MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 června, 2017

Já vím, odvěké téma, které se propíralo už tolikrát. Ale když člověk nad něčím dumá, musí to nějakým způsobem ventilovat ven. A jednou z možností je zkusit spustit diskuzi na sociální síti, kde se to obvykle strhne v neřízenou lavinu dobrých a špatných komentářů, nebo to zkusit vyjádřit v článku a doufat, že se dočká normálních komentářů, které nebudou hádavé...

Nedávno jsem tak přemýšlela, co vlastně lidi táhne do kamenného knihkupectví. Ano, velice dobře chápu ten skvělý pocit, kdy je člověk obklopený tolika knihami až mu přechází zrak. Všude jen samé stránky plné textu. Hotový ráj na zemi. Také se občas ráda projdu mezi regály a okukuji knižní obálky. To se mi líbí, to moc chci, to znám, ale neláká mě to, co to je, to neznám... A tak podobně. Kochám se tím množstvím a rozhlížím se (taky bych chtěla jednou mít tolik knih). Jsem schopná tam vydržet i hodinu a udělat si pár koleček kolem dokola... Ale to je tak asi vše.


Pokud nejdu do knihkupectví pro určitou věc, tak se tam obvykle neukazuji. V tom množství knih se moc dobře neorientuji. Vždycky hledám a tápu a nakonec musím vyhledat pomoc. A pokud bych tam šla náhodně, že si prostě udělám radost, nedokážu si vybrat. Spousta lidí to má přesně opačně a já to chápu, ale pro mě je přehlednější, když si vybírám knihy na internetu. Nejenže si vyhledám určitou kategorii a hned hezky vidím ceny a obálky a prostě všechno, ale připadá mi to prostě přehlednější. Ano, v knihkupectví sice můžu každý kousek ohmatat a prozkoumat, podívat se dovnitř, na stav knihy a podobně... Ale pro mě jako pro člověka, který nemá peněz nazbyt (knihomolství je drahý koníček), je lepší alternativa ta druhá. Mnohdy se cena na jedné knize liší i o víc jak stovku. Takže raději oželím nákup v knihkupectví a za ušetřené peníze si pořídím více knih.


Zrovna včera jsem četla článek o tom, že vláda uvažuje o 'stravenkách' na nákup knih. Že by si to mohli zaměstnavatelé odčítat z daní a mohli by je poskytovat jako benefity pro zaměstnance. Ano, dobrá myšlenka a já bych byla pro, i když nevěřím tomu, že zrovna u nás v práci by to vyšlo :-D Ale otázkou je, jaká hodnota těch stravenek by byla a jak by to celé fungovalo, protože by opět platily jen pro kamenné obchody... Což mě přivádí i k myšlence, že před lety, když se zvažovalo snížení daní na knihy, tak se v nějakém článku psalo, že například v Británii se na knihy neplatí žádná daň. A u nás? Když se snížila o nějaké to procento, na cenách se to vůbec neprojevilo...


Ale zpět k tématu. Prosím nekamenovat, děkuji :-) Je pravda, že vždycky závidím některým lidem, když píšou 'dneska jsem šla tam a tam a po cestě jsem to vzala do knihkupectví, vybrala jsem si tyto krásky...'. Ano, je to hezké, že si člověk udělá zastávku, podívá se a vybere si, ale mojí hlavní otázkou zůstává, stojí to opravdu za ty neušetřené peníze? Ale nemyslím to, když si tam člověk zajde pro jednu knihu. Mnohdy někdo odchází i s pěti knihami a to už je opravdu pár korun navíc... Viděla jsem totiž párkrát nějaké odsuzující komentáře, že přes internet nikdy, jen v obchodě. V čem je tedy o tolik horší si kupovat knihy přes internet a mít jich potom víc?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Já taky nakupuju v podstatě jen přes internet. Ty cenové rozdíly jsou dost často opravdu markantní a já si prostě nemůžu nakupovat v kamenném knihkupectví dovolit. Ale to neznamená, že do knihkupectví nechodím, protože chodím a ráda. Když nespěchám a potkám někde ve městě knihkupectví, hned vlezu dovnitř, i když si jsem na sto procent jistá, že si tam nic nekoupím. Prostě mám ráda tu atmosféru tam, ráda se procházím mezi regály a koukám po knížkách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná. Já tam moc nechodím. Výjimkou jsou asi levné knihy, kam chodím často i když si většinou nevezmu nic.

      Vymazat
  2. To sice ano, ale pořád je to dražší než internet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale jinak to jak někdy taky dělám, když máš slevový kupón nebo dárkový kupón :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty stravenky na knihy zní strašně zajímavě, ale pro mě trošku nepředstavitelně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro me taky, bylo by to fajn, ale asi to neni vyhoda, ke ktere by kazdy zamestnavatel hned skocil...

      Vymazat
  5. Já si stejně jako ty kupuji většinou knihy přes internet. Jediné kamenné knihkupectví, do kterého chodím, jsou Levné knihy :) Nikdy jsem si ale nevšimla, že jsou v obchodě dražší než na internetu. Možná je to pravda, ale zase zaplatíme poštovné, nevyjde to pak stejně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakupuji v jednom obchode, kde zaplatis postovne treba jen 50 - 70 korun. Pokud mas na jedne knize rozdil vic jak stovku a koupis si treba pet...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne