MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 června, 2017


Kniha vypráví životní příběh sedmiletého chlapce Martina, po tom co spatří Smrt. A jako jediný člověk, který ji vidí, se s ní může bavit. A tak se stane, že Smrt ho provází jeho životem.

Příběh začíná v Německu v době, kdy neexistují mobilní telefony, kdy se má teprve objevit internet, v době, kdy ještě stála berlínská zeď. Jde o životní vyprávění hlavního hrdiny, průběh jeho let od dětství po dospělost. Při tom ho provází neviditelný přítel v podobě Smrti. Setkávají se jen tak, ale i kvůli vzniklým situacím. Z počátku kniha působí hodně humorně, protože se odehrává v mládí Martina, takže vznikají dost vtipné situace a momenty, především když se jeho přítel objevuje ve velmi vhodnou dobu. Postupně však dějovou linii začnou zaplňovat vážnější témata, to jak postava dospívá a musí řešit životní situace jako studium, práci, partnera, rodinu a podobně. I v tomto ohledu jde opravdu vidět, jak téma knihy začíná vážnět. Smrt a vše co se okolo ní točí, je stále častější a tak i humoru ubývá.

Hodně se zde píše o lásce, přátelství, o životě a smrti, o nevyhnutelnosti některých věcí. Zvlášť v některých momentech je člověk nucen nad těmito tématy dumat, i nad osudem, o kterém se zde zmiňují. Spoustu věcí lze vnímat ze dvou různých stránek. Proto mi připadalo, že nešlo jen čistě o příběh jako takový, aby čtenáře bavil, ale spíše i trochu poučil. Jako takové varování, že nejsme nesmrtelní a měli bychom nad svým jednáním přemýšlet, ne všechno se dá zvrátit a začít odznova, měli bychom si vážit života... 

Co mi na knize vadilo asi nejvíc, tak že samotná smrt vystupovala pod jménem Smrt nebo Thanatos. Bohužel tím díky překladu docházelo k tomu, že se o této postavě chvíli mluvilo v ženském rodě a chvíli v mužském. V textu to tedy působilo dost zmatečně. Možná by bylo vhodnější zvolit místo pojmu smrt jiné slovo, třeba smrťák, nebo co já vím, každopádně by sjednocení rodu působilo lépe...

Kniha jako taková se četla naprosto výborně. Bylo v ní spoustu poučení i věcí k zamyšlení. Celý ten vývoj člověka, jeho myšlení i to, jakou roli smrt hraje v našich životech. Ze začátku samý humor, ke konci už trošku deprese. Přesto je to kniha o životě a o tom nevyhnutelném. Mě to přes to všechno velmi bavilo. Knihu můžu určitě doporučit :-)


Asi to chtělo trochu cviku, takže jsem se znovu vyblinkal do stejného koše.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Smrt a jiné vrcholy mého života
Der Tod und andere Höhepunkte meines Leben
-
-
Olga Kolečková
Román
2013 originál /2016 překlad
296
Ikar
978-80-249-3135-7

Anotace Databazeknih.cz:
Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je předurčeno, aby se stali nejlepšími přáteli. Tenhle kluk je opravdu milý človíček. A mimochodem, nikdo vám s jistotou nezaručí, že se nedá umřít na nudu nebo na zlomené srdce…Martin si časem zvykne, že se Smrt vynoří vždycky ve chvíli, kdy se mu to nejméně hodí. Když však potká ženu, o níž tuší, že je to ta pravá, musí si položit rozhodující otázku: Má vůbec smysl žít, milovat a toužit po štěstí, když stejně všechno skončí smrtí?
Hořká i laskavá komedie oplývající nadsázkou a černým humorem.


Snad ironií osudu mě rozhodnutí bojovat se Smrtí tím, že zachráním co nejvíc životů, zavedlo právě na místo, kde trávila hodně času.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: YouTube

Databazeknih.cz: Sebastian Niedlich se narodil v roce 1975 v Berlíně - Spandau. Svoje vlastní narození popisuje jako "spisovatelsky nenápadné a nezáživné". Smrt a jiné vrcholy mého života je jeho debutující román z roku 2013. V současné době Sebastian Niedlich žije a pracuje v Potsdami.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Mám ji doma, jen se k ní dostat :) I proto ráda slyším, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem zaznamenala, ale nijak jsem se nezajímala o to, co je zač. Ale vypadá výborně, tak třeba jednou. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Po téhle už dlouho pokukuji. Myslím, že za červnovou výplatu bude moje!

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, na knížku se chystám už dlouho a teď se těším ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne