MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 června, 2017

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Už po první knize jsem tomuto světu od Diany Gabaldon vcelku propadla. Nadchla mě ta myšlenka, nápad, koncept, ale nejvíc autorčin styl psaní. Zalíbilo se mi to natolik, že jsem přečetla už několik knih i přestože, že klasické romány čtu jen výjimečně. Nicméně jsem se rozhodla zkusit i další díla, v tomto případě Lorda Johna. Sice se jedná o jednu z postav z Cizinky, ale příběh jako takový je v trochu jiném stylu. Takže pokud jste četli Cizinku, nečekejte naprosto totožné zpracování.

Nejdřív musím upozornit fanoušky, že děj je zasazený do doby, po Cullodenu. Lord John se už potkal s Jamiem, ale už není ve Skotsku, ale zpátky v Anglii. S žádnou jinou postavou (kromě něj) z předchozí série se tu nesetkáte, maximálně si přečtete nějakou zmínku. Důvěrná záležitost je v úplně jiné zemi, s trochu jiným způsobem zpracování a to hlavně v tom ohledu, že celá kniha je převážně detektivkou a je vedená jako vyšetřování případu.

Knihu jsem viděla už dříve ve starším vydání. Na databázi sice neměla zrovna největší hodnocení, nicméně i tak jsem se nenechala odradit. Autorčin styl je více než vyhovující. Sice to nemá kvalitou na Cizinku, ale tato série je pro mě doplněním celého jejího světa v tehdejší době, takže jsem ráda, že mám další detaily k promyšlení. Vyšetřování bylo místy dost zdlouhavé, ale po celou dobu jsem zase netušila, kdo je padouchem. Dozvěděla jsem se to na úplném konci.

Autorka opět vykreslila většinu postav velice specificky a detailně. Nebála se ani peprnějších momentů, zvláště ohledně Johna (pokud jste od Diany četli předchozí knihy, víte co je zač). Tuhle otevřenost docela oceňuji, kniha se čte jedna báseň, bez zádrhelů a zbytečných popisů. V podstatě ji vnímám jako deník či kroniku, se všemi detaily života bez jakéhokoli tabu. Navíc musím uznat, že v těchto knihách je krásně vykreslená doba a historie. Z poznámek na konci knihy může každý odvodit, že při psaní autorka dělala i průzkum a díky její přípravě všechno zní mnohem uvěřitelněji.

Každopádně na závěr řeknu toto - styl psaní je skvělý, i když trošku míň napínavý a vtahující jako v příběhu Claire a Jamieho. Vykreslení tehdejší doby na jedničku, detektivka a celý proces zkoumání krásně promyšlený, postavy zajímavé. Jediné, co knize chybělo, tak trochu více nadšení, aby se člověk nemohl odtrhnout. Berte proto tuto sérii spíše jako takové doplnění. Já jsem spokojená a určitě se těším na další díly :-)
 

Grey se kousl do jazyka, aby si zabránil v neopatrné odpovědi na toto šokující odhalení, a jen kývl, když sahal do své náprsní tašky. Položil na stůl stříbrnou minci, ale nechal na ní ruku.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Lord John a důvěrná záležitost
Lord John and the Private Matter
Lord John Grey
1
Diana Gabaldon
Kateřina Heřmanová
Román
2003 originál / 2017 překlad
288
Omega
978-80-7390-640-5

Anotace Databazeknih.cz:
Píše se rok 1757. Jednoho jasného rána uprostřed června lord John Grey vyjde z londýnského klubu Biftek a v mysli má zmatek. Šlechtic a vysoce postavený důstojník v armádě Jeho Veličenstva se právě stal svědkem něčeho šokujícího. Ale snaha vyhnout se skandálu, který by mohl zničit jeho rodinu, přebije něco ještě důležitějšího: Koruna mu určí, aby vyšetřil brutální vraždu kamaráda ve zbrani, který byl možná zrádce.
Přinucen sledovat dvě vyšetřování zároveň, octne se major Grey v pavučinách intrik a zrad, jež se dotýkají všech vrstev anglické společnosti – a ohrožují vše, co je mu drahé. Od vykřičených domů nočního Londýna do nablýskaných salonků šlechty a od krve zavražděného k bouřícím mořím, které ovládá majestátní flotila Východoindické společnosti. Lord John sleduje mlhavé stopy zmizelého lokaje a ženy v zeleném sametu, kteří by mohli být klíčem ke všemu - nebo také ne...

Odkazy: omega

Kde koupit knihu


http://www.arara.cz/product/637353

Jakmile ho zahlédli, ihned přestali a zírali na něj se směsí zvědavosti, podezření a na některých tvářích i toho, co vypadalo jednoduše jako strach.


Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.


Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne