejen prací a tvorbou je člověk živ, s radostí třeba i propaří večer na kompu, zahradničí a věnuje se čínskému bojovému umění Wing Chun školy Ivan Rzounek’s WingChunKuen Research. Nejraději čte v metru a na eskalátorech, protože to znamená, že ji kniha opravdu zaujala.


Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Fantom Print a autorce Zuzaně Strachotové.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Neodolala jsem a knihu si objednala. Jsem na ni zvědavá a musím říct, že se opravdu těším, tak snad nezklame. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snad ne, ja si ji budu taky kupovat, jak budu objednavat balicek .-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne