MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 září, 2016


Musím uznat, že tato série se mi zamlouvá čím dál více. Nejen tím světem, který autor vytvořil a tím, jak má všechno dokonale promyšlené. Ale i tím, s jakou otevřeností dokáže psát. Všechno do sebe zapadá i s nejmenšími detaily a neustále mě dokáže překvapit.

Druhý díl, Pouštní kopí, má trochu pomalejší rozjezd. Prvních zhruba dvě stě stran se týká jen Krasijského národa, tedy lidí žijících v poušti, válečníky, kteří žijí pro boj s démony. Tato část se zabývá hlavně velitelem, tím jak se dostal k moci, co to obnášelo od jeho dětství a podobně. V podstatě seznámení s postavou a její vývoj. Musím přiznat, že mě to bavilo méně, protože to byl dost zdlouhavý úvod a mě popravdě zajímaly jiné postavy... Každopádně po překonání této části se příběh konečně rozjel a byl lepší a lepší.

Už od první knihy to směřovalo k tomu, že všichni hlavní hrdinové se nakonec musí nějakým způsobem střetnout. Jejich osudy se postupně splétaly. Autor nás k tomu vedl nejrůznějšími oklikami a zdlouhavými cestami. Ale že to stálo za to. Celý příběh sledujeme z různých pohledů a z různých míst, protože problém démonů se týká celého jejich světa. Jen každý národ to vidí jinak a jinak jedná...

Na knize se mi moc líbí ta otevřenost a promyšlenost. Autor umí skvěle psát a vůbec se ničeho nebojí. Druhá polovina knihy byla naprosto skvělá a já téměř vůbec nedokázala dopředu odhadnout, k čemu se v danou chvíli schyluje. Ke konci jsem se nestačila divit a úplně poslední slova mě naprosto dostala. O zvraty tedy nebylo nouze, natož o akci a napětí.

Z postav mám ráda snad úplně všechny, jak ty kladné, tak ty záporné. Do knihy mi parádně pasují. Je pravda, že byly pasáže, kdy bych jim nejraději dala facku, ale zase nemůže být všechno po mém, jinak by to byla nuda :-)

Kniha mě naprosto nadchla, neodradilo mě ani množství stránek nebo zhuštěnost textu. Toto je příběh a vyprávění přesně podle mého gusta, který vždy jen nerada odkládám a už předem se těším, až v něm budu moci pokračovat. Nejraději bych se hned pustila do dalšího dílu. Jakmile splním momentální rest, pokračování je povinností. Už teď se těším a pokud máte rádi fantasy, démonskou tematiku a příběh o životě se vším všudy, rozhodně doporučuji.
 
Vydali se do vsi a pod nohama jim křupal sníh. V mrazivém zimním vzduchu se před ústy srážely obláčky páry, ale v pláštích podšitých kožešinou jim bylo teplo dost.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pouštní kopí
The Desert Spear
Démonská série
2
Peter V. Brett
Mirka Polová
Fantasy
2010 originál /2010 překlad
624
Triton
978-80-7387-402-5

Anotace Databazeknih.cz:
Pouštní Kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je? Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám. Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?


Renna se spolehla na svůj plášť, opustila kruh a chladnokrevně šla k tomu démonovi. Nechápavě, slídivě větřil, ale nevypadalo to, že by tušil, jak je Renna blízko.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: A leaf in a library

Databazeknih.cz: Americký spisovatel Peter V. Brett se narodil 8. února 1973 v New Rochell ve státu New York. První román s pracovním názvem An Unlikety Champion dokončil v roce 1990 a později ho ztratil, což jak sám přiznává, nebyla vzhledem ke kvalitám rukopisu vůbec žádná tragédie. V roce 1999 absolvoval kurz psaní pro autory fantasy, na kterém napsal úvodní kapitolu svého dnes debutového románu. Následovala léta, při kterých rukopis odkládal a opakovaně se k němu vracel, pilně ho přepracovával a neustále upravoval. Vytrvalá snaha se mu vyplatila - v červnu roku 2007 prodal práva na román The Painted Man (2008, česky Tetovaný/Triton 2010), jenž byl ve Spojených státech přejmenován na Warded Man.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já jsem zatím četla jen první díl, který jsem si naprosto zamilovala a o to víc mě teď štve, že jsem se k pokračování ještě nedostala :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to honem naprav. ja uz se tesim taky na dalsi dil :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne