MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 února, 2017


Recenzní kniha


Kniha mě nejprve, jako častokrát, učarovala svojí obálkou. Jednoduchá a pěkně barevně laděná. Narazila jsem na ni náhodou na internetu a hned jsem si hledala další informace. Hlavní věc, která mě v anotaci zaujala, bylo téma elementů, tedy čtyř zemských živlů. Téma, které mě zajímá a baví, a které se příliš často neobjevuje, alespoň ne v této formě. Po přečtení prvních pár stran mě jako první a jediný napadl film, Poslední vládce větru. Tam se také probíraly elementy, ale trochu jinak... :-)

Abych řekla pravdu, dlouho se mi nestalo, abych četla takhle rozporuplnou knihu. Tedy přesněji, po jejím dočtení jsem absolutně nevěděla, kam se přiklonit. Líbila se mi, ale mám i nějaká ale... Nechci zklamat autora, nechci zklamat nakladatelství, ale pravda je pravda. Takže se to pokusím tak nějak rozebrat...

Začátek knihy se mi líbil, byl to takový rozjezd a seznámení, jak s postavami, tak s prostředím a hlavní myšlenkou. Můžu říct, že to mě zaujalo. Celý ten nápad a zpracování, promyšlenost a detaily. K tomu nemám co vytknout, byla jsem spokojená a hodně natěšená na budoucí odstavce. Vyhovoval mi i počáteční vývoj, hlavní hrdina Alex se dozvídá pravdu o sobě a to co následuje je v celku logické, co mi však nesedělo je jednání jeho rodiny. Přišlo mi, že to vzali až moc v klidu a pohodě. Co se týče říše, tak to byla paráda. Takový svět uvnitř světa. Trošku mi dělal ale problém popis té země, takže bych možná uvítala nějakou úplně zjednodušenou mapku, pro lepší přehled a představu.

Tak, jak byl začátek vcelku rychle odbitý, prostřední část se docela vlekla. Alexův 'vývoj' hodně dlouho trval a byl popisován do velkých detailů. S přibývajícími stranami jsem měla pocit, že čtu stále dokola to stejné a posouvám se minimálně. Tato část mě místy už nudila a chyběla mi tendence se ke čtení vracet. Chápu to tak, že v tomto díle jde o počáteční proměnu hlavního hrdiny s tím, že něco velkého teprve na nás čeká...

Závěr začal lehce gradovat, i když žádná velkolepá superbitva se nekonala. K boji přece jen dojde, ale jen z pohledu Alexe a to co se dělo jinde se dozvíme asi v jednom odstavci. Přesto, pro mě to byla asi nejlepší část. Něco, na co jsem čekala celou knihu a co mě bavilo. Spousta věcí byla vysvětlena a odhalena, i když i tak nějaká tajemství zbyla na příště.

Kniha je skvěle promyšlena a detailně popsána, přišla mi i docela jednoduchá, bez napětí. Postav bylo pár a trávily spolu hodně času, téměř denně. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že popisy věcí a míst byly obsáhlejší a více do hloubky než samotný děj či mezilidské vztahy. Abych to zkrátila, kniha se velice dobře četla, tematicky skvělá a zajímavá. Ale chybělo mi v ní více 'života'. Velké plus za českého autora. Jak už jsem říkala, nemám dobré zkušenosti u našich spisovatelů, ale v tomto případě to rozhodně stálo za to a četby nelituji a na další díl si počkám. Fantasy knih mám přečtených už hezkých pár kousků, takže mám svůj žebříček hodnocení posunutý jinde než ostatní. Knize dávám tři hvězdičky a kdybych měla i ty poloviny, bylo by to tři a půl...
 

Šli jsme cestou mezi domy a já si nemohl nevšimnout, jak na mě každý zírá. Nowela asi už každý znal, ale já jsem byl pro všechny cizí, tak jsem se na ně snažil aspoň usmívat a čas od času mávnout.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Elementum
Elementum
Elementum
1
Jiří Dittrich
-
Fantasy
2016 originál
520
Epocha
978-80-7557-033-8

Anotace Databazeknih.cz:
Největším problémem Alexandra Summerse byla blížící se maturita. Nebo aspoň do doby, než se mu život obrátil naruby. Vše začne příchodem neznámého cizince. Alex se dozví, že je potomkem jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla nejen politickou, ale také magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale ve skutečnosti nezmizela. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází ve velké krizi.
Alex je nucen chopit se svých povinností a nově objevenou říši ochránit. Jenže s tajemstvím jeho minulosti odhalí i zdrcující pravdu o vlastní rodině. Jeho rodiče jsou už dávno mrtví a úhlavním nepřítelem se stává jeho vlastní bratr, kterého musí porazit.


Připadal jsem si jako na ohňostroji, na malém a romantickém ohňostroji, který se před námi rodil i umíral.

Ukázka z knihy

Kde koupit knihu


http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    

Informace o autorovi

foto: Klub knihomolů

Databazeknih.cz: Jiří Dittrich se narodil 14.1.1996 v Praze, na jejímž okraji vyrostl. V roce 2011 absolvoval základní školu a nastoupil na Střední školu obchodní, kde v roce 2015 odmaturoval.
V té době měl již napsanou svou první knihu, kterou začal psát na začátku druhého ročníku střední školy. A zatímco se chystalo její vydání, nastoupil do zaměstnání do malého obchodu poblíž svého bydliště.
 
Již od mala měl Jiří Dittrich určitou fantazii, která ho postupně posouvala. První známka spisovatelského potenciálu se objevila asi v jeho 11 letech, kdy napsal krátký scénář pro své kamarády, s kterými poté podle něj točili amatérský film.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Epocha.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Taky jsem měla problém si říši představit, ale v druhém dílu bude mapa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to celkem zajímavě a taky se mi líbí, že konečně je něco od českého autora (dokonce od tak mladého), takže to asi zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale proč ne... Nemuselo by to být špatné. :) Možná se ke knize někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  4. Před nějakou dobou jsem nad knihou uvažovala v Knihkupectví, a tak nějak jsem ráda, že jsem si ji nekoupila. Nemám ráda, když je někde dobrý svět ale mapa nikde, za to bych fakt zabíjela. Vypadá to, že příběh měl docela potenciál, ale nedostatky z něj dojem trošku kazí.

    OdpovědětVymazat
  5. Já o knize slyším prvně :) Abych řekla pravdu, vypadá vcelku zajímavě, ale mám jiné favority :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja se rozhodla zkusit i nasi tvorbu a nejsem zklamana, jsem zvedava na dalsi dil :-)

      Vymazat
  6. Já jsem na tuhle knížku už pěkně dlouho zvědavá, ale podobně jako ty se bojím a nemám příliš dobrých zkušeností s českými autory. Ale opravdu začínám uvažovat, že to tentokrát risknu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i kdyz jsem nehodnotila na plny pocet, presto to za precteni urcite stoji

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne