MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 prosince, 2016

Nocte • Courtney Cole

sobota, prosince 03, 2016 9 komentářů

Už hodně dávno jsem narazila na tuto knihu, která mě zaujala svojí anotací. A taky krásnou obálkou, která mě učarovala. Ale pořád jsem nebyla schopná knihu nějak pořešit, koupit si ji a podobně. Nakonec u mě skončila, půjčená od kolegyně z práce...

Čekala jsem něco temného, napínavého, protože jak anotace slibuje, jde o nějaké velké tajemství a o věci, které hlavní hrdinku hodně ovlivňují. Mojí chybou bylo, že jsem si už nepřečetla, že jde o dívčí román, protože to byla asi hlavní položka.

Nemůžu popřít, že kniha se velice dobře a rychle četla, měla takový ten poklidný styl, kdy člověk čte a ani si neuvědomuje, jak ty stránky letí. Navíc vše podkresluje rodinná tragédie, kterou to začíná a tajemství, které visí ve vzduchu a stále není k odhalení a to je také lákadlo k pokračování.

Bohužel hlavní linií je Calla a Dare a jejich zamilovanost, Calliny pocity a tak dále. V podstatě skoro jako letní románek, takže zaměření spíše na mladší publikum. Protože upřímně, opět je v knize obyčejná průměrná holka a pan Dokonalý... To mě bohužel vůbec nebavilo a snažila jsem se soustředit na to, co přijde do budoucna, na to, co je skryté a utajené.

Nejlepší částí knihy pro mě je konec, hlavně zhruba posledních padesát stran. Konečně se něco děje a pomalu se odhaluje to, co oči zatím neviděly. To si myslím, že bylo naprosto skvělé, dobře promyšlené. Tak trochu mi to připomínalo Ostrov lhářů a Všechny malé zázraky. Hlavně co se týče obsahu. Závěr byl hodně překvapující, ani já sama jsem celou dobu netušila, že by to mohlo být až tak zamotané a poslední odstavec mě zabil. Zůstal hodně otevřený a já teď nevím, co si myslet. Jestli moje teorie spřádané v hlavě jsou správné nebo jak to mám vlastně pochopit?

Takže na jednu stranu se mi hodně líbil obsah ke konci, promyšlenost děje, to, jak dokáže lidská mysl pracovat a mnoho dalšího. Na druhou stranu tam té romantiky podle mě bylo příliš, mohlo to být trochu víc temnější, dramatičtější. Jediným tahounem k tomu, abych knihu dočetla bylo neustále ukryté tajemství, o kterém se tam pořád psalo. Takže teď je těžké se rozhodnout, jak vlastně knihu hodnotit... Bylo to dobré, ale mělo to i spoustu much...

Co je na tom nenápadném gestu tak zvláštního, proč mi taková maličkost pokaždé uvízne v hlavě? Je to hloupost. Věnovat tolik pozornosti něčemu tak pitomému.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nocte
Nocte
Nocte
1
Courtney Cole
Adéla Špínová
Román
2014 originál /2015 překlad
344
CooBoo
978-80-7544-024-2

Anotace Databazeknih.cz:
Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám stébla. Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? To kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.


Dívá se na mě a výraz jeho očí mě zevnitř trhá na kusy. Je v nich bolest, syrová, upřímná bolest, a to je to jediné, co vidím.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Courtney Cole New York Times a USA Today nejprodávanější romanopisec. Má bakalářský titul v oboru podnikání, ale žádné množství práce v podnikatelském světě nemohla potlačit nutkání psát.

Courtney se narodila a vyrůstala v Kansasu, domov neuvěřitelně přátelských lidí a nejvíce strašného počasí na planetě. Protože letní dny byly tak horké, vyrůstala na čtení stohů knih ... a když se jí nelíbil konec, napsala ho sama. Courtney miluje růžový lak na nehty, bouřky, podzim a knížky o Harrym Potterovi (ne nutně v tomto pořadí).

V současné době žije nedaleko Chicaga se svým skutečným princem Charming, dvěma syny, jednou dcerou a malou domácí zoo.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Já jak si na tu romantiku normálně moc nepotrpím, tady jsem za ni byla ráda. Já totiž právě naopak moc nejsem na ty psychologické temné hry a tak podobně, ráda u čtení odpočívám, což mi knihy tohohle typu moc neumožňují, takže jsem za ten milostný vztah Cally a Darea byla ráda. :D Každopádně ten konec byl fakt zabijácký... kde je sakra další díl?! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja nevim, me to prislo takovy uplne obycejny. Kdyby aspon v te anotaci a uvodu knihy nebyly takove sliby, jak to cloveka dostane...

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) O téhle knížce jsem ještě neslyšela, a musím říct, že i mě na první pohled upoutala svou obálkou, která je téměř dokonalá! :) Ale podle tvé recenze knížka zní poměrně dost průměrně?... :) No, kupovat si ji vyloženě nebudu, ale pokud se mi někdy dostane do rukou, přečtu si ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přišla mi dost obyčejná, i když má hodně zastánců a milovníků...

      Vymazat
  3. Jak píšeš výše- jsem jeden z těch zastánců a milovníků :D
    Mně naopak kniha přišla originální a zamilovala jsem se do ní hned po první kapitole <3
    A konec? Nemám slov, protože prostě... kurňa?! Kde je druhý díl?!!!
    Každopádně jsem ráda, že Nocte u tebe nedopadla jako katastrofa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla to zadna pecka, ale ani pohroma. Druhemu dilu se vubec nebranim :-)

      Vymazat
  4. Knihu mám v plánu už dlouho, ale zatím jsem se k ní nedostala. No a po přečtení tvé recenze... nevím, asi nebudu spěchat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to spatne. Jen mi neprislo, ze by to dostalo tomu, ze to ma byt temne a tak. Samozrejme konec to byla jina pecka. Ale zbytek knihy...

      Vymazat
    2. Určitě se k ní časem dostanu, ale momentálně jsou knihy na které se těším víc :)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne