MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 července, 2016

Lovci vran • Lyndsay Faye

středa, července 20, 2016 6 komentářů

Recenzní e-kniha


Po přečtení výtečné knihy Prach a stín od stejné autorky, jsem se rozhodla, že vyzkouším i další její knihu, detektivku zasazenou do 19. století, která se hodně týká tehdejšího problému, tedy otrokářství.
 
Už od začátku mi bylo jasné, že kniha bohužel nestačí na již zmíněnou druhou knihu. V té se na rozdíl od této probíral příběh Sherlocka Holmese, který byl mnohem poutavější a záživnější. Tím však nechci říct, že by Lovci vran byli až tak špatní. Jen jsou trošku jiní.

Vše se odehrává v době, kdy policie teprve podniká první krůčky, je na svém počátku a strážníci v podstatě nenosí žádné zbraně, jen své označení, měděné hvězdy. Jedním z nich je i Timothy, hlavní postava. Ten se snaží pomáhat, kde může, navíc často díky emocím ztrácí hlavu a vrhá se do nebezpečí. Na pomoc má však svého staršího bratra a kolegu. To už je jiné kvítko. Trochu výstřední svým chováním a způsobem života.

Oba se zapletou do vraždy a musí tomu přijít na kloub. Je zajímavé od začátku sledovat, jak vyšetřují případ, zvlášť, když ještě neexistují žádné směrnice či pravidla. Jak už jsem řekla, policie a detektivové jsou teprve na vzestupu a tak i jejich práce se teprve vyvíjí. Oba bratři přispívají svou troškou do mlýna díky geniálnímu myšlení a dedukci.

Svým způsobem to bylo všechno podáváno takovou syrovou formou, bez špetky napětí či gradování děje. Ale i tak si mě autorka získala, protože má opravdu příjemnou formu psaní. Spousta věcí je nakousnuta už předem, takže nějaké překvapení se nekoná. Jediné, co mě opravdu dostalo byl závěr. Tedy objasnění toho, co se vlastně stalo a vysvětlení všech postupů při vyšetřování, i těch, které nikam nevedly. A to bylo možná tak jediné překvapení.

Já jsem však spokojená. Detektivky mám ráda, hlavně tyto, které jsou zasazené lehce do minulosti. Nejsou tu žádné moderní technologie, jen lidský mozek. Jsem také ráda, že se nejednalo o nějakou krvavou či drastickou vraždu. Díky tomu bylo čtení odlehčené a odpočinkové.

Proto jsem se rozhodla dát čtyři hvězdičky. Vzhledem k tomu, že mohu porovnat již dvě knihy od této autorky, musím konstatovat, že Prach a stín se povedl mnohem více...
 

Jakmile jsme vykročili do závějí, ulehčeně jsem se nadechl, až mě znovu začalo pálit v krku. Vnímal jsem však svobodu, což bylo opojné a přímo nádherné.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Lovci vran
Seven for a Secret
Timothy Wilde
2
Lyndsay Faye
Michal Prokop
Detektivní
2013 originál / 2015 překlad
370
Paseka
978-80-7432-589-2

Anotace Databazeknih.cz:
Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k němu vtrhne půvabná míšenka Lucy a usilovně prosí o pomoc. Lovci uprchlých otroků si podle ní občas přivydělávají únosem svobodných občanů, kteří jsou poté odvlečeni na Jih a tam znovu zotročeni. Lucy se obává, že právě takový osud potkal i její nejbližší rodinu.
Stejně jako v předcházejícím románu Bohové Gothamu vykresluje autorka i v této historické detektivce fascinující a autentický obraz americké metropole poloviny 19. století a dokazuje, že
je vypravěčkou strhujících příběhů s tajemstvím.



Propletl jsem prsty a zamyslel se nad její otázkou. Zjistil jsem, že děti umějí přetížit dospělý mozek.

Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    

Informace o autorce

foto: The New York Times

Databazeknih.cz: Americká prozaička Lyndsay Fayeová debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače. V roce 2012 vydala historickou detektivku Bohové Gothamu (č. Paseka 2014), na kterou o rok později navázala úspěšným pokračováním Lovci vran, nominovaným na prestižní cenu Edgar. Sérii s netradičním detektivem Timothym Wildem uzavřela svazkem Osudový plamen (2015). V současnosti připravuje k vydání román o viktoriánské vražednici Jane Steeleová.



Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Já detektivky moc nemusím, takže si tuto knihu pravděpodobně nepřrčtu.. ale vypadá zajímavě. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemá ale až tak moc detektivních prvků. Jde spíš o příběh.

      Vymazat
  2. Pekna recenze :-)Pisu si na seznam, detektivky ctu rada, tak se k ni mozna jednou dostanu:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že tohle nebude úplně můj šálek kávy, ale recenze je to každopádně pěkná! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem si jistá, jestli jsou Lovci vran tou pravou knihou pro mě. Pravděpodobně se do ní hned tak nepustím, ale časem mi to stejně nedá :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne