MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 dubna, 2017


Erebos jsem si pořídila hned z několika důvodů. Byl k mání v Levných knihách za pár korun, byl od autorky Saecula, které se mi opravdu líbilo a nakonec na databázi knih měl opravdu slušné hodnocení. Tak proč toho nevyužít a nepořídit si ho? A jako bonus byla velice zajímavá anotace, u které jsem doufala, že mě kniha bude bavit.

Musím říct, že z vlastní zkušenosti znám, jaké to je propadnout nějaké nové a velice dobré hře. Občas se mi to stává třeba i u seriálů. Člověk začne s něčím novým, co ho naprosto nadchne a pak lehce ztrácí pojem o čase. A tak jako knihy, i tyto věci bývají dokonalým únikem před všedními starostmi. Takže Nickův, to je hlavní postava, problém je pochopitelný. Alespoň zpočátku.

Velkou část knihy mi totiž neskutečně lezl na nervy. A to ani ne tím, že byl pořád nalepený na počítač (pasáže s popisy her byly časem poněkud nudné a zdlouhavé), ale tím, že přestal logicky uvažovat. Vždy by měly existovat hranice toho, kdy je člověk schopný zazdívat alarmující fakta, že něco není v pořádku a že cizí osoba či osoby o něm ví až mnoho a že se této osobě či osobám nemá svěřovat. Absolutně nevnímal varovná znamení. To mě docela štvalo. Kdyby se něco takového stalo mě, okamžitě odpojuji počítač od sítě a tak podobně...

Během čtení vyvstávalo hned několik nepochopitelných věcí, například i samotná podstata hry či to, jak moc byla dobrá. Chvílemi to působilo jako vzdálená vize budoucnosti a moc to knize nesedlo. Ke konci je sice všechno vysvětleno, ale to nemění nic na tom, jaký pocit čtenář nasbírá během čtení, protože toho se jen tak nezbaví. Celé mě to spíše nudilo a štvalo, protože veškeré logické vysvětlení je naměstnáno asi na posledních dvacet stránek...

Kniha je svým tématem rozhodně velice dobrá a je to v podstatě něco nového, alespoň pro mě, protože knihu o počítačové hře jsem ještě v rukou neměla. Četlo se to lehce, téma výborné (v tomto ohledu jsem byla spokojená), na závěr je vše logicky a dobře vysvětlené. V podstatě jde i o velké poučení pro lidi, takové malé poselství a varování - nevěřte každému a používejte proboha mozek. Nicméně kniha byla příliš protahovaná a často nezáživná. Nejlepších bylo asi posledních padesát stránek, kdy se stalo opravdu hodně zásadních věcí. Nakonec přes všechny kladné body a moji velikou spokojenost, dám knize tři hvězdičky, protože by potřebovala doladit.
 

S každým novým dnem ztrácí moje realita na významu. Je hlasitá a bez řádu, nepředvídatelná a náročná.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje...
Erebos
-
-
Ursula Poznanski
Karolína Kousalová
Sci-fi
2010 originál /2013 překlad
320
Fragment
978-80-253-1830-0

Anotace Databazeknih.cz:
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Co vlastně realita umí? Umí vyvolat hlad, žízeň, nespokojenost. Způsobuje bolest, bije kolem sebe nemocí, naslouchá směšným zákonům.

Informace o autorce

foto: Bestseller Books Online

Databazeknih.cz:  Ursula Poznanski - Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Ja patrim spise k příznivcům knihy,ale je pravda,ze to byla jedna z prvních knih, kterou jsem jako blogerka po delší pauze četla :) možná provedu reeding :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se Erebos líbil, asi o trošku víc než tobě :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze, i když spíše negativní :-) Ale asi mě ani anotace nenadchla natolik, abych ji četla...

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem na knihu koukala, ale nevzala ji...ještě uvidíme. Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu jsem četla a velice se mi líbila! :) Už si nevzpomínám, jestli jsem se při ní nudila nebo mi něco přišlo nelogické. Námět knihy je velice originální a opravdu mě to chytlo :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne