MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 září, 2017


Konečně jsem se dočkala a do ruk se mi dostal poslední díl Univerzity výjimečných. S očekáváním, jak to celé vlastně dopadne jsem se do knihy ihned pustila. Hned z počátku bylo jasné, že bude rychle přečtená a ponese se ve stejném duchu jako předchozí díly. Tím mám na mysli, že rozhodně neklesne na kvalitě, pokud něco, bude ještě lepší. A opravdu tomu tak je. Odveta je pro mě nejlepším dílem série...

Hlavní hrdinka Cia se projeví jako opravdu silná ženská postava, která je navíc nesmírně chytrá a vynalézavá. Opravdu mě bavilo sledovat její každodenní boj, co všechno dokázala a kam se posouvala. Sice měla i své pomocníky, ale to nemění nic na faktu, že málokterý autor neudělá z ženské postavy i tak trochu slabocha...  Takže body navíc, tohle se mi líbilo :-)

Druhá polovina knihy byla i trochu předvídatelná, především díky některým autorčiným nápovědám, které postupně pouštěla na 'světlo'. Takže se přece jen stalo to, co bylo přislíbeno. Ale na druhou stranu zůstaly i situace, kde jsem si nebyla jistá, protože nebyly naprosto jednoznačné. I v závěru vlastně zůstalo pár otazníků a nedořešených detailů, konec lehce otevřený, ale knize to rozhodně neškodí. Sice by mě zajímalo celkové vysvětlení se vším všudy, abych nemusela namáhat mozkové závity, ale přece jen to nechává prostor pro vlastní představivost a možná i nějaká ta zadní vrátka k případnému budoucímu návratu. Kdo ví...

Jednoznačnou výhodou celé série je její délka, každý díl je tenký a má maximálně tři sta stránek. Je to i úleva, když člověk nemusí stále tahat ty těžké bichle. A také že autor dokáže takovýto obsáhlý příběh nacpat i do něčeho tak malého. A můžu vám zaručit, že v Odvetě není o akci nouze. V podstatě se po celou délku knihy neustále něco děje, takže nudou trpět nebudete. Takto má vypadat správná kniha. Jediným mínusem je jen ta podobnost s dalšími dystopickými příběhy, nejvíc asi čtenář uvidí Hunger Games. Právě tím světem po válce, rozdělenými kraji na kolonie, špatným zacházením s lidmi a tak dále...

Přesto všechno jsem skutečně spokojená a můžu jen doporučit :-) Kniha byla čtivá, napínavá, akční, plynulá a vysvětlila vše co mohla. Hlavním tématem po celou dobu byla a stále je univerzita, takže nečekejte příliš mnoho detailů s postapokalyptické Země, to prostě není tak důležité. Pokud jste zvládli předchozí dva díly, teď to jednoduše nesmíte vzdát...:-D

Chvíli jsem se zahleděla směrem ke koleji fakulty biologického inženýrství, kde bydlí Tomas. Nic jsem si nepřála víc než jít za ním.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Odveta
Graduation Day
Univerzita výjimečných
3
Alžběta Kalinová
Sci-fi
2014 originál/ 2017 překlad
268
Fragment
978-80-2533-309-9

Anotace Databazeknih.cz:
Poslední test je ten nejnebezpečnější! Závěrečný díl bestsellerové série. Vítěz bere vše! Svaz národů se ocitá na pokraji občanské války. Povstalci intrikují proti kruté a vychytralé vládě. Nadaná studentka Cia Valeová, která přežila testování, je odhodlaná pustit se do boje. Sama to však nezvládne. Toto je příležitost chopit se vedení, na které Cia dosud jen cvičila – ale koho má vlastně vést? Tváří v tvář nebezpečí a podvodům musí Cia riskovat životy těch, které má ráda a vsadit vše na loajalitu svých smrtelně nebezpečných spolužáků.


V tom úsměvu jsem spatřila kluka, s nímž jsem se skamarádila během první zkoušky Testování. A na toho jsem spoléhala.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: YouTube
 




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Tahle série mě baví, tak jsem zvědavá i n závěrečný díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě osobně tato kniha zklamala. Do čtení jsem se musela nutit, ale je pravda, že úplně hrozné to nebylo. Hlavní hrdinka mi ale přišla taková ufňukanější než v předešlém díle. Ve Zkoušce a Zradě byla sebevědomá a až moc dobrá, a teď mi přišla zase moc nerozhodná. Ale tři hvězdičky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Pro mě byla z celé série nejlepší, první dva díly mi přišly slabé...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne