MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 října, 2016


~ minirecenze ~

Konečně se mi do ruky dostala druhá ilustrovaná verze mého milovaného Harryho. Už na první pohled z obálky je jasné, že je opět doplněná neskutečným množstvích originálních kreseb. Ty jsou téměř na každé stránce. Zabírají jejich část, někdy úplně celé plochy.

Text je opět, kvůli formátu knihy, rozdělen na dva sloupce. Ale myslím, že když se člověk začte do obsahu, tak si na to zvykne vcelku rychle. Rozhodně lepší než kmitat očima po celé šířce stánky.

Mám pocit, že v první knize to nebylo, ale tady se střídají pozadí jednotlivých listů. Obvykle jsou bílé nebo hodně světlé, ale na některých místech úplně černé. Celé do podkresluje děj, který už přestává být tak pohádkový a chvílemi potemní díky atmosféře nebezpečí.

Na knihu jsem se velice těšila a jsem naprosto nadšená. Tak trošku mě mrzí, že jsem tento svět neobjevila až díky těmto krásným ilustracím. Ale nijak nelituji. Jakmile budu mít celou sadu kompletní, přečtu si to znovu. A to je právě jediná vráska na mém čele, protože si na to budu muset počkat ještě pět let. Snad to vydržím.

A druhou věcí, která mi tu chybí, jsou dopisy a jejich vzhled. V mém normálním vydání jsem si zvykla na kostrbaté písmo, které vypadá jako ručně psané a sem tam byla třeba i kaňka, rozmazaný text po Hagridových slzách a podobně. Dopisy vypadaly více autenticky, což tady nenajdete.

Každopádně knihu doporučuji každému zapálenému fanouškovi, i každému, kdo tento svět bude teprve objevovat :-)


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání)
Harry Potter and the Chamber of Secter
Harry Potter
2
Joanne Kathleen Rowling
Vladimír Medek
Fantasy
1997  originál / 2016 ilustrovaná verze
312
Albatros
978-80-00-04459-0

Anotace Databazeknih.cz:
Nové vydání příběhů čarodějnického učně Harryho, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye.
Prázdniny po prvním roce v Bradavicích byly u strýce a tety k nevydržení. Chovali se k Harrymu tak hrozně, že se nemohl dočkat návratu do Školy čar a kouzel. Jenže těsně před odjezdem Harryho varuje podivné stvoření – skřítek Dobby. Když se prý do školy vrátí, stane se katastrofa! V druhé knížce se Harry, Ron a Hermiona vracejí po prázdninách do Bradavic a doufají, že nový školní rok bude už klidný. Ale ouha, Harry začne znenadání slyšet hlasy, jež neslyší nikdo jiný, a po stěnách se objevují výhrůžné nápisy. Po mnoha letech kdosi otevřel skrytou Tajemnou komnatu, z níž vychází neviditelný nepřítel, a po chodbách bradavického hradu, kde škola sídlí, zůstávají ležet bezduchá těla studentů. Kdo je pachatelem těchto hrůz? Podezření padne přičiněním Malfoye a zmijozelských na Harryho, a když je navíc po nesčetných piklech odstaven moudrý ředitel školy Albus Brumbál, musí Harry sám čelit nepřátelským úkladům. Přitom se mu daří pronikat i do dávno zapomenutých tajemství a v závěrečném kouzelnickém souboji na život a na smrt se potřetí utkává se svým odvěkým nepřítelem. Nuže, vítejte znovu v Bradavicích, přátelé!


Ukázka knihy





Informace o autorce

foto: Čtení pod lavicí

Databazeknih.cz: Joanne Rowlingová se narodila roku 1965 v anglickém Gloucestershiru, jejími rodiči jsou laborantka Anne a manažer firmy Rolls Royce Peter. Rowlingová na sebe upozornila už v šesti letech, kdy napsala povídku o králíčkovi Rabbitovi (tedy králíčkovi jménem Králíček), který měl spalničky. V roce 1971 se její rodina přestěhovala z Yatu do Winterbournu, kde si Joanne a její sestra Di hrály s dětmi ze sousedství na kouzelníky. Jejich nejlepšími přáteli byli v té době Ian Potter a jeho sestřička Vikky. S těmi si užily hodně legrace – Ian měl totiž nevyčerpatelnou zásobu bláznivých nápadů, a tak ani talíře zdobené hlemýždi, nebo běhání po čerstvém betonu nebylo pro malou Joanne nic neobvyklého... celý životopis


















Knižní téma | Harry Potter • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Koukám, že ilustrace ve druhém díle jsou stejně úchvatné jako v prvním. Ach,...snad se mi taky brzo dostane do rukou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je nadhera :-) Pekne si knihu uzij Lucy :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně si ho už musím koupit. Je to naprostá nádhera. Ale jak říkáš, je vážně škoda, že na kompletní sérii budeme muset ještě pět let počkat :(

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne